Hlavní navigace

Rostlina ve futuristickém obalu čistí vzduch v celém pokoji

23. 9. 2009

Sdílet

Futuristický přístroj, jehož srdcem není překvapivě žádný procesor, ale pokojová rostlina, má proměnit váš pokoj v oázu svěžího ovzduší.

Rostlina čistí vzduch v celém pokoji

 

Řeč je o výrobku jménem Andrea, který navrhnul průmyslový designer Mathieu Lehanneur spolu s harvardským profesorem Davidem Edwardsem v roce 2007. Jako koncept zaujala Andrea odborníky na uznávané výstavě Design and the Elastic Mind a byla oceněna v soutěži Vynález roku časopisu Popular Science v loňském roce. 

Přístroj využívá a zrychluje proces rostlinné filtrace vzduchu pomocí naprosto tichého ventilátoru, který nasává vzduch do nádoby s rostlinou, prohání jej přes listy a kořeny a pak přes vodu na dně nádoby zase ven do místnosti. Údajně dokáže takto udržet svěží vzduch na zhruba necelých 100 m2, ať už v obytném bytě, či kanceláři. Díky příjemnému vzhledu, připomínajícímu keramický květník, vypadá toto zařízení z pohledu 21. století poměrně tradičně, takže jej bez problémů snese i konzervativnější interiér.

Andrea se začne prodávat na americkém trhu v říjnu a doporučená cenačiní cca 200 dolarů (3500 Kč). On-line bude k dostání na e-shopech Amazon, Hammacher Schlemmer a Frontgate.

CS24

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku