Hlavní navigace

Ropou financované město budoucnosti vprostřed pouště

2. 6. 2020

Sdílet

 Autor: © Supplied art
Spojené arabské emiráty jsou bohatým státem, takže si mohou dovolit i poněkud šílené projekty. Jedním z nich je proklamované "město budoucnosti" Masdar, ležící jen několik desítek kilometrů daleko od hlavního města Abú Dhabí

Projekt začal vznikat  již v roce 2006, má dnes více než dva tisíce obyvatel a dále roste. Město a jeho chytrost se zaměřuje hlavně na ekologii, obnovitelné energie a technologická řešení současných městských problémů, vše za peníze vlády Spojených arabských emirátů.

Doprava je vyřešena elektromobilitou, běžné automobily zůstávají na okrajích města a dovnitř nevjíždí. Domy a byty mají nízkou spotřebu vody a elektřiny, stavební materiály mají být maximálně udržitelné. Celou výstavbu Masdaru řídí britský architekt Sir Norman Foster, který má s architekturou a plánováním arabských měst zkušenosti.

Co je zajímavé - a proč vůbec o arabském projektu píšeme - je aktivita českých firem v proklamovaném městě budoucnosti. Aktivní je zde firma Lightway, která dodává chytré osvětlení pomocí světlovodů. „Pomocí našich světlovodů se zde bude osvětlovat například prostor podzemní dráhy,“ řekl Jakub Brandalík, ředitel společnosti Lightway. „Světlovody sbírají denní světlo na střeše, fasádě, terase nebo třeba na chodníku či střeše. Následně světlo vedou vysoce reflexním tubusem přímo do interiéru, který potřebujete prosvětlit.“

CS24

Mezi další české firmy, které se na budování Masdaru podílejí patří například výrobce mobiliáře z Bílovic, který dodává do města budoucnosti odpadkové koše, popelníky či stojany na kola, zájem prý je i o chytré lavičky.

Aktivita českých společností na podobně dobře placených projektech je důležitá; zvyšuje jejich renomé a ukazuje, že se v zahraničí dobře uplatní. Pozice České republiky je zatím u technologií budoucnosti vcelku dobrá - doufejme, že šikovnost českých podnikatelů bude pokračovat i nyní, při nadcházející ekonomické krizi.

Byl pro vás článek přínosný?