Hlavní navigace

Severokorejští hackeři loni nakradli rekordní miliardy

8. 2. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Severní Korea financuje svůj jaderný arzenál nakradenými kryptoměnami. Loni si přišla na rekordní částku.

Hackeři podporovaní Severní Koreou v roce 2022 nakradli kryptoměny v hodnotě 1,7 miliardy dolarů,  v přepočtu asi 37 miliard korun. Vyplývá to z dat společnosti Chainalysis, která se zabývá analýzou blockchainu. Jde o téměř čtyřnásobek rekordních 429 milionů dolarů, které severokorejští hackeři nakradli v roce 2021.

Jak spravujete více cloudů ve vaší firmě?

Suma 1,7 miliardy také tvoří 44 % z celkových 3,8 miliardy dolarů ukradených při hackerských útocích na kryptoměny v loňském roce. Dle Chainalysis se pro hackery jednalo o vůbec nejvýnosnější rok v historii.

Podle odborníků se Severní Korea, která čelí tvrdým sankcím, obrací ke krádežím kryptoměn, aby financovala svůj jaderný arzenál. Země už provedla šest jaderných testů a analytici letos očekávají sedmý, protože pod vedením Kim Čong-una svůj jaderný zbrojní program urychluje. V loňském roce Pchjongjang odpálil rekordní počet balistických a jiných raket. A to i přesto, že se ekonomika země potýká s problémy.

„Pro doplnění kontextu, celkově Severní Korea v roce 2020 utržila na exportu zboží 142 milionů dolarů, takže není od věci říci, že kryptoměnové hackerské útoky pro ni představují značnou část národní ekonomiky,“ uvedla ve středeční zprávě společnost Chainalysis.

Pět nových funkcí ve Windows 11, které musíte zkusit Přečtěte si také:

Pět nových funkcí ve Windows 11, které musíte zkusit

Tito hackeři obvykle perou kryptoměny prostřednictvím takzvaných mixérů, které míchají kryptoměny od různých uživatelů, aby zamlžili původ prostředků, uvedla firma. Dle jiných analýz Severní Korea pere kryptoměny také prostřednictvím makléřů v Číně a nepeněžitých tokenů (NFT).

CS24

Americká FBI minulý měsíc potvrdila, že na Severní Koreu napojená společnost Lazarus Group byla v roce 2022 zodpovědná za loupež kryptoměn v hodnotě 100 milionů dolarů v blockchainové síti Horizon bridge. Celkově se decentralizované finanční protokoly neboli DeFi podílely na více než 82 % loni ukradených kryptoměn, uvádí Chainalysis.

Uživatelé DeFi vědí, co se stane s jejich prostředky, když je použijí, protože kódy chytrých smluv, kterými se tyto protokoly řídí, jsou ve výchozím nastavení veřejně přístupné. Díky této transparentnosti je však DeFi také obzvláště atraktivní pro hackery, kteří mohou kódy skenovat, hledat v nich zranitelnosti a „udeřit v ideální čas“, aby maximalizovali svůj lup, uvádí se ve zprávě.

 

Security World si můžete koupit i jako klasický časopis, buď v klasické tištěné formě nebo v elektronické verzi. Věnujeme se bezpečnosti počítačových systémů, ochraně dat, informací a soukromí.  Jsme jediný titul na českém a slovenském trhu, který oslovuje širokou čtenářskou obec – od ředitelů firem, přes odborníky na bezpečnost po koncové uživatele. Naším cílem je poskytnout ucelený přehled o bezpečnostních hrozbách a zejména o tom, proč a jak se jim bránit, případně proč respektovat a dodržovat nařízení IT manažerů ve firmách.

Byl pro vás článek přínosný?