Hlavní navigace

Rozvodná jednotka CyberPower PDU41004 pro větší i menší provozy

30. 3. 2020

Sdílet

 Autor: CyberPower
Společnost CyberPower je známá především svými zdroji nepřerušovaného napájení (UPS). Tentokrát nám však k vyzkoušení nabídla něco jiného – rozvodnou jednotku PDU41004.

Rozvodné jednotky čili PDU (Power distribution unit) jsou zařízení, která spolupracují právě se zmíněnými UPS, ale i s generátory a také běžnými rozvody elektrické energie, a jejich účelem je připojení většího množství zařízení v prostředích IT.

Administrátoři díky PDU mohou řídit tok energie a nejen při výpadcích, ale třeba i při údržbě nebo plánované odstávce elektrárny směřovat vstupy elektřiny z různých zdrojů do cílových přístrojů. K těm mohou patřit například servery a úložiště v datových centrech, ale třeba také koncová zařízení (stolní počítače) v místech, kde je žádoucí nepřerušovaný provoz.

Konkrétně model CyberPower PDU41004 nabízí výhodu v možnosti individuálního ovládání jednotlivých zásuvek na dálku přes síť, vlastně z libovolného místa na světě. Což znamená možnost vzdáleného zapínání a vypínání připojených zařízení (respektive řízené postupné spínání). Administrátoři dále mohou určit posloupnost zapínání/vypínání pro jednotlivé integrované zásuvky. Funkce Daisy Chain („věneček“) pak dále umožňuje monitoring a ovládání více propojených kusů PDU z jedné IP adresy.

Zařízení v bytelné kovové skříni průmyslové úrovně má velikost 1U a přesně se tak vejde do jednoho „řádku“ klasického serverového racku. Umístit ho tam můžete jak na šířku, tak na výšku, přičemž jak už bývá u CyberPower standardem, orientaci samotného zařízení přizpůsobíte i orientaci zabudovaného LCD displeje, který je jednoduše otočitelný o 90 stupňů.

PDU CyberPower PDU41004 splňuje ty nejpřísnější požadavky na provoz, a tak ho kromě běžných síťových aplikací můžete využít třeba i pro kritickou infrastrukturu včetně telekomunikačních zařízení, satelitních systémů, již zmíněných datových center a serveroven nebo výrobních provozů s nepřetržitým provozem. Velkým plusem je podle výrobce také bezchybné fungování i za vysokých teplot.

Mezi další výhody se řadí možnost aktualizace firmwaru přímo uživatelem (například přes integrovaný USB port) či jeden příjemný detail související s displejem, a sice možnost změny barev podsvícení pro snadnou kategorizaci jednotlivých zařízení v případě, že v serverovně nebo jiném větším prostředí využíváte více PDU.

Za zmínku stojí i intuitivní možnosti konfigurace, a to prostřednictvím webového rozhraní pro správu toku energie, případně řešení PowerPanel® Power Management Software. Vzdálené monitorování a konfigurace probíhá v reálném čase. Přímo ve webovém prohlížeči můžete zpětně sledovat historii stavů toku energie a zároveň si nastavit události, o kterých chcete být jako administrátoři informováni e-mailem, přes SMS nebo SNMP trap. Dokonce můžete určit i uživatele, kterým tato upozornění přijdou také.

Po stránce konektivity tu máme onen zmíněný USB port, ale také „hot-swappable“ ethernetový modul spolupracující s rozhraními pro vzdálenou konfiguraci. A dále pak port RJ45, umožňující připojení volitelného senzoru prostředí čili ENVIROSENSORu, tedy snímače, jenž v datových centrech monitoruje aktuální úrovně vlhkosti a teploty v reálném čase.

soutez_casestudy

Verdikt

Rozvodná jednotka CyberPower PDU41004 je vhodným řešením pro všechny IT administrátory takřka libovolného provozu, kteří mají zájem na tom, aby napájení kritických systémů jejich zaměstnavatele fungovalo vždy tak, jak má. Jedná se o vhodný doplněk i pro zdroje nepřerušovaného napájení, kterými je společnost CyberPower proslulá. K plusům patří široké možnosti konfigurace, bytelné provedení, velikost kompatibilní s klasickými serverovými racky či otočný displej.

Byl pro vás článek přínosný?