Hlavní navigace

S Windows 10 se mění i jeho Store - a přináší atraktivní novinky

6. 10. 2014

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Microsoft spolu s vydáním Windows 10 zkonsoliduje své app story do jednoho obchodu. A vůbec poprvé například nabídne možnost nakupovat aplikace ve velkém a distribuovat je na více strojů.

Microsoft tak půjde ve stopách svého konkurenta Apple, který nabízí speciální balíčky pro firmy či vzdělávací instituce od miulého roku. Microsoft své oznámení učinil minulé úterý, kdy představil během hodinové prezentace některé funkce a změny v uživatelském rozhraní nových Windows 10 a při této příležitosti zdůraznil i změny týkající se Windows Store.

Nově bude fungovat pouze „jeden obchod a tudíž bude i jen jedna možnost, jak si zakoupit a aktualizovat aplikace napříč všemi zařízeními,“ uvedl na tiskové konferenci Terry Myerson z Microsoftu. „S Windows 10 budou naši firemní zákazníci schopni si přizpůsobovat app store; zajistit, že zaměstnanci mají se svými zařízeními přístup k těm správným aplikacím a dohlížet na to, že si kupují správný počet licencí.“

Nový "konsolidovaný" e-shop s aplikacemi umožní firmám kupovat naráz větší množství licencí a následně aplikace spravovat. „Vytvoříme speciální program, který umožní formám kupovat aplikace ve velkém a spravovat licence,“ napsal ve čtvrtek na oficiální blog Oliver Niehus z Microsoftu. Narozdíl od současného Windows Store a Windows Phone Store, které umožňují platit pouze kartami či PayPalem budou v novém e-shopu firmy nově moci využít i tradiční platební metody typu faktur.

Korporátní uživatelé si budou moci pro svou organizaci také vytvořit vlastní "store", k němuž budou mít přístup pouze zaměstnanci. „Budete si moci vytvořit v rámci firmy vlastní e-shop, do něhož budete moci umisťovat pouze vybrané aplikace,“ dodal Niehus. „Firmy tak budou schopné vytvářet speciální seznamy aplikací dostupných pro své uživatele, které se mohou skládat jak z veřejně dostupných byznysových aplikací, tak z těch vnitrofiremních.“

příloha_ovladnete_sva_data

IT oddělení v korporaci pak budou moci jednoduše nastavovat vydání aplikací a jejich aktualizací a spravovat licence a zařízení pomocí MDM nástrojů typu Microsoft Intune. Zaměstnanci ke koupi aplikací budou využívat účty Active Directory (AD) nebo Azure Active Directory (AAD).

Niehus také dodal, že Windows Store pro Windows 10 bude nabízet nejen aplikace, ale také "jiný" zatím blíže nespecifikovaný obsah. Apple v rámci svého programu pro společnosti umožňuje nakupovat ve velkém iPhony, a aplikace pro operační systémy iOS či OS X a následně je distribuovat zaměstnancům, kteří používají App Store.

Byl pro vás článek přínosný?