Hlavní navigace

Rusko zablokovalo po Facebooku nebo Twitteru i přístup na Instagram

14. 3. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Uživatelé ruského internetu se od pondělní půlnoci nedostanou ani na sociální síť Instagram. Přístup na něj nechal na žádost ruské generální prokuratury zablokovat cenzurní úřad Roskomnadzor. V Rusku se už přes týden nejde dostat na Facebook nebo na Twitter.

Cenzurní úřad opatření odůvodnil tím, že společnost Meta, pod níž spadá kromě Facebooku právě i Instagram, umožnila na sociálních sítí publikovat „výzvy vybízející k násilným činům proti ruským vojákům“.

Společnost Marka Zuckerberga skutečně zmírnila ve vybraných státech pravidla pro moderaci obsahu na Facebooku a Instagramu. Zatímco dřív proti nenávistným komentářům vystupovala a snažila se je mazat, nyní kvůli válce na Ukrajině dočasně povolila příspěvky či komentáře vyzývající například po smrti prezidenta Vladimira Putina nebo běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Rusko už před pár dny začalo blokovat přístupy na sociální sítě Facebook nebo Twitteru. Brzy má být také znemožněno i užívání komunikační platformy WhatsApp, která stejně jako Facebook nebo Instagram patří společnosti Meta.  Čínský TikTok pak v souvislosti s nedávno přijatým cenzurním zákonem v Rusku zablokoval možnost přidávání nového obsahu.

Byl pro vás článek přínosný?