Hlavní navigace

Recenze: Xara Web Designer

17. 4. 2009

Sdílet

Britská společnost Xara, kterou před pár lety pohltil německý Magix, nabízí novou verzi svého programu Web Designer.

Xara Web Designer

 

Pokud nás netěší práce s uživatelsky nepřívětivými programy z dílen gigantů jako je Adobe či Microsoft, musíme sáhnout po softwaru od „menších“ hráčů. Totéž platí i v případě, kdy nám nevoní představa učit se programovat nejrůznější webové kódy. Web Designer je něco jako prodloužená ruka úspěšného programu Xtreme nabízejícího vektorovou grafiku, ale s výrazným zaměřením na web. Výsledkem je prvotřídní grafický program, který s potěšením zvládne práci s textem a obrazem (doplnit můžeme prakticky cokoliv - vrstvy, transparenci atd.).

A jelikož je práce založena na šablonách, nesmíme zapomenout na 54 MB "prefabrikovaných" stránek, tlačítek, grafických prvků a všeho možného i nemožného, co pro přípravu webových stránek můžeme potřebovat.

 

Xara

 

Když k tomu přidáme schopnost vkládat obsah přímo do webových stránek pomocí aplikace drag-and-drop, dynamické stránky, kde můžeme hýbat s obrázkem a text se bude automaticky reformátovat nebo jednoduchou přípravu flashových animací, je jasné, že máme v rukách program, který se určitě bude hodit. A když už jsme u toho obtáčení textu – Xara to zvládne i kolem nepravidelných objektů, čímž se ostatní chlubit nemohou.

 

Xara

 

Pro maximální zjednodušení můžeme využít jednu ze sedmnácti nabídnutých šablon, které mají kompletní nabídku grafiky pro danou stránku.  Samozřejmě i zde můžeme obrázky, butonky nebo nejrůznější obdélníky měnit (a využít již zmíněnou záplavu přiložené grafiky) nebo posouvat. Pokud jsme o něco šikovnější, můžeme začít s prázdnou stránkou.

Práce bude o něco složitější, ale z výsledku budeme zcela určitě mít větší radost. I zde budeme mít dvě možnosti – buď si do vznikající stránky můžeme přesouvat některé z nabízených tvarů, nebo si objekty a texty uděláme sami. Koneckonců, program byl prapůvodně určen pro práci s vektorovou grafikou. Díky tomu je zde i fotoeditor, který sice není roven Photoshopu, ale o to je rychlejší.


Díky zmiňovanému dědictví si můžeme s grafikou vyhrát a výsledek potom jednoduše složit do podoby webové stránky. Aplikace jako „Opakování objektů“  nám umožní přípravu objektu (např. menu) a potom jej automaticky vkládat do každé stránky.  Zapomenout nelze ani na jednoduchou možnost vkládání widgets či na integrovaný FTP.


Nevýhody? Jako u většiny programů založených na šablonách zde neexistuje podpora formulářů. Příprava „drop-down menu“ nám připadala složitější nežli by bylo bezpodmínečně nutno.

CS24


Verdikt: Co říci na závěr? Za necelých padesát dolarů (1000 Kč) není co řešit. Za tyto peníze dostaneme robustní program, se kterým bez zbytečné námahy připravíme webové stránky, které nebudou na dálku křičet „Pozor, amatér!“
   

Klady:  Robustní program, velká nabídka šablon, nízká cena

Zápory: Nic závažného

Hodnocení: 80%

Cena:
49 USD

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.