Hlavní navigace

Samsung naskakuje na vlnu generativní AI s Gaussem

15. 11. 2023

Sdílet

 Autor: Samsung
Gauss AI, pojmenovaná po německém matematikovi, by mohla debutovat v nových smartphonech Samsungu.

Samsung je zatím poslední velkou technologickou společností, která oznámila, že v budoucím portfoliu bude mít velký podíl její vlastní generativní umělá inteligence pojmenovaná Gauss.

Jak spravujete více cloudů ve vaší firmě?

Jméno si vysloužila po Carlu Friedrichu Gaussovi, německém matematikovi 19. století, který se kromě mnoha dalších objevů podílel na dokončení základní věty algebry. Podle společnosti Samsung Gauss také vytvořil teorii normálního rozdělení pravděpodobnosti, z níž vychází i výzkum strojového učení a umělé inteligence.

„Název navíc odráží konečnou vizi modelů společnosti Samsung, která spočívá v čerpání ze všech jevů a znalostí na světě s cílem využít sílu umělé inteligence ke zlepšení života spotřebitelů na celém světě,“ uvedla společnost Samsung v příspěvku na blogu.

O systému Gauss bylo bezprostředně k dispozici jen málo podrobností, ale společnost uvedla, že v budoucnu plánuje do svých spotřebitelských produktů integrovat tři jeho základní funkce. První částí je Samsung Gauss Language, velký jazykový model (LLM), který provádí dnes již známé generativní úlohy umělé inteligence s textem, včetně překladu, shrnutí dokumentů a generování e-mailů. Samsung uvedl, že Gauss Language také umožní vylepšit hlasové ovládání jeho produktů.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Gauss Code je podle společnosti druhou částí triumvirátu generativní umělé inteligence. Jedná se o nástroj pro generování kódu určený pro použití při vývoji softwaru ve firmě, který umožňuje rychlejší vývoj a také generování testovacích případů a popis kódu. A konečně Gauss Image přináší do zařízení Samsung schopnost podobnou Midjourney nebo DALL-E, která nabízí možnost generovat kreativní obrázky z podnětů nebo doostřovat obrázky s nízkým rozlišením na vyšší rozlišení.

Samsung se rovněž zavázal dodržovat bezpečnostní zásady a zásady ochrany osobních údajů pro zodpovědný vývoj umělé inteligence, uvádí se v příspěvku na blogu. „Společnost Samsung nejen vyvíjí technologie umělé inteligence, ale také pokračuje v různých aktivitách, které zajišťují bezpečné používání umělé inteligence. Společnost nadále posiluje schopnost aktivně eliminovat a monitorovat problémy v oblasti bezpečnosti a ochrany soukromí, které mohou vzniknout v celém procesu – od sběru dat přes vývoj modelu AI, nasazení služeb až po výsledky generované AI – a to vše s ohledem na zásady etiky AI.“

Ritu Jyoti, viceprezidentka skupiny pro AI a automatizaci ve společnosti IDC, uvedla, že AI zaměřená na spotřebitele je technologií současnosti a že bude zajímavé sledovat, zda bude Gauss debutovat v připravovaném smartphonu Galaxy S24.

CS24

„Zatímco jednotlivě nejsou modely Samsung Gauss Language, Code nebo Image nutně převratné, pokud budou integrovány do jejich produktů společně se správnou bezpečností a zabezpečením, mohou být z hlediska uživatelské zkušenosti transformativní,“ míní Jyoti.

Společnost Samsung uvedla, že systém Gauss je v současné době používán interně, ale neposkytla konkrétnější časový plán veřejného nasazení. Gauss přichází ve srovnání s konkurencí relativně pozdě, zároveň je však Samsung mezi prvními výrobci spotřebitelského hardwaru, kteří na trh s AI vstoupili.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?