Hlavní navigace

Recenze: Xerox Phaser 3100MFP

24. 11. 2008

Sdílet

Multifunkční tiskárna, kterou vám dnes představíme, pochází z dílny společnosti Xerox a je určena především pro použití v malých kancelářích, případně v domácnostech. Mezi její základní funkce patří.

soutez_casestudy

Multifunkční tiskárna, kterou vám dnes představíme, pochází z dílny společnosti Xerox a je určena především pro použití v malých kancelářích, případně v domácnostech. Mezi její základní funkce patří černobílý tisk, kopírování, skenování a faxování. S tiskárnou je standardně dodáván startovací toner, jenž má kapacitu 1500 výtisků při 5 % pokrytí.


Pojďme se nyní podrobně podívat na parametry tiskové části tohoto stroje. Integrovaná paměť s kapacitou 32 MB dnes rozhodně nikoho papírově neohromí, a co je horší, malá operační paměť tiskárny se neblaze projeví i v reálu, při tisku objemnějších dokumentů, jako jsou například nejrůznější příručky a návody ve formátu PDF. Samotná tisková kvalita je určena výstupním tiskovým rozlišením 600 x 600 dpi a pro tisk klasických textů a dokumentů rozhodně postačuje. Pokud bychom však požadovali extrémně přesný tisk, recenzované zařízení nám stačit nebude.



Pro vstup listů o gramáži 52 až 162 g/m2 slouží podavač, jenž je standardně umístěn ve spodní části tiskárny. Tento zásobník má základní kapacitu 250 listů, kterou nelze dále rozšířit. K dispozici je také ruční podavač nacházející se na přední straně tiskárny. Rychlost tisku udávaná výrobcem činí 20 stránek za minutu, nicméně jak se dozvíte níže, toto číslo je třeba brát s jistou rezervou. Potištěné listy dopadají na výstupní podavač s kapacitou 50 listů, jenž je umístěn ve střední části zařízení.

Další důležitou část tohoto multifunkčního stroje tvoří skener s maximálním rozlišením 600x600 dpi, což není právě mnoho, nicméně jak jsme již uvedli, tato tiskárna je primárně určena do nenáročných menších kancelářských provozů. Součástí dodávky jsou samozřejmě ovladače pro systémy Microsoft Windows přes rozhraní Twain. Pokud budeme chtít zařízení používat pro kopírování, máme k dispozici vrchní podavač listů. Tento podavač nás však nemile překvapil svým zpracováním, protože se nám během testů několikrát stalo, že vsunul více než jeden papír a proces kopírování bylo nutné zastavit a restartovat.

Mezi příjemné doplňky tohoto zařízení rozhodně patří možnost připojení prostřednictvím ethernetu (podpora Wi-Fi bohužel chybí), nicméně i přítomnost klasické drátové sítě může být pro některé potenciální zákazníky důležitá, neboť díky ní odpadají náklady na koupi samostatného print serveru. Tiskárnu ale můžeme samozřejmě připojit i pomocí klasického USB kabelu. Užitečná je také možnost tisknout přímo z USB disku nebo na přenosný disk skenovat. Zdířka pro USB je pro tento účel vyvedena na přední straně zařízení.





Při praktickém testování této multifunkce jsme se soustředili především na ověření rychlosti a kvality tisku, skenování a kopírování. Vězte, že proklamované rychlosti tisku 20 stránek za minutu dosáhnete pouze při tisku jednoduchého ASCII textu nebo při kopírování s použitím vrchního podavače, a to navíc za předpokladu, že se vám nezasekne načítaná stránka. Při tisku z počítače velmi závisí na formátu souboru a není třeba vysvětlovat, že jednoduché formáty budou vytištěny rychleji než složitější. Nejrychlejší první výtisk obdržíme za 16 sekund, dokument programu Word je vytištěn za 22 sekund a na obrázek si počkáme 44 sekund. Zajímavý výsledek přináší kontinuální tisk 27 stran ve formátu PDF, jenž je vytištěn za 4 minuty a 46 sekund. Tyto hodnoty řadí tiskárnu spíše k těm pomalejším. Podobná je situace u skenování, černobílý sken stránky ve formátu A4 v rozlišení 300 dpi byl proveden za 1 minutu a 34 sekund, barevný ve stejném rozlišení jsme měli k dispozici za 3 minuty a 17 sekund. Skenování barevného obrázku formátu A4 v nejvyšším rozlišení 600 dpi se protáhne na 11 minut a 33 sekund. Jak je vidět z těchto údajů, pomalý chod skeneru a nikterak rychlý tisk náleží mezi největší bolesti tohoto zařízení.

Verdikt

Multifunkční zařízení Xerox Phaser 3100 MFP rozhodně není stroj, který by obstál v náročném kancelářském provozu, kde se denně tisknou stovky listů papíru. Díky svým funkcím se však ideálně hodí do menších, případně domácích kanceláří, kde frekvence tisku a skenování není příliš vysoká a kde využijeme možnosti tisku z USB a zasílání faxů. Výhodou je také fakt, že náklad na jednu stránku při použití toneru s kapacitou 4000 listů činí zhruba 0,57 Kč, a díky tomu si tiskárna spokojené uživatele jistě najde.

Cena: 5600 Kč s DPH


Technické údaje:

Paměť : 32 MB
Podpora OS: Windows, Mac OS, Linux
Rozhraní: USB, ethernet
Podavače: 250 + 1 vstupní, 50 výstupní
Rozměry: 447 x 386 x 344 mm (š x h x v)
Gramáž médií: 52 až 162 g/m2
Hmotnost: 15 kg
Záruka: 24 měsíců
Ovladače jsou dostupné pro systémy Microsoft Windows, Linux i Mac OS.

- - Ondřej Pilát

Byl pro vás článek přínosný?