Hlavní navigace

Sensible Soccer 2006

17. 10. 2006

Sdílet

Mezi fotbalovými fanoušky si oblibu střídavě přehazují tituly FIFA a Pro Evolution Soccer. A když se dva perou, třetí se směje. Platí tohle známé pořekadlo i na scéně virtuálního fotbalu?

Dlouhodobý souboj dvou velikánů počítačových sportů série FIFA a Pro Evolution Soccer je veden ve vážném duchu. Argumenty v této bitvě představují licencované týmy, perfektní fyzikální model, propracovaný herní systém a špičková grafika. Nový přírůstek do rodiny virtuálního fotbálku nenabízí z těchto atributů vlastně nic. Zato sází na odlehčené pojetí.



Už na první pohled je Sensible Soccer tak trochu jiný fotbálek. Tato reinkarnace kdysi slavné hry nabízí kopanou viděnou z velkého nadhledu, s fotbalisty jak vystřiženými z animovaného filmu. Nenajdete tu žádná skutečná jména, i když hráči jednotlivých týmů jsou pojmenováni tak, aby bylo jasné, o koho by mělo jít. A to včetně českého národního týmu, za který hrají například Risocky, Ujfeloso či Pibirsky... I ovládání je oproti vážně pojatým konkurentům zjednodušené vystačíte si tu se směrovými šipkami a s klávesou pro nahrávku, střelu, sprint a přepnutí na brankáře. V alternativních situacích můžete těmito klávesami také přepínat hráče, provést obranný skluz či hlavičkovat.


Hra nabízí samostatné mače, ligy a turnaje. Zápasy jsou hodně svižné a díky velkému záběru hřiště je možné docela dost kombinovat. Ze svého letitého vzoru si titul bere i možnost falšovat střely či nakopávat dlouhé loby. Velkou slabinou nového "Senziblu" je poměrně chabá umělá inteligence, takže i hráč začátečník začne velmi brzy soupeře přehrávat rozdílem třídy. Ve hře nelze nastavit obtížnost a pokud si chcete opravdu zahrát, je lepší to zkusit proti živému protihráči. Autoři však z nepochopitelných důvodů do hry implementovali jen multiplayer u jednoho počítače (až pro čtyři hráče), zápolení po LANu či internetu se jaksi nekoná. Hra může být na chvilku příjemným odreagováním od "velkých" virtuálních fotbalů, ale žádnou převratnou a trvanlivou zábavu od ní nečekejte.



Hodnocení: 6,0
Výrobce: Kuju Interactive
Vydavatel: Codemasters
Distributor pro ČR: CD Projekt
Lokalizace: žádná
Cena: 999 Kč
Multiplayer: ano

Byl pro vás článek přínosný?