Hlavní navigace

RIP IE: Microsoft ukončí podporu letitého prohlížeče příští rok

24. 5. 2021

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Červen 2022 - na tento měsíc bylo stanoveno datum ukončení podpory Internet Exploreru. Jeho odkaz bude přežívat v Edgi.

Věřte, nebo ne, ale Internet Explorer pořád žije. I když, už ne na dlouho. Pokud patříte mezi ty, kteří ho stále využívají, tak pro vás máme špatné zprávy: Microsoft oficiálně ukončí podporu jeho desktopové verze 15. června 2022. Už předtím ho však přestane podporovat sada Microsoft 365, a to už 17. srpna letošního roku. Náhrada?

Microsoft Edge, který už zahrnuje „Internet Explorer mód“, takže jej můžete využívat alespoň coby virtualizovaný. Což je zásadní z jednoduchého důvodu, a totiž, že Edge je bezpečnější, než kdy Explorer byl. Navíc, těžko můžete Microsoftu vyčítat, že by vás na konec Exploreru neupozorňoval a nepřipravoval – už loni začal s blokací stovek až tisíců stránek, které už v Exploreru nezobrazíte.

CS24

„Nejenže je Edge rychlejší, bezpečnější a modernější, ale zároveň je kompatibilní se staršími webovými stránkami a aplikacemi,“ hájí svůj prioritizovaný prohlížeč Microsoft.

Přesto, najdou se výjimky. Microsoft totiž odepíše Explorer jen na Windows 10 20H2 a novějších, přestože časem se bude konec podpory týkat i starších vydání. V každém případě, patříte-li mezi ty, kteří využívají Windows 8.1 (či snad starší), nemusíte se ukončením podpory Exploreru zaobírat.

Byl pro vás článek přínosný?