Hlavní navigace

Recenze: TP-Link TL-PA4010 Starter Kit rozhýbe internet po elektrických rozvodech

30. 9. 2013

Sdílet

 Autor: tp-link.cz
Řešíte internetové pokrytí v domě, ale Wi-Fi vašim podmínkám nedostačuje a natahování kabelů pro vás představuje těžko zdolatelnou překážku? Pak sáhněte po powerline adaptérech a využijte elektrických rozvodů.

Vize využití elektrické soustavy pro přenos signálu se objevila již před desítkami let. Mnoho odborníků  však mělo k této technologii skeptický postoj a považovali tento způsob přenosu signálu za příslovečný krok stranou. Od té doby již uplynulo hodně vody a na trhu se v průběhu času objevila celá řada méně či více povedených zařízení, která umožňovala přenos signálu po elektrických rozvodech. Dnes powerliny zažívají boom a naleznete je v nabídce prakticky každého výrobce síťových zařízení. Proto jsme si na mušku vzali jeden z nejnovějších přírůstků společnosti TP-Link, model TL-PA4010, který v sadě Starter Kit obsahující dva adaptéry umožňuje start pro budování domácí powerline sítě.

Ptáte se, proč vlastně o powerlinech uvažovat? Technologie Wi-Fi není samospasitelná a především je těžce aplikovatelná zejména v historických zástavbách, kde tloušťka zdí dosahuje klidně půl metru. Pokud navíc nechcete nebo nemůžete natáhnout ethernetový kabel, moc dalších možností vám nezbývá.

Počítačová síť, kterou zvládne postavit i vaše žena

Stačí jen vybalit, zapojit do zásuvek a stisknout tlačítko pro spárování obou zařízení. Powerliny nemají klasické webové administrační rozhraní, není tedy nutné nic konfigurovat. Následně stačí adaptéry propojit síťovým kabelem (v balení naleznete 2 páry RJ-45 cat5) s vaším routerem a druhý s koncovým zařízením, a voilá - můžete vesele začít využívat internet i na druhé straně domu, kam by jinak Wi-Fi nedosáhla. Konkrétně TL-PA4010 slibuje teoretickou propustnost až 500 Mbit/s, což by mělo stačit i na přenos HD videa.

Zní to hezky, co? Ptáte se stejně jako my, kde je zakopaný pes? Samozřejmě stejně jako u kterékoliv jiné technologie, i u powerline adaptérů narazíte na jistá omezení. Pro kódování signálu používají standardní OFDM modulaci a následně jej přenášejí v elektrické síti na vyšší než standardní frekvenci 50 Hz. Z tohoto důvodu může u některých přepěťových ochran docházet k filtrování „nežádoucí frekvence“ a tím pádem k nefunkčnosti powerline sítě. Z praktických zkušeností můžeme potvrdit, že jsme nezaznamenali žádný problém s běžně dostupnými přepěťovými ochranami od APC ani Belkinu. Výslednou kvalitu přenosu ovlivňují především jiné faktory, ale o tom až za okamžik.

Powerliny jsou v mnoha případech lepší než bezdrát

TL-PA4010KITJednoznačně ze všeho nejvíce nás zajímal reálný provoz a fakt, zda je spojení stabilní a dosahuje udávaných rychlostí. Abychom se adaptérům dostali až na kobylku, zvolili jsme si jako testovací prostředí panelový dům (postavený v roce 1989) a historické stavení s nedávno rekonstruovanými elektrickými rozvody, jakožto nejtypičtější zástupce pro nasazení powerlinů.

Ve větším panelovém bytě zpravidla s průměrným bezdrátovým routerem nedosáhnete uspokojivých výsledků vlivem vysokého útlumu železobetonových zdí, na druhou stranu hliníkové rozvody mohou představovat potenciální problém. Podobně se má situace ve starších domech, kde tlustými zdmi rovněž bezdrátový signál neproniká hladce.

I přes notnou prvotní dávku skepticismu nás výsledky mile překvapily a ukázaly, že powerliny lze použít jako výrazně lepší alternativu k Wi-Fi i v panelovém domě. Na pochybné rozvodné soustavě natažené v hliníku nebyl problém dosáhnout rychlostí blížících se 100 Mbit/s a ping nepřerostl 20 ms. Vše navíc dostačovalo pro přenos multimediálního obsahu v 720p HD rozlišení.

Situace se zcela mění ve chvíli, kdy máte jasno, jak máte v domě postavenou elektrickou soustavu, kterou navíc netvoří hliníkové rozvody. V takovém případě dosáhnete dvojnásobných výsledků a prakticky neklesnete pod 100 Mbit/s. A co se týče vzdálenosti, není problém ani přenos na přibližně 100 metrů, například do sousedního objektu. V našem případě ping zůstal stále konstantní na 15 ms, pouze vlivem vzdálenosti docházelo k přibližně 20% poklesu rychlosti. Takže výrobcem udávaný dosah 300 metrů nepovažujeme pouze za marketingový tah, ale reálné číslo. 

Praktické rady pro nasazení

Během testování jsme získali celou řadu zkušeností, o které bychom se s vámi rádi podělili, protože vám mohou usnadnit případné rozhodování. Pokud je to možné, zapojujte powerline adaptér vždy přímo do zásuvky, eventuálně rozdvojky. V případě prodlužovací lišty s rostoucí vzdáleností od zásuvky roste odezva a ztrátovost paketů. Obzvláště pak, máte-li před powerlinem zapojené zařízení s vysokou spotřebou, typicky televizor.

Powerliny nejsou hloupým zařízením, mají integrovaný QoS s podporou prioritizace VLAN, takže nehrozí, že by jeden uživatel „vycucnul“ celou šířku pásma a na ostatní nic nezbylo. Podporují také více IPTV streamů. Jak bylo avizováno již na začátku, nedisponují powerliny webovým rozhraním, jejich konfiguraci (především QoS) lze ale provést pomocí dodávaného nástroje TP-Link Powerline Utility.

Komunikace je chráněna 128bitovou AES šifrou, což oceníte především v panelovém domě. Ovšem spíše než by soused skenoval tok v zásuvkách, raději se pustí do prolomení nedostatečně zabezpečených Wi-Fi sítí. V rodinném domě se též není čeho bát, signál doputuje nejdále do rozvodny.

Verdikt

Powerline adaptéry TL-PA4010 přichází v kompaktních rozměrech s tloušťkou 28,5 mm, která umožňuje snadnou instalaci také do obtížně dostupných zásuvek. Jelikož jsme na delší vzdálenosti v panelovém domě byly v případě powerline adaptérů TL-PA4010 z dílny TP-Linku svědky vyšších rychlostí než na bezdrátové Wi-Fi síti, přesvědčily nás powerline adaptéry tím nejcennějším - svou rychlostí. Díky plug & play systému navíc domácí síť po elektrických rozvodech zprovozníte do 2 minut, a to bez nutnosti cokoliv konfigurovat.

Jako bonus se přitom vyhnete obtížné instalaci strukturované kabeláže. Vzhledem k tomu, že se jedná o modulární systém, stačí do místností, kam potřebujete bezdrát kvůli mobilním zařízením, přikoupit další adaptér ve verzi umožňující šířit signál také prostřednictvím Wi-Fi. Zásluhou výše uvedených skutečností v kombinaci s příznivou cenou od nás TP-Link TL-PA4010 Starter Kit získává ocenění TOP PRODUKT 2013.

CS24

Hodnocení: 90 %
Cena:
od 1 017 Kč (Zdroj: Heureka 30. 9. 2013)

Technické parametry

Rozhraní: 10/100 Mbit/s Ethernet
Teoretická rychlost: 500 Mbit/s
Protokoly: HomePlug AV, IEEE802.3, IEEE802.3u
Dosah:
300 metrů
Šifrování: 128bit AES
Rozměry: 65 x 52 x 28,5 mm
Spotřeba: < 2 W

Byl pro vás článek přínosný?