Hlavní navigace

Seagate představil nové serverové disky

4. 11. 2008

Sdílet

Společnost Seagate představila novou generaci pevných disků, které jsou zaměřené primárně na výkonné servery, ale někteří nadšenci je jistě namontují i do svých PC.

Nové disky se jmenují Savvio 15K.2 a jak už název napovídá, tak disky se točí rychlostí 15 000 otáček za minutu, což je opravdu extrémní hodnota. Díky tomu jsou pouze 2,5" plotny nacpané v 3,5" pouzdře (vliv pnutí je obrovský a plotny musí být dokonale vyvážené). K tomu si připočtěte technologii kolmého zápisu a kapacitu 150 GB na plotnu (stejnou mají například ještě desktopové disky Western Digital VelociRaptor, avšak ty mají „jen“ 10 000 ot./min).

Protože se jedná o disky zaměřené na servery, nemají klasické SATA rozhraní, ale serverové SAS 2.0 (Serial Attached SCSI) s propustností až 6 Gb/s. O tom, že tyto disky budou pekelně rychlé, asi nemusíme diskutovat, ale výrobce se chlubí i jejich relativně nízkou spotřebou, která by měla být až o 70 % nižší než u předchozí generace těchto serverových hraček.

Novinky od Seagatu budou i přes poměrně malou kapacitu do 150 GB velmi drahé (více jak 10 000 korun za kus) a výrobce je plánuje uvést na trh v prosinci tohoto roku. Na jaře by se pak na trh měly dostat ještě vylepšené verze, které budou umět před zapsáním data i zašifrovat.

- - Tomáš Šulc

soutez_casestudy

Byl pro vás článek přínosný?