Hlavní navigace

Recenze: System Mechanic 14.5

20. 5. 2015

Sdílet

 Autor: iolo
Obecně platí, že uživatele počítačů můžeme rozdělit na dvě skupiny – jedni pamatují na všechny základní kroky, od pravidelné defragmentace po kontroly pevného disku a registrů. Druhou skupinu tvoří ti, kteří mají PC asi jako auto, u něhož je zajímá jen to, kam se leje benzín.

Tito uživatelé se po čase začnou divit, že se jim z nadupaného stroje stal dědeček. Těm potom nezbývá nic jiného, nežli každých pár let začít pěkně od začátku. Pokud tedy náš počítač nemaká stejným fofrem jako ve chvíli, kdy jsme poprvé stiskli magické spouštěcí tlačítkou, budeme s tím muset něco udělat. Jednou z možností je sáhnout po softwaru System Mechanic, který se nedávno dočkal verze 14.5.

System Mechanic

V ceně 50 dolarů, která se již řadu let nemění (aktuálně je produkt v akci dokonce s desetidolarovou slevou, pozn. red.), je neomezený počet licencí na všechny domácí počítače. Rozhraní je celkem tradiční, na levé straně máme několik možností, které spouštějí jednotlivé nástroje. Nové je samostatné okénko LiveBoost, které v reálném čase ukazuje jak moc program ladí využití RAM a CPU.

System Mechanic

Nabídnuté nástroje jsou robustní a účinné, v nabídce se nezapomnělo snad na nic, co může na počítači dělat potíže. Základní oblasti zahrnují kontrolu a opravu pevného disku a Registry, přípravu pohotovostní CD pro případ katastrofického selhání, zvyšování rychlosti počátače, pravidelným čištěním operačního systému, a aplikace CRUDD Remover (což je zkratka strašidelného názvu Commonly Redundant or Unnecessary Decelerators and Destabilizers), která by měla odstraňovat nejrůznější programy, které se na počítači duplikují a posléze jej zpomalují.

System Mechanic

Novinkou je PowerSense, který detekuje veškeré aktivity a buď přibrzdí nebo naopak zrychlí CPU podle aktuální potřeby. Novinka je i AcceleWrite, která zlepšuje způsob, jak jsou data ukládána na HDD nebo SSD. Stability Guard zase chrání počítače před škodlivými algoritmy. NetBooster, který by měl zrychlit internetový download až od 30 procent, není tak úplnou novinkou, ale tato aplikace byla od základnu přepracována.

Verdikt

Co říci závěrem? Program se určitě hodit bude, tady neprohloupíme a cena je, (především pokud máme doma zásobu počítačů) přiměřená. Většinu aplikací sice po internetu seženeme zdarma, defragmentaci dostaneme s Windows, ale proč si za slušnou cenu nepořídit program, který je má všechny pod jednou střechou? Navícnám program nejen najde chyby, ale ke každé podá i vysvětlení, jak ty jednotlivé programy zpomalují počítač. Během dlouhé existence System Mechanic se postupně vyvinul do dnešní podoby sebevědomého softwaru, který na počítači najde každou skulinku k tomu, aby nám našeho miláčka zrychlil.

 

Pro: Spolehlivý pomocník pro udržení počítače v dobrém stavu

Proti: Nic

Celkem: 85 procent

CS24

Výrobce: iolo

Cena: 50 dolarů (asi 1 250 Kč), nyní (20.5.2015) v akci s desetidolarovou slevou

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.