Hlavní navigace

Seznamte se: 4 nejpoužívanější antivirové programy u nás

9. 12. 2013

Sdílet

 Autor: © rvlsoft - Fotolia.com
Tápete, který antivirový program vybrat? Srovnali jsme pro vás 4 nejpoužívanější na českém trhu.

(PR článek)

Chránit svůj počítač antivirovým programem je dnes naprostou povinností každého, kdo si váží svých dat a nechce o ně přijít. Virů a škodlivých programů, které se snaží napadnout váš počítač, existuje více než dost, stejně tak ale programů, které tyto predátory zneškodňují.

Antivirových programů a aplikací v dnešní době existuje skutečně celá řada, ať už těch volných, či placených. Programy, které jsou zdarma ke stažení kdekoliv na internetu, jsou často spolehlivé a účinné, avšak neoplývají tolika funkcemi a možnostmi, jako programy placené. Chcete-li váš počítač a data udržet v bezpečí, je třeba do takového programu něco málo investovat.

Připravili jsme pro vás přehled čtyř nejpoužívanějších antivirů. Řekneme si něco málo o jejich historii a vzniku, představíme si jejich ceny a především si je pak všechny srovnáme, abychom mohli s konečným efektem určit, který z nich je tím nejlepším a který by se měl stát budoucím nejlepším přítelem vašich dat.

Avast!

Známý prográmek Avast!, sloužící k ochraně vašich dat, má historii sahající téměř 25 let zpátky. Firma AVAST Software, a.s., která jej vyvíjí, byla založena v Praze, kde také sídlí, dvěma IT nadšenci – Pavlem Baudišem a Eduardem Kučerou. Název „avast“ je odvozen z původního názvu „AntiVirus Advanced SeT“. V současnosti má Avast! více než 200 milionů uživatelů v asi 240 zemích, což z něj činí jeden z nejpoužívanějších antivirových programů vůbec. Důvodem je také to, že jeho významná verze je freeware.

MironetSponzorem článku je největší IT e-shop v ČR – Mironet.cz

 

Cena profesionální verze tohoto antiviru se pohybuje okolo 800 Kč, což je cena více než snesitelná za služby, které Avast! dokáže nabídnout. Placená verze oproti volné obsahuje navíc firewallové služby, antispam, síťový zámek, vyhledávač informací o IP adresách, speciální ochranu před zneužitím kreditních karet a další vychytávky.

AVG

Kdo by neznal AVG, jeden z nejoblíbenějších českých antivirů. Ano, jde o další z profesionálních antivirových programů původem z Česka, jeho vznik se datuje do roku 1991. Firma AVG Technologies původně začínala jako prodejce IT vybavení a antivirů pod jménem Grisoft, o tři roky později opustila všechny ostatní činnosti, aby se mohla plně věnovat právě vývoji antivirových aplikací. A byl to správný krok – aktuálně má AVG něco přes 110 milionů uživatelů po celém světě.

Cena placené verze se pohybuje, stejně jako u předchozího programu, okolo 800 Kč. Placená verze nabízí oproti free verzi navíc firewall, bezpečné stahování a sdílení souborů, ochranu e-mailů, předchází sledování a krádeži dat, optimalizuje a zvyšuje výkon počítače a další.

Norton AntiVirus

Máme tu první americký antivir, Norton AntiVirus, vyvíjený společností Symantec. Ta byla založena už v roce 1982 jistým Garym Hendrixem. Byla zaměřena primárně na vývoj umělých inteligencí. V 90. letech se firma začala více orientovat na antivirové programy a po spojení s firmou Peter Norton Computing začaly firmy společně vyvíjet prvního předchůdce antiviru Norton, který známe dnes. S aplikací Norton AntiVirus jsou dnes spokojeny desítky milionů lidí nejen v Americe, ale také v Evropě a Asii.

Existuje řada různých verzí, jejichž ceny se pohybují od jednoho tisíce korun až po několik tisíc. Placená verze umí kromě běžného servisu také kontrolovat podvody na sociálních sítích, předcházet hrozbám pro vaše osobní údaje, zabraňovat cizím osobám před přístupem do vaší sítě, obnovovat výkon počítače a automaticky zálohovat důležitá data, odstranit i těžko odstranitelné infekce nebo obnovit chod vašeho počítače.

ESET

Na závěr představujeme slovenskou firmu ESET, s.r.o., která vyvíjí antivirové programy ESET NOD32 a ESET Smart Security. Sídlí v Bratislavě a založena byla v roce 1992. Je nejúspěšnější slovenskou firmou a to naprosto zaslouženě, protože má distributorskou síť ve 160 zemích světa a její programy používá více než 100 milionů lidí.

Cena se pohybuje dle verze mezi 1500 Kč a několika tisíci korun. Placená verze se může pyšnit heuristickou analýzou a generickou detekcí, technologií Anti-Stealth, inteligentním modulem zajišťujícím efektivní léčení a mazání škodlivých souborů, rezidentním štítem pro nepřetržitou ochranu, kontrolou e-mailů, filtrování síťové komunikace prostřednictvím firewallu, plně automatickými aktualizacemi nebo systémem zasílání podezřelých souborů k analýze přímo do ESETu.

Srovnání

 

Úspěšnost odhalování

Rychlost

Falešné detekce

Ohlasy veřejnosti*

Avast!

98,40 %

rychlá

minimum

90,00 %

AVG

95,00 %

průměrná

hodně

80,00 %

Norton AntiVirus

95,50 %

průměrná

hodně

85,00 %

ESET

97,50 %

pomalá

minimum

80,00 %

Je nutno podotknout, že procentuální úspěšnost jednotlivých antivirů pochopitelně nemusí odpovídat reálné kvalitě antiviru a především rychlost a falešné detekce jsou věcí v zásadě individuální. Osobně a ze zkušenosti uživatelů v mém okolí však můžeme říci, že procenta úspěšnosti zhruba odpovídají ohlasům veřejnosti vůči jednotlivým aplikacím.

A vítězem se stává…

Nejlépe z testů vzešel antivirový program Avast!, který měl nejvyšší úspěšnost odhalování škodlivých dat, byl nejrychlejší, zaznamenal minimum falešných detekcí a i dle mých osobních výzkumů veřejného mínění* prošel na jedničku. Za ním se umístil Norton AntiVirus, dále ESET (konkrétně verze Smart Security) a na hranici s ním také AVG, který dopadl nejhůře. V rámci analýzy jsem prohledával jiné letošní testy antivirových programů, kde tyto čtyři antiviry končívaly obvykle v podobném pořadí, takže lze říct, že výsledky testů jsou více méně objektivní.

soutez_casestudy

Výsledky testu

  1. Avast!
  2. Norton AntiVirus
  3. ESET
  4. AVG

Ani omylem to však neznamená, že by AVG nebyl dobrým programem – úspěšnost odhalování nad hranicí 90 % se dá považovat za výbornou, takže všechny čtyři testované programy prošly testem úspěšně a lze prakticky všechny doporučit. Avast! však nejen v tomto a v jiných testech, ale i v rámci oblíbenosti mezi uživateli vyhrává na plné čáře, a tak, pokud bychom museli některý z nich vyloženě doporučit jako ten asi opravdu nejlepší, nejrychlejší a nejúspěšnější, byl by to právě Avast!. Testována byla placená verze, jejíž cena, jak bylo řečeno, se pohybuje něco málo nad 800 Kč.

 

Byl pro vás článek přínosný?