Hlavní navigace

Recenze: StudioLine Photo 4

Sdílet

 Autor: H&M Software
Programů určenými k fotoeditaci jsou skutečně rozmanité a představují asi nejrazantněji se rozvíjející segment softwarového trhu. StudioLine se dočkal již čtvrté verze. Nicméně pauza od verze minulé byla poměrně dlouhá.

Společnost H&M rezolutně kráčí vlastní cestou, nicméně tlak uživatelů firmu přinutil přibrzdit. Proto už je pryč doba, kdy uživatelské rozhraní bylo zcela ojedinělé a nepodobalo se žádnému konkurenčnímu programu. Pro běžného uživatele to zřejmě znamenalo značný problém.

StudioLine patří mezi ty programy, které trvají na převodu fotografií do vlastní databáze. To je pochopitelně mimořádný opruz, jednak to poměrně dlouho trvá, jednak nestojím i to, aby mi nějaký program nuceně cpal na pevný disk další nechtěnou databázi, a jednak to nehorázně zabírá místo. Navíc donutit software, abych si mohl vybrat jednu fotku k editaci, je značně nepříjemný proces.

Program má dva základní cíle – fotoeditaci a archivování. Vedle importu údajů z digitálního aparátu je zde i možnost doplnit informaci vlastním textem. K dalším úpravám patří slideshow a automatická příprava webových stránek, stačí si vybrat šablonu a soubor fotografií, automaticky vznikne stránka ve formě napínáčků. Samozřejmostí je podpora elektronické pošty a řady způsobů tisku. Opomenut není ani dnes tak populární geotagging. Koneckonců archivační část funguje spolehlivě a funkcí je dost.

šechny základní editační nástroje zde jsou, nicméně v porovnání s většinou konkurenčních programů jsou značně nepřehledné a nepříjemný je i způsob, jak se vracet zpět. Určitou nevýhodou je fakt, že upravovat můžeme pouze celý obrázek a ne jeho části, na druhé straně nutno přiznat, že nechybí možnost hromadné práce. Celkově je to takové neslané nemastné – fotoeditačních kroků je zde dost, ale dostat se k nim a pracovat s nimi nijak neláká.

Verdikt

Program není vysloveně špatný, nicméně v dnešní době je jeho ovládání značně nepříjemné. S cenou dosahující 70 dolarů PhotoLine žádnou díru do světa také neudělá. V dnešní bohaté nabídce fotoeditačních programů prostě existují softwary lepší.

 

Pro: Snaha jít vlastní cestou.

Proti: Nucená tvorba vlastních databází, nepříjemné ovládání

Celkem: 65 procent

CS24

Výrobce: H&M Sotfware

Cena: 70 dolarů (verze Classic na stažení); 80 dolarů (CD verze)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.