Hlavní navigace

Recenze: Toshiba Portégé Z830

8. 10. 2012

Sdílet

 Autor: Toshiba
Ultrabookům se před rokem věštila velká budoucnost. Ač se naplnila jen zčásti, jisté je, že mají své opodstatnění. Dostal se nám do rukou model japonské Toshiby – Portégé Z830. Podívejme se na něj trochu blíže.

Konkrétně jsme vyzkoušeli model 11M, tedy zhruba střední třídu tohoto ultrabooku. Jednotlivé kousky se od sebe kromě ceny liší zejména procesorem – ten „náš“ oplývá Intelem Core i5-2467M, který běží na frekvenci 1,60 GHz. Přítomnost rychlého procesoru a také slušné operační paměti (4 GB RAM), a SSD disku s kapacitou 100 GB jde poznat na rychlosti, s jakou se tento počítač ovládá.

Mile nás překvapila rychlost nabíhání systému (Windows 7 Home Premium SP1). Od stisknutí tlačítka po možnost práce v prohlížeči uběhlo jen něco více než 10 sekund. I vypínání trvá velice krátce. To je jeden z důvodů, proč počítač ocení zejména lidé, kteří potřebují pracovat i na cestách. Dalším důvodem je samozřejmě i hmotnost, ta činí pouhých 1,1 kilogramu.


13,3palcový displej o rozlišení 1 366 x 768 pixelů má dobrý kontrast a je výborně čitelný i v eko režimu, pro který Toshiba dodává svůj vlastní ovládací software. Bohužel displej neoplývá technologií IPS a musíme konstatovat, že na přímém slunci nepřečteme vůbec, ale vůbec nic.

Nad displejem se nachází webkamera o rozlišení 1,3 megapixelu, která se po vyzkoušení v programu Skype jeví jako vcelku povedená, mírné výhrady však máme k diodě signalizující aktivaci kamery, která je umístěna napravo od ní a svítí jasně modře ve chvíli, kdy webkamera snímá. Dioda je až nepříjemně jasná a uživatele může oslňovat.

Velice kvalitní je touchpad s multitouch funkcemi, například pro zvětšování a zmenšování písma prohlížeče. Touchpad reaguje rychle, menší problém jsme měli s jeho kombinací s levým „myšítkem“, kterým jsme se (bočním posunovačem) zkoušeli prokousat v prohlížeči Google Chrome až na spodek prohlížené stránky. Tento postup se zadrhával a nefungoval podle našich představ, ale možná to chce jen trochu cviku.

Trochu cviku chce i klávesnice. Ta je ostrůvková (chiclet) a tisknout jednotlivé klávesy jde mírně ztuha. Po pár hodinách psaní už ale tuhost nevnímáte jako problém, ale zvyknete si na ni a později může být i výhodou. Po několika dnech používání jsme se nesmířili pouze s mezerníkem, který musíte velice dobře domáčknout, aby reagoval. U klávesnice se nám velice líbí použitý font, což je však subjektivní.


Designově se přístroj hodí jak pro byznys, tak do školy. Parádní tenké tělo vyvedené v matně stříbrném kovovém vzhledu vyvolává obdiv u přátel i náhodných kolemjdoucích. Celý počítač je tvořen kompozitními materiály, a důvod je nasnadě - odlehčení oproti cele kovové verzi při zachování odolnosti. Matné je celé tělo kromě tlačítek touchpadu, včetně jeho netradičně umístěného tlačítka pro deaktivaci, a dále klasicky napravo nad klávesnicí umístěného tlačítka pro zapnutí, vedle nějž se nachází stejně lesklá ovládání ekologického režimu a přepínání externího monitoru.

Zajímavě je řešena konektivita. Napravo od klávesnice se nachází jeden konektor USB 3.0, nalevo zdířky pro 3,5mm sluchátka a mikrofon, všechny ostatní porty jsou pak umístěny za displejem. Kromě dvou portů USB 2.0 tady najdeme HDMI, přípojku pro (odlehčenou) nabíječku a VGA výstup.


příloha_ovladnete_sva_data

Počítač je určen hlavně pro práci. Hry na něm sice můžete hrát taky (nezkoušeli jsme), ovšem pro hraní nabízí ultrabooky velikostí mírně omezený výkon. Za cenu ultrabooku už seženete výborně vybavený patnácti- až sedmnáctipalcový notebook s Full HD rozlišením a sofistikovanějším chlazením. Předpokládáme, že hráči se svými stroji denně necestují.

Jako pracovní nástroj na cesty však nová Toshiba funguje výborně. Standardní je i přehrávání multimédií s mírně nadstandardním zvukem, který je řešen technologií Dolby Advanced Audio. Toshiba se hodí i pro studenty, avšak vyšší cena (od 20 tisíc nahoru podle typu procesoru) může mnohé odradit. Jedná se sice u ultrabooků o standard a konkurence není cenově jinde, nicméně pamatujeme si jistě rok staré sliby analytiků trhu o výrazném poklesu cen do letošních Vánoc. Na druhou stranu prodeje ultrabooků nesplnily očekávání výrobců a nové technologie se nejspíše ještě nezaplatily. Proto se asi nemůžeme vyšší ceně příliš divit.

Byl pro vás článek přínosný?