Hlavní navigace

Recenze: Steganos Privacy Suite 19

11. 2. 2018

Sdílet

 Autor: Steganos
Ve chvíli, kdy se objeví diskuze na téma počítače a počítačová bezpečnost, většinou se bude povídat o firewallech, antivirusové ochraně, spamování a o tom, který z dnešních bezpečnostních balíků je nejlepší.

V poslední době potom o problémech Intelu s čipy, tradičně potom na téma Microsoft coby bezpečnostní díra. Bezpečnost počítačů může ale znamenat i zcela jinou – jak pořádně mazat, co nemusí nikdo vidět nebo třeba jak si chránit hesla. Proto dnes bude řeč o něčem jiném - Program Privacy Suite německé firmy Steganos. A protože se tento program dočkal již devatenácté verze, asi něco dělají dobře.

Jak je již chvalným zvykem, jedná se o ucelý balík kombinující všechny důležité aplikace. Základní okno nám ukáže veškerou nabídku. Samotná instalace ale otevře jen základní přístup a ukáže, že jsme pro bezpečnost udělali jen dvacet procent. Pro další procenta musíme udělat čtyři další kroky. Pro někoho zdržení, pro jiného chytrý způsob, jak zajistit, že využijeme všechny služby a programy nastartujeme hned od počátku,  pro dalšího zase nepříjemný pocit,  že se program zasekl hned na začátku. Majitelé předchozích verzí ale budou jako doma, protože Steganos tohle dělá již od verze šestnáct.

Dvě aplikace, Password Manager a Safe, si můžeme koupit i samostatně, balík je samozřejmě finančně výhodnější. Password Manager organizuje a chrání veškerá hesla, samozřejmě pomocí šifrování. K dispozici je pochopitelně také virtuální klávesnice. Při vymýšlení vlastního hesla se nám navíc dostane nápovědy, která nás ve chvíli, kdy nás stihne záchvat lenosti a heslo si chceme maximálně zjednodušit, pořádně klepne přes prsty Samotné ovládání této aplikace je však stále trochu neohrabané. Příjemná je možnost spojit heslo s flashkou, takže místo pamatování nám může fungovat připojení USB paměti. Výhodou je možnost kódovat důležité soubory jak na počítači, tak i ve smartphonu nebo na cloudu. Cloudu se samozřejmě nezbavíme, ale Steganos na něj ukládá data až po zakodování. Safe je dnes jednodušší a hlavně si můžeme pohodlně upravit jeho velikost. Navíc si místo použití hesla potřebného k otevření trezoru můžeme využít službu PicPass, s jejíž pomocí trezor otevřene kliknutím na několik vybraných obrázků, samozřejmě v patřičném pořadí. Zajímavá hračička, ale ve chvíli, kdy součastí balíku je aplikace ukrývající a automaticky používající hesla, spíše ukázka toho, si vývojáři umí udělat. Na druhé straně pokud sáhneme po opravdu bezpečném hesle, s největší pravděpodobností bude téměř nezapatovatelné. Tohle by mohla být cesta jak tento problém obejít.

Pokud nám mazání či ukládání do šifrovaných knihoven nestačí, Steganos myslel i na ty opravdu paranoidní zákazníky. Možností jak buď ukrýt to, co by mělo být zvědavému oku ukryté, je dost a dost, navíc jsou všechny dostatečně razantní. Vedle razantního šifrování využívajího 384 bitové kódování AES-XEX (IEEE P1619) s AES-NI ale Steganos nabízí i něco, podle čeho vlastně firma získala svůj název. Utajované soubory (do velikosti 3 GB) si proto můžeme pohodlně ukládat ve fotografiích, písničkách nebo ve videu. Na původním souboru toho moc nepoznáme a pokud do fotografie nenacpeme skutečně GB, nezmění se ani jeho velikost.

Aplikací, kterou pravděpodobně využijeme nejvíce, je Trace Destructor, určený k likvidaci stop po surfování po dálavách internetu. Počet mazaných stop se opět zvýšil. Safe nabízí hned tři možnosti – místní, přenosný a cloudový. Pro ten přenosný samozřejmě musíme mít na každém počítači, kde chceme ukrytý adresář otevřít, mít nainstalovanou aplikaci Steganos Live Encryption Engine. Blokovat můžeme i sledování a reklamní opruz ještě dřív, než si počítač celou informaci uloží. A pokud je i tohle málo, program nabízí anonymní rejdění po internetu. Shredder je něco jako Recycle Bin na steroidech, vedle mnohem razantnějšího mazání souborů si můžeme nastavit i automatické mazání. A hlavně, microsoftí popelnice soubory maže jen tak naoko, Steganos je z pevného disku opravdu dostane.

Mezi hlavní novinky musíme započítar možnost přetáhnout celé rozdělení pevného disku do Safes, přímo otevírat vybrané webovky přímo z Firefoxu a Chromu, lepší blokování reklam, mobilní klíčenka blokovaná otiskem prstu pro aplikace Androidu.

Verdikt

Zakoupením balíku Steganos Privacy Suite 19 chybu rozhodně neuděláme. Samotný Steganos nabízí většinu aplikací jednotlivě, to bychom ale museli do prasátka sáhnout výrazně víc. Řadu aplikací můžeme z netu stáhnou zdarma, ale často od poněkud nedůvěryhodných firem, kde bychom mohli udělat víc škody než užitku. Tady to máme pěkně pohromadě, solidně vyzkoušené a od osvědčené společnosti.

 

Pro: Kvalitní kombinace aplikací

Proti: Nic

Celkem: 90 procent

soutez_casestudy

Výrobce: Steganos

Cena. 49,95 eur (1 270 Kč; licence pro 5 PC)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.