Hlavní navigace

Smartphony s Androidem budou k dostání přímo u Google

17. 5. 2012

Sdílet

 Autor: © Google
Společnosti se nelíbí způsob, jakým výrobci upravují operační systém Android pro své smartphony nebo tablety. Chce proto zvýšit svůj vliv na prodej takových zařízení.

Samsung Galaxy NexusNová zařízení Nexus, což je název, který Google již v minulosti použil, poběží na další verzi operačního systému Android kódově pojmenované Jelly Bean. Na pulty obchodů by se měla dostat na konci listopadu letošního roku.

O novém směru informoval deník Wall Street Journal, který se odvolává na nejmenované zdroje. Jedním z prvních produktů má být tablet Google Play, na kterém bude Google spolupracovat s hardwarovým výrobcem ASUSTeK. Jeho pořizovací cena by prý neměla překročit hranici 200 dolarů.

Podle nastavené cenové hladiny bude chtít Google zřejmě konkurovat tabletům jako jsou Kindle Fire od Amazonu nebo Nook Tablet od Barnes & Noble. V obou případech jde o zařízení používající upravenou verzi systému Android, která není tolik závislá na službách a aplikacích od Googlu. To je přitom důvod, proč chce Google zvýšit svůj vliv a zasáhnout do přímého prodeje.

Současná praxe je taková, že Google vždy spolupracuje s jedním výrobcem na vývoji jednoho hlavního produktu a teprve poté zpřístupní novou verzi svého operačního systému i ostatním výrobcům. To se má nyní změnit. Nově by měli k nové verzi přístup všichni výrobci bez rozdílu. Kromě toho, že tím Google získá větší kontrolu nad výsledným produktem, se má také zrovnoprávnit pozice společnosti Motorola Mobility, která je již nějakou dobu součástí Googlu.

U analytiků se nový směr, který však zatím nebyl oficiální potvrzen, setkal s pochopením. S menším množstvím telefonů se podle nich Google bude moci zaměřit na cílenější akce a zároveň tím zmírní obavy některých OEM partnerů, kteří si stěžovali na zvýhodněnou pozici Motoroly. Především se ale zlepší přístup výrobců k novým verzím systému Android, takže se již nestane, že nový produkt vyjde se starou edicí, ačkoliv je k dispozici její nástupce. To byl problém především u posledního Androidu 4.0.

Byl pro vás článek přínosný?