Hlavní navigace

Recenze: Wi-Fi směrovač Well WRC8500AN Dual - když jedno pásmo nestačí

31. 5. 2013

Sdílet

 Autor: Well
Jak si poradil s redakčními testy bezdrátový směrovač Well WRC8500AN Dual, který dokáže pracovat jak v přelidněném pásmu 2,4 GHz, tak v případě domácích zařízení méně obvyklém 5GHz pásmu?

Dvoupásmový, nebo také dualbandový směrovač, se nám v redakci objevil vůbec poprvé. Dualband znamená, že zařízení dokáže pracovat na dvou frekvenčních pásmech najednou. Tedy jak v pásmu 2,4 GHz, tak v pásmu 5 GHz. Výhody jsou nasnadě. Krom toho, že síť v případě 5 GHz bude v hustě obydlených oblastech díky menšímu obsazení pásma spolehlivější, lze šikovně rozdělit i vytížení pro obě sítě.

Na prohlížení webu můžete použit třeba pásmo 2,4 GHz a na hraní online her či streamování videa po domácnosti pásmo 5 GHz. Prohlížení webu tak nebude nijak ovlivňovat (a zvyšovat latenci) u streamování. To nezní vůbec špatně, že?

Well slibuje propustnost až 450 Mbit/s. To ale platí pouze v pásmu 5 GHz. V pásmu 2,4 GHz lze dosáhnout maximálně 300 Mbit/s. Líbí se nám, že Well nehraje na zákazníka „divadélko“ s rychlostmi. Někteří výrobci totiž tyto přenosové rychlosti sčítají a u tohoto směrovač by uváděli rychlost 750 Mbit/s. Té samozřejmě není možné dosáhnout, neboť obě sítě fungují odděleně.

Směrovač je vybaven také čtyřmi gigabitovými lan porty a jedním gigabitovým wan portem. Z pohledu množství funkcí ale není vybaven tak dobře, jako jeho bratříček Well WRC7100N, který jsme recenzovali začátkem roku.

V balení najdete vše, co je třeba – směrovač, síťový adaptér, ethernetový kabel, instalačního průvodce na CD a pěkně zpracovaný český manuál. Tělo zařízení je poměrně malé, což má za důsledek nesourodé umístění Wi-Fi antén. Dvě jsou vlevo a jedna je vpravo s větším rozestupem. Je to sice detail, způsobený snahou o minimální velikost, na vzhledu ale tento fakt opravdu nepřidá, jednotné rozestupy mezi anténami prostě vypadají lépe.

Instalace zařízení se nijak neliší od instalace jakéhokoli bezdrátového směrovače, jen vám nevznikne pouze jedna bezdrátová síť, ale dvě. První v pásmu 2,4 GHz a druhá v pásmu 5 GHz. Po přihlášení do administrace jsme okamžitě postřehli, že vypadá jinak (hůře) než v případě nedávno testovaného modelu WRC71100N. I přes nejnovější firmware, který byl v zařízení, nám administrace připomínala starší „noname“ směrovače, které se v České republice hojně prodávaly před pár lety.

Využívá totiž dnes jižch archaického přístupu a staví na již dávno překonaných HTML rámech. Naštěstí ale bez problémů funguje ve všech současných prohlížečích, a to lépe než některé webové administrace postavené na javascriptu, které mají občas s prohlížeči problémy. Mínus pro Well za použití zastaralé technologie, plus za funkčnost a přehlednost.

Well WRC8500ANJedno mínus tu ale přeci ještě je. Z pohledu prohlížeče sice vše funguje dobře, ale pokud například měníte nastavení bezdrátové sítě (režim, kanál a podobně), zařízení se občas zapomene restartovat a nastavení se neaplikuje. Je potřeba jej restartovat ručně a teprve poté vše běží jak má. A stejně jako v případě modelu WRC7100N mají smůlu ti, kteří nevládnou jiným jazykem než češtinou. Rozhraní je totiž dostupné pouze anglicky a čínsky.

Well cílí modelem jak na malé firmy, tak na domácnosti. U obou přístupů ale máme výtky. Pro náročnější domácnosti chybí, vzhledem k ceně, USB port pro sdílení externího disku nebo tiskárny. Firmám zase může chybět podpora virtuálních privátních sítí (VLAN), tak, jak je tomu u již několikrát zmiňovaného modelu WRC7100N. Výrobce prý podporu VLAN doplní s dalším firmwarem, který slibuje běhěm několika týdnů.

Uplatnění tedy najde tam, kde je potřeba vysoký výkon na bezdrátové síti. Jinak je funkční výbava velice slušná, včetně možnosti konfigurace pokročilého směrování či podpory IPv6. Pojďme se ale blíže podívat na funkce na bezdrátové síti.

Konfigurace je rozdělena na jednotlivá pásma a jak ve 2,4 GHz, tak v 5 GHz si můžete nastavit až pět SSID. Celkově může směrovač vysílat až 12 různých názvů sítě. V pásmu 5 GHz je od sebe můžete navíc vzájemně izolovat, v pásmu 2,4 GHz to bohužel nejde. Je to škoda, protože bez izolace tak trochu ztrácí provoz více SSID na jednom směrovači smysl.

Jaká je skutečná rychlost přenosu?

Protože výkon na bezdrátové síti je to hlavní, co Well WRC8500AN nabízí, provedli jsme testovací měření v obou bezdrátových pásmech. K tomu jsme využili dualband adaptér Well WCU450AN, zapůjčený společně se směrovačem. Prováděli jsme shodný test, jaký provádíme u každé recenze bezdrátových zařízení, tedy s využitím nástroje Iperf.

Protože jak směrovač WRC8500AN, tak adaptér WCU450AN využívají anténního systému 3T3R, dá se předpokládat vysoká propustnost oběma směry, tedy jak pro odesílání, tak pro příjem dat. Zároveň jde o zařízení stejného výrobce, kde se dá očekávat maximální kompatibilita. Na testovací bezdrátové síti nebylo nastaveno žádné zabezpečení a bezdrátový kanál i jeho okolí bylo bez okolního rušení.

V pásmu 2,4 GHz je udávaná propustnost zařízení 300 Mbit/s. Nám se podařilo naměřit v průměru 85,4 Mbit/s. To je sice více než v případě WRC7100N (tam jsme naměřili 67 Mbit/s), ale stále to není ani třetina udávané rychlosti. To přibližně odpovídá výsledkům konkurence, neboť u zařízení s teoretickou rychlostí 300 Mbit/s se jen málokdy přehoupnete přes 90 Mbit/s.

O něco lepší je situace ve frekvenčním pásmu 5 GHz. Tam se nám podařilo naměřit v průměru 141,2 Mbit/s, tedy opět přibližně třetinu udávané rychlosti. Přestože je teoretický výkon vyšší „pouze“ o 150 Mbit/s, reálná rychlost se vůči pásmu 2,4 GHz zvedla o velmi slušných 50 Mbit/s. Tento výsledek bohužel nemůžeme porovnat s konkurencí, neboť jsme zatím jiné zařízení s takovou propustností netestovali a z pohledu naměřených hodnot se jedná o naše nejlepší naměřené výsledky.    

Vyplatí se?

Plus směrovači patří za podporu obou frekvenčních pásem pro Wi-Fi a slušný dosažený výkon. Je škoda, že zařízení chybí USB port, který by domácnosti jistě ocenili. Firmám zase mohou chybět pokročilejší funkce jako VLAN, jež najdou u modelu WRC7100N. Další mínus si vysloužil za nedokonalý webový management. Well WRC8500AN tak najde uplatnění především tam, kde hraje prim bezdrátový přenos dat, a to ideálně ve dvojici s duálním adaptérem  WCU450AN od stejného výrobce.

CS24

Hodnocení: 75 %
Pro: podpora 2,4 GHz i 5 GHz, slušná rychlost přenosu dat, gigabitové LAN porty
Proti: nedokonalá webová správa, chybějící USB port, absence pokročilých funkcí 

Výrobce: Well
Cena: 1 803 Kč

Byl pro vás článek přínosný?