Hlavní navigace

Skutečně ohybatelné displeje? Možná už příští rok

12. 7. 2016

Sdílet

Nové ohybatelné displeje se již objevily, a to jako prototypy na prvních chytrých telefonech, tabletech i nositelných zařízení – jsou tedy reálné a víme, že fungují. Klíčová otázka pro každou takovou revoluční technologie však zní: Kdy budou opravdu dostupné veřejnosti?

Rychlé technologické pokroky napovídají, že nejde o příliš vzdálenou budoucnost. Podle Jerryho Kanga, hlavního analytika firmy IHS pro OLED technologie a technologie zobrazení, by se první zařízení s těmito displeji mohly začít prodávat již za rok, případně v roce 2018.

Výrobci se je pokouší využít v zařízeních, jako jsou tablety. Ohybatelné, případně přeložitelné displeje, by umožnily snadno složit i větší tablet na velikost menšího smartphonu. Ač je možné tyto displeje využít i u nositelných zařízení, je nutno brát v úvahu jejich spolehlivost, váhu a životnost baterie, popisuje Kang.

Obratem však dodává, že malé ohybatelné displeje se i přesto s nejvyšší pravděpodobností objeví na trhu jako první, především kvůli ekonomické stránky věci – jsou výrazně levnější.

Nové displeje budou založeny na OLED technologii, tedy organických LED diodách, jež jsou považovány za nástupce současných LED. OLED displeje nemají a nepotřebují podsvícení, tedy jsou tenčí a úspornější.

Na letošní konferenci CES se novou technologií blýskla např. firma LG, která představila jako papír tenké ohybatelné displeje, které šlo smotat do válce. Firma předpokládá, že první zařízení s ohybatelnými displeji začne prodávat již příští rok.

Displej, který jednoduše ohnete, má mnoho výhod. Kang předpokládá, že povedou k inovativním koncepcím výrobků, které zvýší skladnost a mobilitu zařízení.

Pro příklad, nyní již nebude velkým problémem přizpůsobit displeje umístění baterie nebo plánovanému tvaru zařízení – tak, jako tomu bylo dosud. Také by potenciálně mohly umožnit samotnému zákazníkovi, aby si svůj preferovaný vzhled částečně nastavil osobně.

Avšak ani tato technologie není bez svých nevýhod a výzev, varuje Kang.

Standardní displeje mají několik funkčních vrstev, od krycí čočky, dotykových panelů až po polarizátor, přičemž všechny se skládají z rozličných materiálů. Vysoký počet vrstev může notně omezit možnosti ohýbání a skládání. Jejich likvidace však nic moc neřeší – odstranění kupříkladu dotykových panelů činí displeje naprosto nepoužitelné pro potřeby tabletů a chytrých telefonů.

Velikost baterií a obvodů je menším problémem; displeje se zkrátka ohnou okolo nich, soudí Kang.

Ohybatelné displeje jsou vlastně jen vylepšené flexibilní displeje, dostupné už nyní v různých nositelných zařízeních, televizích a chytrých mobilech. V současnosti jsou trendem především u velkých televizí, kde jsou některé viditelně mírně zahnuté.

CS24

Logickými vůdci nové revoluce v displejích jsou Samsung a LG – právě tito dva giganti začali užívat flexibilní AMOLED displeje ve smartphonech už v roce 2013 a v současnosti je uzpůsobují pro nositelná zařízení.

Analytici z IHS jsou přesvědčeni, že ač je technologie teprve v plenkách, bude ukusovat z trhu s běžnými displeji stále větší a větší podíl. K roku 2022 předpovídají prodej 433 milionů flexibilních displejů ku 3,6 miliardám klasických.

Byl pro vás článek přínosný?