Hlavní navigace

S ohnivou liškou pod kapotou potřetí

1. 9. 2007

Sdílet

Třetí generace programu Mozilla Firefox ještě oficiálně neexistuje. Již nyní se ale můžeme seznámit s některými...


Třetí generace programu Mozilla Firefox ještě oficiálně neexistuje. Již nyní se ale můžeme seznámit s některými vlastnostmi v rámci alfaverze, označované jako Gran Paradiso. Nový Firefox se v prvotním stadiu vývoje vyznačuje z pohledu uživatele prakticky stejným rozhraním. Hlavní změny prohlížeče tedy najdeme pod jeho kapotou. Co je nejdůležitější? V první řadě renderovací jádro Gecko ve verzi 1.9, které by mělo opravovat množství chyb a nedostatků z předchozích generací. Změnou prošel systém pro správu pádů aplikace a ohlašování chyb. Ten se jmenuje „breakpad“ a je založen na technologii vyvinuté původně u Google.
I když se jedná o část, která není v bezprostředním kontaktu s uživatelem, ale s vývojářem, měla by poskytovat informace nutné pro rychlejší a lepší vývoj dalších generací prohlížeče.
Podstatnou změnou by měl projít systém správy záložek a historie navštívených stránek. Nová verze bude používat databázi SQL – tím by mělo dojít ke zrychlení práce se záložkami a s historií a také k vyřešení mnoha stávajících problémů v této oblasti. Přepracován bude správce hesel a přihlašování. Firefox by se měl mimo jiné lépe vyrovnat se situací, kdy ho uživatel nechá zapamatovat si heslo, které se následně ukáže jako špatné.
Kromě toho verze 3 obsahuje řadu oprav a dílčích změn. Po mnoha z nich uživatelé volali již od starších verzí, další jsou do programu zabudovány z iniciativy vývojářů. Přestože by měla být kompatibilita s předchozími verzemi zachována, je velmi pravděpodobné, že doplňky pro Firefox 1 a 2 nebude ve verzi 3 možné používat a jejich tvůrci tak budou přinuceni připravit jejich nové generace.
Gran Paradiso, respektive Firefox 3 by měl spatřit oficiálně světlo světa na konci tohoto roku. Aktuální alfa (a následně beta) verzi si můžete stáhnout z veřejného serveru ftp.mozilla.org.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku