Hlavní navigace

S aktualizací Windows 11 přichází cloudové PC

7. 4. 2022

Sdílet

 Autor: Microsoft
Microsoft oznámil několik novinek pro Windows 11, jejichž společným jmenovatelem je integrace Windows 11 a Windows 365, ale také využití AI.

Microsoft oznámil paletu novinek do Windows 11, které mají podpořit práci v hybridním pracovním režimu. Ostatně, učinil tak v rámci virtuální akce nazvané Windows Powers the Future of Hybrid Work. Ta nejpozoruhodnější přináší užší integraci Windows 11 a Windows 365, o nichž Microsoft hovoří coby o „cloudovém PC“, které eventuálně dokáže nahradit desktopovou podobu systému, včetně všech aplikací, dat i nastavení. 

S Windows 365 tak Microsoft činí významný krok s cílem přenést Windows zcela do cloudu, jak uvedl Panos Panay, produktový šéf firmy pro segment Windows & Devices. Součástí integrace je mimo jiné tzv. Windows 365 Switch umožňující uživateli přepnutí mezi cloudovým PC a skutečným desktopem jediným kliknutím. 

Obdobně snadno funguje Windows 365 Boot, který umožňuje nabootovat přímo do Windows 365 Cloud PC. Windows 365 Offline jsou pak určeny pro práci v offline režimu, přičemž automatická synchronizace dat proběhne okamžitě při opětovném připojení do sítě.

Jak spravujete více cloudů ve vaší firmě?

„Synchronizace s lokálním počítačem bude nejužitečnější pro ty, kteří občas potřebují být offline, ale teprve až budeme mít k dispozici další informace o cenách, zabezpečení nebo ukázkových příkladech užití, budeme moct říct, pro koho je vlastně určena,“ hodnotí Stu Downes, analytik společnosti Gartner. 

Snahu Microsoftu investovat ve jménu Windows 365 do DaaS v každém případě vnímá pozitivně. Koreluje prý s IT trendem, který ukazuje, že až 72 % vedoucích IT pracovníků hodlá do DaaS více investovat. Podle Panaye jsou přitom novinky pouhým počátkem cloudové integrace Windows a Microsoftu.

Mezi dalšími novinkami jsou funkce jako Voice Clarity nebo Voice Focus, které mají s využitím umělé inteligence zdokonalit videokonference důslednějším zaměřením na účastníka bez ohledu na jeho pohyb před kamerou či ruchy v pozadí. Obdobně má fungovat i vychytávka eye contact zajišťující dojem přímého očního kontaktu i tehdy, dívá-li se účastník stranou. 

A zatímco dříve byly podobné funkce přidávány do nástrojů jako jsou Teams, tentokrát by měly být přímo součástí operačního systému čili měly by být konzistentnější a lépe reagovat na specifika konkrétního počítače. 

Pište pro Computerworld

 

Máte dobré nápady, máte co říct? Chcete se podělit o své znalosti se čtenáři Computerworldu?

Je tu ideální příležitost. V redakci neustále hledáme externí autory, kteří rozšíří náš záběr. Nabízíme možnost publikací zajímavých článků nejen na webu, ale také v našem tištěném magazínu.

Pokud máte zájem, ozvěte se šéfredaktorovi na e-mail: radan.dolejs@iinfo.cz

„A taky by měly být dostupné bez ohledu na to, jaké videokonferenční platformy používáme,“ dodává Stephen Kleynhans z Gartneru.

soutez_casestudy

Krom toho však Microsoft ohlásil aktualizaci Průzkumníka souborů, který dle Panaye v novém cloudovém provedení a centralizovaném uživatelském rozhraní umožní snazší dohledání potřebných souborů. Mimo jiné i díky Context IQ, integrovanému prostředí s podporou AI, které dokáže napříč celými Windows doporučit relevantní obsah či kontakty.

Orientaci v adresářích pak má usnadnit i přidání nových záložek navazující na koncept setů testovaných v rámci Windows 10.

 

Získejte pro svůj produkt či službu ocenění IT produkt roku! Soutěž „IT produkt roku“ vyhlašuje redakce Computerworldu s cílem vyzdvihnout výrobky disponující vlastnostmi, které je významně odlišují od konkurenčních produktů stejné kategorie. Může přitom jít jak o celkově inovativní pojetí produktu, tak o jednotlivé funkční zdokonalení, výrazně zjednodušené ovládání nebo třeba o výjimečně příznivou cenu.

Soutěž probíhá ve třech samostatných kolech v kalendářním roce a každý postupující produkt či služba do jednoho ze tří finálových kol získává právo na titul IT produkt roku.

Máte-li zájem účastnit se soutěže IT produkt roku, neváhejte. Kontaktujte nás prosím na itprodukt@iinfo.cz.

O přihlášku a více informací si můžete napsat nebo zavolat na telefonech 776 204 420 nebo 604 266 707 či 725 326 893, případně na také na adrese itprodukt@iinfo.cz.

Byl pro vás článek přínosný?