Hlavní navigace

Skončily zlaté časy cloudu? Zájem se zpomaluje, služby budou zdražovat o třetinu

2. 11. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Zájem o cloudové služby se zpomaluje, ale je stále obrovský. Vyplývá to z nejnovějších údajů výzkumné agentury Canalys. Trh stále válcuje silná trojka AWS, Google a Microsoft.

Celosvětové výdaje na služby cloudové infrastruktury se ve 3. čtvrtletí 2022 meziročně zvýšily o 28 % a dosáhly 63,1 miliardy USD, což je o 13,8 miliardy USD více než ve stejném období před rokem. 

Jak spravujete více cloudů ve vaší firmě?

V kombinaci se silným americkým dolarem kleslo meziroční tempo růstu poprvé pod 30 %. Třemi největšími poskytovateli zůstaly ve 3. čtvrtletí 2022 Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure a Google Cloud, které po 33% růstu dohromady představují 63 % globálních výdajů.

Dlouhodobá poptávka po digitalizaci podniků zůstává silná, protože přechod na cloud zůstává pro dnešní podniky nejlepším způsobem, jak udělat více s menšími náklady. Na trhu cloudových služeb se však projevil dopad inflace a recese, kdy většina předních dodavatelů cloudových služeb nedosáhla v daném čtvrtletí plánovaných tržeb.

Společnost Canalys definuje služby cloudové infrastruktury jako služby, které poskytují infrastrukturu jako službu a platformu jako službu, a to buď na vyhrazené hostované soukromé infrastruktuře, nebo na sdílené veřejné infrastruktuře. Nezahrnuje přímo výdaje na software jako službu, ale zahrnuje příjmy generované ze služeb infrastruktury, které jsou spotřebovávány na jejich hostování a provoz.

„Pod ekonomickým tlakem se podnikoví zákazníci rozhodují snižovat provozní rizika tím, že snižují své rozpočty na IT,“ uvedl viceprezident společnosti Canalys Alex Smith. „Navzdory tomu, že dodavatelé cloudových služeb získávají velké zakázky a mají nevyřízené smlouvy, které je třeba splnit, bude jejich růst omezen kvůli nevyhnutelným zpožděním projektů, protože někteří zákazníci začínají být skeptičtí z ekonomických vyhlídek. Dodavatele cloudů čeká období rostoucích nákladů a nižšího růstu tržeb, což může vést ke konzervativnějšímu plánování v roce 2023. Předpokládáme, že cloudoví dodavatelé budou muset v Evropě zvýšit své ceny o 30 %, aby zohlednily rostoucí náklady na energie."

Tlustí lenoši od počítačových her? Jací opravdu jsou IT profesionálové. Průzkum hledal odpovědi Přečtěte si také:

Tlustí lenoši od počítačových her? Jací opravdu jsou IT profesionálové. Průzkum hledal odpovědi

Ve 3. čtvrtletí roku 2022 byla AWS vedoucím poskytovatelem cloudových služeb s 32% podílem na celkových výdajích po meziročním růstu o 27 %.

Azure se umístil na druhém místě s 22% podílem na trhu po 35% meziročním růstu. Růst byl tažen silnou realizací obnovy. Historicky zaznamenává cloudová obchodní jednotka společnosti Microsoft stabilní výkonnost příjmů, poklesy přinášejí pouze čtvrtletní výkyvy.

CS24

Tempo růstu služby Google Cloud se opět zrychlilo, a to o 48 %, čímž se její podíl na globálním trhu cloudových služeb zvýšil na 9 %.

„Zvýšené zavádění cloudových služeb podnítilo úvahy o hodnotě, kterou lze z dat v cloudu získat. Jak Google, tak Microsoft zdůraznily svůj vývoj produktů kolem dat a umělé inteligence. Očekává se, že budoucí trh s cloudovými službami dosáhne tvorby hodnot díky zavedení dat a umělé inteligence,“ uvedl analytik společnosti Canalys Research Yi Zhang.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Byl pro vás článek přínosný?