Hlavní navigace

Rychlejší vakcína vůči Covid-19 díky AI

24. 4. 2020

Sdílet

 Autor: @ sosiukin - Adobe Stock
Hluboké učení by spolu se simulacemi molekulární dynamiky mohlo pomoci identifikovat takové molekuly, které pomohou virus „vypnout“.

Globální závod o efektivní vakcínu na virus SARS-CoV-2 způsobující nemoc Covid-19 právě probíhá, a její nedílnou součástí je i umělá inteligence.

Vědci už identifikovali některá možná a teoretický účinná léčiva – velmi významný je třeba remdesivir, na kterém mají nemalý podíl čeští vědci a který slouží k léčbě eboly – a v současnosti probíhá také zkoumání proteinů, které virus využívá.

Problém je, že molekul, které mohou být potenciálně účinné proti viru, ale z naprosté většiny nebudou, je více než miliardy. Otestovat každou z nich na proteinu v SARS-CoV-2 je prakticky nemožné, a i při využití kapacity všech laboratoří na planetě by takový přístup zabral staletí.

Běžné využívanou metodou je proto počítačové modelování, které akademičtí pracovníci a farmaceutické společnosti využívají jako první krok k objevení léku. Ani všechny superpočítače na světě by ale nedokázaly odhalit účinné kombinace v rozumném čase.

Jen rychlou prací to nejde – je také nutné pracovat inteligentně. A to naštěstí přizpůsobivý lidé dokážou. Jednou z metod je právě využití strojového učení a umělé inteligence celkově. Jedny z nejrychlejších superpočítačů planety, Frontera, Longhorn, Summit, Theta a Comet nyní využívají svou nemalou výpočetní sílu na miliony simulací, pomocí nichž trénují systém strojového učení na identifikaci faktorů, které mohou z konkrétní molekuly udělat dobrého kandidáta na další zkoumání v boji proti koronaviru.

CS24

Podobných projektů běží na planetě vícero, a alespoň některé z nich se doufejme časem trefí do černého – a objeví vakcínu, která by byla schopná virus v lidském těle přinejmenším oslabit.

Zdroj: BNL

Byl pro vás článek přínosný?