Hlavní navigace

Smartphony s Firefox OS jdou do prodeje

25. 4. 2013

Sdílet

 Autor: pcadvisor.co.uk
Máte-li zájem zakoupit si smartphone s nejnovějším operačním systémem Mozilly Firefox OS, můžete tak od úterka učinit na španělském webu Geeksphone.

Ovšem má to jeden háček. Ale o tom níže.

Španělský obchod Geeksphone v úterý umístil do své nabídky dva smartphony s Firefox OS. Vývojáři i geekové, kteří rádi mají všechny novinky jako první, si mohou objednat telefony Keon a Peak za ceny 91 eur, respektive 149 eur (bez DPH).

Očekávaný mobilní operační systém má ukousnout z tržního koláče systémům iOS, Android, Windows Phone 8 a BlackBerry. Na rozdíl od svých rivalů je Firefox OS operačním systémem založeným na webu, na němž běží aplikace HTML5.

Geeksphone byl docela zavalen poptávkou. A tady je právě ten háček. V době psaní tohoto článku byl totiž online obchod nedostupný. Firma neoznámila, kolik jednotek má k dispozici, takže není jasné, jak velká poptávka po telefonech je.

Zařízení určená především pro vývojáře byla představena v lednu, Firefox OS byl představen koncem února na letošním veletrhu Mobile World Congress v Barceloně. Systému se chytla třeba firma ZTE, která pro něj vyrobila vůbec první smartphone externího výrobce pro Firefox OS, ZTE Open.

CS24

Keon běží na procesoru Qualcomm Snapdragon S1 s frekvencí 1 GHz, k jeho dalším vlastnostem patří 3,5palcový displej s rozlišením 320 x 480 pixelů, 4 GB úložného prostoru a 3Mp fotoaparát. Trochu výkonnější Peak využívá dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 běžící na frekvenci 1,2 GHz, 4,3palcový qHD IPS displej, 4GB interního úložiště a 8Mp fotoaparát.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?