Hlavní navigace

Sbohem, Bille!

1. 9. 2008

Sdílet

Krátký pohled do života Billa Gatese Rozhodnutí Billa Gatese vzdát se své vedoucí pozice v Microsoftu určitě ř...


Krátký pohled do života Billa Gatese

Rozhodnutí Billa Gatese vzdát se své vedoucí pozice v Microsoftu určitě řadu lidí zarmoutí, jiní se budou radovat a samozřejmě se najdou i tací, kteří tento krok ohodnotí škodolibým úsměvem. V tomto článku zavzpomínáme na úspěšná i méně úspěšná období životní dráhy zakladatele Microsoftu. David Čepička, Dan Tynnan

Šéf Microsoftu Bill Gates se s konečnou platností rozhodl odstoupit z vedoucí pozice ve firmě, s níž v roce 1975 vstoupil do světa počítačového průmyslu. Již dnes je jasné, že po téměř 33 letech zanechal Gates na všem, co lze dnes označit jako digitální, stopu, která jen tak nezmizí.

Leden 1975

Dá se říci, že všechno začalo fotografií mikropočítače MITS Altair 8800, která byla umístěna na obálce časopisu Popular Electronics. Když Gatesovi (studujícímu toho času na Harvardu) ukázal jeho spolužák výtisk tohoto časopisu, kontaktoval Bill prezidenta MITS Eda Robertse a sdělil mu, že společně s Allenem vytvořili pro Altair programovací jazyk Basic, i když ve skutečnosti ještě neměli napsanou ani řádku kódu. Oběma pak nezbylo nic jiného, než začít opravdu vší silou na tomto jazyku pracovat, aby jej následně za dva měsíce zdárně dokončili.
Gates poté odešel z Harvardu a začal pro Eda Robertse pracovat jako programátor. Jeho mzda pro zajímavost činila 10 dolarů na hodinu, brzy si však vydělal tolik peněz, že si mohl koupit Porsche 911. Vzorným řidičem ale určitě nebyl, alespoň o tom svědčí bezpočet pokut za příliš rychlou jízdu a za řízení vozu bez řidičského oprávnění.

13. březen 1986

V tento den vstupuje Microsoft na burzu a Gates se okamžitě stává multimilionářem. O jeho skutečném majetku však nikdo neměl ani ponětí až do 17. července 1995, kdy jej časopis Forbes prohlásil za nejbohatšího muže planety. Tehdy jeho majetek spíše z opatrnosti odhadl na 13 miliard dolarů. Od této chvíle toto číslo neustále rostlo.
V období tzv. dot-com boomu (rozmachu internetu) překročil majetek Billa Gatese hodnotu 100 miliard dolarů, takže jsme si mohli na některých internetových stránkách přečíst úvahy o tom, jak velká hromada bankovek by toto jmění představovala. Není tedy ani divu, že spousta lidí podlehla fámám o tom, že Gates věnuje 1 000 dolarů za odpověď na e-mail. Avšak nic neroste až do nebe a po prudkém růstu přišel i pád – došlo k poklesu ceny akcií firmy a snížení zůstatku na bankovním účtu. Nyní je Gates se svými „pouhými“ 58 miliardami dolarů třetím nejbohatším mužem světa, a to za mexickým podnikatelem v oblasti telekomunikací Carlosem Slimem Helú a Warrenem Buffetem, což je mimochodem Billův blízký přítel, s nímž hraje bridž.

1988–1995

Co byste si pořídili, kdybyste patřili mezi nejbohatší obyvatele naší planety? Určitě by mezi jednou z možností byl dům, zařízený s tím největším přepychem a komfortem, prostě jako pro krále. Sídlo, v němž bydlí Gates, leží v Seattlu na břehu jezera Washington, a stavělo se sedm let. Bill za něj utratil nějakých 20–50 milionů dolarů (záleží na zdrojích, z nichž čerpáte a kterým důvěřujete).
Popis v časopise Fortune čtenáři nabízí představu ideálního sídla pro starého mládence, ale až nepředstavitelně rozsáhlého: přes 3 700 metrů čtverečních rozlohy, s několika garážemi, místností s trampolínami, plaveckým bazénem uvnitř budovy, divadlem (se strojem na přípravu popcornu) a takovým množstvím nejrůznějších vyspělých technologií, s nimiž si připadáte, jako byste se nacházeli někde uvnitř počítačové hry.
Po svatbě však Billova manželka Melinda některé jeho „hračky“ zrušila. Ale přesto i dnes jsou návštěvníci domu požádáni, aby nosili speciální elektronické jmenovky, které umožňují celému domu nastavovat klimatizaci, hudbu, osvětlení a dokonce i obrazy na stěnách tak, aby odpovídaly vkusu návštěvníků pohybujících se z jedné místnosti do jiné. Možná se zeptáte, jak dům reaguje, když je v jedné místnosti více osob? Pak zde znovu vítězí Bill. Pokud je totiž v místnosti, řídí se celý dům jeho požadavky.

1. leden 1994

Pokud jste jednou nejbohatším mužem na světě, dá vám pořádně zabrat, abyste zmizel z očí veřejnosti. Není tedy divu, že když se Bill Gates rozhodl oženit se s bývalou produktovou manažerkou Microsoftu Melindou French, provázela tuto akci celá řada speciálních opatření. Svatba se konala na malém ostrůvku Lanai na Havaji a Bill pro tuto příležitost rezervoval všechny hotely na ostrově a pronajal všechny helikoptéry jen proto, aby novinářům co nejvíce ztížil možnost proniknutí do své blízkosti.
Svatba přišla Billa na jeden milion dolarů a konala se na 17. jamce golfového hřiště hotelu Manele Bay. Mezi svatebčany byli mimo jiné jeho velmi dobrý přítel Steve Balmer, spoluzakladatel Microsoftu Paul Allen či podnikatel Warren Buffet. Gates pozval i zpěváka Willieho Nelsona, který na svatbě pro novomanžele zpívala.

24. srpen 1995

Asi již žádný produkt se nebude na trh uvádět s takovou pompou a ovacemi, jako Windows 95 – a je to koneckonců jen dobře. Ani uvedení dlouho očekávaného zařízení iPhone neprovázelo tolik humbuku jako kdysi právě Windows 95. Miliony dolarů utracené Microsoftem jen za práva ke skladbě Start Me Up skupiny Rolling Stones byly pouze začátkem marketingového tažení této firmy, které doprovázelo uvedení nového operačního systému Windows. Odhaduje se, že Microsoft celkem utratil okolo 150 milionů dolarů.
Kromě jiných excesů, které se v této době prováděly, můžeme zmínit třeba Empire State Building, doslova utopený ve firemních barvách Microsoftu, nebo sportovní hřiště ve Velké Británii, na nichž bylo všude nakresleno logo Windows 95. Výzkumné laboratoře Microsoftu v Redmondu ve státě Washington se v tento den přeměnily v zábavní park, kde se podávalo jídlo, předváděli se kouzelníci a klauni, pouštěly se balónky napuštěné teplým vzduchem, k vidění byla pouťová kola či cirkusové stany. V centru toho kolotoče stál Bill, neobratně se usmívající a pokoušející se neformálně hovořit a zároveň vtipkovat s Jayem Leno, moderátorem programu The Tonight Show americké televize. Mezi nejpovedenější výroky Billa Gatese pak patřila věta, že Windows 95 se ovládají tak snadno, že to zvládne i host pozvaný do televizní talk show.

4. únor 1998

Gates byl známý svými předpověďmi a vizemi týkajícími se produktů Microsoftu, které často předváděl v podobě koláčových grafů. Je tedy docela možné, že ani nebyl moc překvapen, když mu při návštěvě Bruselu v únoru 1998 mezi oči přistál jeden skutečný koláč, a navíc šlehačkový. Gates dostal sladký zásah v okamžiku, kdy vcházel do koncertní haly Concert Noble Hall na konferenci o vzdělávání sponzorované vlámskou vládou. Útočníkem, který na Billa Gatese šlehačkový dort hodil, byl belgický anarchista Noël Godi. Gates se později nechal slyšet, že mu dort příliš nechutnal.

27. srpen 1998

Windows vždy měla problémy s pamětí a s její správou a je docela možné, že Gates má problémy podobného rázu. Ukázalo se to, když se na internetu objevila nahrávka výpovědi Gatese jako výkonného ředitele ze soudního procesu, kde proti sobě stáli na jedné straně zástupci ministerstva spravedlnosti USA a 20 států Unie a na straně druhé Microsoft. V tomto procesu byl Microsoft obviněn ze zneužívání dominantního postavení na trhu s operačními systémy a z pokusů o získání maximálního podílu na trhu internetových prohlížečů. Dobré jméno Billa Gatese jako skvěle ovládajícího se podivína vzalo za své, když bylo v jeho výpovědi neustále slyšet výrazy typu „Nepamatuji si“ (6krát), „Nevzpomínám si“ (14krát) nebo „Nevím“ (22krát).
Gates se neustále dohadoval o významu takových slov jako „concerned – týkat se“ či „compete – konkurovat“, čímž zatahoval právníka Davida Boiese zastupujícího ministerstvo spravedlnosti USA do velmi rozvláčného tance okolo sémantiky. Soudce Thomas Penfield Jackson na několika místech videa s výpovědí Gatese dokonce vyprsknul smíchy. Ale jak se říká, kdo se směje naposled, ten se směje nejlíp. A nakonec měl důvod k úsměvu spíše Bill Gates, neboť o tři roky později Microsoft v odvolacím řízení zvítězil.

28. červen 2001

Microsoft velmi přivítal, když federální odvolací soud zrušil rozsudek soudce obvodního soudu Thomase Penfielda Jacksona, který přikazoval rozdělení společnosti Microsoft do dvou částí. Soud sice shledal, že Microsoft integrací Internet Exploreru do Windows zneužil svého monopolního postavení, na druhou stranu také připustil, že opatření soudce Jacksona bylo až příliš tvrdé. V lednu 2000 Gates ze své pozice výkonného ředitele odstoupil a předal vládu Stevu Balmerovi.

7. červen 2007

Bill Gates konečně po 30 letech od odchodu ze studií na Harvardu získal diplom. Jako student byl Gates spíše znám jako milovník pokeru a programování než navštěvování přednášek. V červnu 2007 se stal čestným doktorem práv. Když se nad tím zamyslíme, není to pro studenty, kteří nemají dostatek chuti ke studiu a začnou namísto toho budovat softwarové království, načež ovládají po 30 let prakticky celý svět, vůbec špatná alternativa. Je nutno přiznat, že Gates namísto hromadění peněz věnoval značnou část svých výdělků tam, kam je to třeba, zatímco ostatní, kteří by také mohli pomoci, pouze slibují. Svoji vůli konečně projevil založením nadace William H Gates III Foundation, která později změnila název na Bill and Melinda Gates Foundation.
Před dvěma lety se Bill Gates nechal slyšet, že se v červnu roku 2008 přestane věnovat každodenní práci ve firmě a bude více směřovat svůj zájem na dobročinné aktivity do oblasti zdravotnictví a vzdělávání – to všechno přes svoji nadaci. Stále však zůstává předsedou představenstva Microsoftu a i nadále bude fungovat jako poradce. Své role hlavního softwarového architekta se ale vzdal ve prospěch Raye Ozzieho, současného technického ředitele Microsoftu.

Byl pro vás článek přínosný?