Hlavní navigace

Recenze: Xara Photo & Graphic Designer 365

14. 8. 2017

Sdílet

 Autor: Xara
Anglická firma Xara, která je již několik let pobočkou firmy Matrix, má novou verzi svého programu Photo & Graphic Designer 365.

Nicméně jako je tomu u programů této firmy zvykem, je sporné, jak moc můžeme mluvit o nové verzi. Pro někoho, kdo program nikdy neměl v ruce, bude verze bezpochyby nová, nicméně vzhledem tomu, že Xara přešla na pravidelné vylepšování během roku, to pro majitele programu nějak závratně nové nebude. Novinky ovšem platí jen rok, potom si musíme zaplatit znovu, nebo se už žádných upgradů nedočkáme.

Photo & Graphic Designer se již před několika lety stal solidním fotoeditorem, druhou část programu potom představuje vektorová grafika. Tohle základní rozdělení zůstalo, celkem pochopitelně, zachováno i v této verzi, ostatně Xara to jinak nedělá a podobné kombinace jsou u ní tradicí. Osobně to za nejmoudřejší řešení nepovažuji, protože ne každý potřebuje obě části programu, ale to na věci nic nemění.

Fotoeditor získal řadu novinek, mezi ně patří zejména lepší a hlavně pohodlnější práce se samotným obrázkem (otáčení, zvětšování a cropování), tvorba barevných efektů připomínajících starou dobrou práci v černé komoře, lepší práci s transparencí a opět výrazně vylepšené štětce, které oceníme především ve chvíli, kdy se pokusíme umělecky tvořit, protože některé efekty můžeme přímo domalovat. Novinek se dočkal i nástroj EXIF Tools, který teď podporuje i tagy RPCT a SMP.

Práce s textem, která se v minulé verzi zrychlila a získala mnohem větší zásoby fontů, je dnes ještě lepší.. Sbírka fontů, symbolů a ikon se výrazně rozrostla a abychom se v nich vyznali, objevila se funkce Search a výrazně se vylepšilo editování. Řada dalších změn je sice marginálních, ale i tak příjemných, jako třeba možnost zarovnávat i text vertikálně. S podporou 58 různých formátů nemusíme mít strach, že nějakou fotografii neotevřeme.

Designová část programu dnes podporuje všechny platformy všetně Macu a Androidu, což se uplatní zejména ve chvíli, kdy na projektu dělá několik lidí na různých místech. Dnes je i jednodušší práce s objekty, změna jejich tvarů, rychlejší využití SmartShapes a lepší import a export. Onlinový katalog zahrnuje 750 tisíc fotografií, které můžeme využívat podle libosti a 150 000 dalších ilustrací. Objevily se i nové templáty určené především pro sociální média.

Jako bonus navíc dostaneme program Magix Photo Manager 16, což je sympatická utilitka pro organizaci a vyhledávání digitálních fotografií na pevném disku.

Verdikt

Co říci na závěr?  V každém případě dostaneme do ruky solidní fotoeditor, byť si na jeho ovládání budeme muset chvilku zvyknout (samozřejmě pokud jsme neměli v ruce nějakou starší verzi), a současně i stejně solidní nástroj pro vektorovou grafiku. Program je rychlý, a cena pod 60 dolarů se od minulého roku sympaticky nezvýšila a je za kvalitní software nepochybně přístupná. Snad jen opětovnou snahu propašovat na počítač utilitku Simple Clean si mohli výrobci odpustit.

Pro: Bohatá nabídka aplikací, rychlost, zajímavé novinky

Proti: Zbytečná snaha vnutit utilitku Simple Clean

Celkem: 85 procent

soutez_casestudy

Výrobce: Xara

Cena: 59,99 USD (asi 1 300 Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.