Hlavní navigace

Recenze: WD My Book Live

27. 12. 2011

Sdílet

 Autor:
My Book Live je externí NAS (Network Attached Storage) úložiště od Western Digital. Prodává se ve třech kapacitních variantách - 1 TB, 2 TB a 3 TB. My jsme pro vás otestovali verzi s kapacitou 1 TB.

Po připojení zařízení k síti máte na výběr několik možností, jak své nové úložiště nastavit. Nejjednodušší je samozřejmě použití instalačního CD. V případě, že používáte Windows 7, nemusíte nastavovat nic, disk podporuje UpnP a zobrazí se jako další zařízení v síti. Poté na něj stačí kliknout pravým tlačítkem myši a spustit Web interface. V tomto rozhraní můžete jednoduše přidat ochranu dat heslem, šifrovat je, vytvářet složky a určovat, kdo do nich bude mít přístup. Spravovat můžete také své zálohy. Web interface je přehledný, trochu nám však lezla na nervy poměrně častá vyskakovací okna oznamující výpadek signálu a další podobné události. Upozornění zároveň přichází také na e-mail, což jsme naopak ocenili - například v případě oznámení aktualizace je e-mail vhodnější než vyskakovací okno, které často automaticky zavřete bez přečtení.

Po instalaci se zařízení objeví ve vaší síti a budete moci nahrávat soubory přetahováním ze složek. V nastavení Web interface si zvolíte, zda chcete disk využívat k ukládání záloh systému. Na výběr je Apple Time Machine či aplikace zabudovaná přímo do Windows 7. Při testování s gigabitovým ethernetovým switchem dosahovala rychlost zapisování dat až 39 MB/s, což je výrazně více, než při ukládání skrze USB 2.0 Zde je však zároveň třeba My Book Live vytknout absenci USB portu.

Vlastní cloud

Vynikající schopností disku My Book Live je možnost vzdáleného přístupu z jakéhokoli počítače připojeného k internetu. Vše, co musíte učinit, je povolit vzdálený přístup „remote access“ ve Web Interface a registrovat se na www.wd2go.com. Není třeba nic nastavovat ani měnit v routeru, či v DNS nastavení. Pro přístup k datům se jednoduše přihlaste na wd2go a máte svůj vlastní malý cloud. Novým složkám je přiděleno písmeno ve vzdáleném počítači, můžete jimi procházet, jako kdyby byly místní.

Nezapomeňte zkontrolovat, zda máte v počítači nainstalovanou Javu, ta je pro přístup k datům nezbytná. Interface pro vzdálený přístup bychom označili za poměrně skromný. Zobrazuje pouze zařízení registrovaná pod vaším účtem - složky můžete otevřít ve Windows Exploreru, soubory potom jednoduše přetahujete tam, kam je potřeba. Rychlost transferu záleží samozřejmě hlavně na rychlosti internetu - pokud tedy budete chtít se svými daty pracovat u kamaráda a doma jste připojeni přes ADSL linku s pomalým uplinkem, vyzbrojte se pořádnou dávkou trpělivosti.

Aby toho nebylo málo, tak můžete pro vzdálený přístup využít také mobilní zařízení. Wd2go aplikace podporují iPhone a smartphony se systémem Android verze 2.1 a vyšší. Pro iPhone je třeba vygenerovat speciální kód a potvrdit zařízení jako důvěryhodné. Největší výtky máme právě k mobilní verzi aplikace wd2go.

soutez_casestudy

Ta vám při přehrávání neumožní přeskakovat písničky, nebude automaticky přehrávat další skladby a navíc vám nedovolí ani opustit obrazovku přehrávání, aniž by se nevypnula hudba samotná. Videa přehrajete pouze tehdy, jsou-li ve formátu MOV či MP4. Pro správné fungování aplikace rozhodně doporučujeme upgrade na verzi 2.0, jinak byste mohli také mít problémy s verzí pro Android.

Celkově vzato je WD My Book Live velmi šikovným externím úložištěm pro použití doma. Kladně hodnotíme zejména jednoduchost instalace a používání. Naopak mobilní verze aplikace by jistě zasloužila více pozornosti, snad se potřebných vylepšení dočkáme v příštích verzích.

Byl pro vás článek přínosný?