Hlavní navigace

Sleduje Yahoo e-mailové schránky svých uživatelů?

8. 10. 2016

Sdílet

 Autor: © Yahoo
Podle zprávy zveřejněné agenturou Reuters byl americkou vládou vytvořen program na prohledávání příchozích e-mailů jednotlivých uživatelů služby Yahoo. Jak Yahoo, take jiné velké IT firmy v oboru však existenci takového programu popírají.

Dle Reuters má program být tajným příkazem americké vlády a zahrnuje prohledávání stovek milionů uživatelských účtů serveru Yahoo na popud zpravodajských bezpečnostních agentur NSA či FBI.

Giganti ICT průmyslu v USA, mezi něž patří Google, Microsoft, Twitter nebo Facebook jakákoli zapojení americké vlády či špionáž účtů uživatelů dementují. Z jejich vyjádření vyplývá, že většina zmiňovaných firem by podobnou žádost státu řešila soudní cestou. Nebylo by to poprvé - v podobném, silně medializovaném procesu o vytvoření backdooru pro iPhone se ocitl i Apple.

„Žádnou takovou žádost jsme nedostali, pokud by se tak ale stalo, naše odpověď by byla jednoduchá: 'v žádném případě,'“ říká Google.

Odborníci na trestní právo jsou z údajné žádosti státu rozpolcení. Soudní systém Spojených států pracuje na základě precedentů, které jsou však v této oblasti velmi sporadické a samotné právo prakticky nedefinované - jde o šedou zónu. Žádat firmu o průzkum emailových účtu uživatelů do této zóny spadá.

„Zda je to protiústavní, je otevřeno diskuzi,“ říká Roy Hadley, právník firmy Thompson Hine, která se zaměřuje na podobnou oblast práva. „Nemáme žádné národní právo, které by se týkalo takového případu.“

Pokud se sledování emailových účtu skutečně událo a překročilo hranice Spojených států, pak by dle Hadleyho mohla mít firma problém. „Evropa má mnohem výraznější práva na soukromí než Spojené státy,“ vysvětluje.

Yahoo zapojení odmítá. V úterním příspěvku píše, že „Yahoo je zákonem se řídící společnost, která dodržuje zákony Spojených států.“ Více však text nerozvádí.

Ve středu pak firma publikovanou reportáž Reuters popřela zcela. „Detailně prozkoumáváme každou žádost vlády o data našich uživatelů pro zminimalizování vyzrazování soukromých informací. Program na prohlížení e-mailů, zmiňovaný v článku, v našich systémech neexistuje,“ prohlásila firma e-mailem v reakci na Reuters.

Podle odborníka na zabezpečení z firmy Zscaler Michaela Sutton by takový program na sledování účtů uživatelů, pokud opravdu existuje, nemusel být zdaleka jediný. Firmy postupně nabízí stále lepší šifrování dat a pro státy je těžší a těžší nasazovat své vlastní programy bez svolení konkrétního subjektu.

„Šifrování neporazí, takže zkrátka nemají jinou šanci, než se domluvit s poskytovatelem služby,“ potvrzuje. „Myslím, že uvidíme více takových dohod a programů, protože zpravodajské agentury samy na to zdroje nemají.“

Publikovaná reportáž také tvrdí, že po zjištění přítomnosti programu na sledování e-mailů opustil Yahoo Alex Stamos, vedoucí bezpečnostní manažer firmy. Ten však odmítl situaci komentovat.

NSA a FBI prozatím taktéž neposkytly žádné vyjádření.

CS24

Skutečnosti v reportáži agentury Reuters se tak zdají nejasné - je ovšem možné, že se nikdo reálnou pravdu nedozví. Vládní organizace nebývají příliš sdílné a technologické korporace se mohou bát o svou reputaci.

Realitou je však opětovné narušení pověsti dlouholetého rivala Googlu v segmentu prohlížečů a e-mailových služeb, alespoň v americkém prostředí. Že se Yahoo ještě někdy vrátí ke své poněkud zašlé slávě, je stále méně pravděpodobné.

Byl pro vás článek přínosný?