Hlavní navigace

Snadná a bezpečná cesta k e-learningu

4. 12. 2020

Sdílet

 Autor: Sense4code
V posledních dvaceti letech se e-learning vyvíjel příliš pomalu. Proto vzniklo Scormium.

Organizace by bylo možné rozdělit na ty, které e-learning ještě nezavedly, a ty, jež ho už mají, ale jejich portál vypadá posledních deset, v horším případě patnáct let stejně. Svět e-learningu zejména v našich končinách bohužel často nereagoval na rychlost technologického vývoje a požadavky moderního vzdělávání.

Proto vznikla cloudová platforma Scormium, která pokrývá vše od vytváření e-learningového obsahu přes jeho distribuci a licencování až po samotné studium a správu výuky. Kompatibilitu s dalšími systémy zajišťuje nativní podpora e-learningových standardů SCORM, AICCTin Can (xAPI).

Scormium je vyvinuté s důrazem na přívětivé použití (UX). Kromě snadného přizpůsobení vzhledu podle korporátní identity a doplňování funkcí umožňuje propojení s dalšími systémy přes REST API. Je připravené na desítky tisíc uživatelů včetně nastavení jejich hierarchie a jednotného přihlašování přes SAML SSO. Vše běží v cloudu Microsoft Azure a zabezpečení kromě nejvyšších certifikací pravidelně prověřují penetrační testy.

Celá platforma se skládá z nástrojů Scormium Studio pro vytváření a distribuci e-learningového obsahu a ze vzdělávacího portálu Scormium LMS pro studium kurzů. LMS může současně sloužit jako intranet pro sdílení informací a oznámení zaměstnancům.

Škálovatelný vzdělávací portál

Scormium LMS je podnikový learning management systém pro moderní vzdělávání zaměstnanců, zákazníků či studentů na dálku. Přizpůsobitelný vzdělávací portál zajišťuje přístup k e-learningovým kurzům, správu studentů, plánování a sledování jejich studia.

Díky nativní podpoře e-learningových standardů do něj lze napojit kurzy či školení od různých dodavatelů včetně svých vlastních. Kromě tradičního videozáznamu podporuje i živá školení přes vestavěný Zoom či MS Teams.

Rozhraní aplikace je navržené podle potřeb studentů, manažerů a lektorů. Portál je připravený pro kustomizaci vzhledu a dovoluje vlastní nastavení dashboardů jak pro studenty, tak pro manažery. Ti mohou mít velmi detailní pohled na to, jak uživatelé studují a kolik času studiem a testováním svých znalostí strávili. Díky single sign-on se do portálu zaměstnanci mohou přihlašovat svým firemním uživatelským jménem a heslem.

LMS je připravené pro B2C i B2B použití s možností poskytovat kurzy dalším zákazníkům jako službu. Přes REST API lze vzdělávací portál propojit s interními systémy nebo s e-shopem pro prodej kurzů.

Nástroje pro tvůrce a distributory kurzů

Scormium Studio je robustní cloudová platforma pro firmy, které chtějí nebo potřebují vytvářet a distribuovat e-learningový obsah, a pro vývojáře/dodavatele LMS. Usnadňuje vytváření, distribuci a licencování e-learningových kurzů napříč různými systémy. Kromě vysoké úrovně zabezpečení zajišťuje shodu se standardy a poskytuje potřebnou kontrolu nad využitím kurzů.

Vytváření

Svůj e-learning můžete ve Scormiu přímo vytvářet, upravovat a dále spravovat. Obsah je automaticky formátovaný podle standardů SCORM. Do Studia můžete také napojit již existující katalog kurzů. Všechna data zůstávají bezpečně uložená v certifikovaném cloudu Microsoft Azure.

Distribuce

E-learningové kurzy vytvořené ve Studiu lze napojit na jakýkoliv LMS. Balíky kurzů se totiž vždy distribuují podle standardů SCORM 1.2 a 2004, které zaručují kompatibilitu. Obsah kurzů se do napojených LMS načítá automaticky z cloudu, čímž je zajištěná aktualizace a poskytování vždy nejnovější verze obsahu.

Kontrola

E-learning můžete ve Studiu licencovat zcela podle svých potřeb. Máte přitom plnou kontrolu nad studiem i využitím kurzů skrze aktuální statistiky. Nemůže se tak stát, že by na licenci pro sto uživatelů studovalo dalších tisíc lidí, navíc i po skončení platnosti kontraktu.

Variabilní licencování umožňuje tvůrcům a distributorům e‑learningu platit pouze za aktivní uživatele (studenty kurzů) v daném měsíci. Do platformy Scormium je dnes napojeno přes 145 LMS portálů, 44 distributorů kurzů a používá ji přes dva miliony uživatelů. Pohání také portál Seduo.cz. Komentovanou prohlídku a trial licence zdarma -získáte na www.scormium.com.

soutez_casestudy

 

Jan Mazal, autor působí ve společnosti Sense4code, která vyvíjí podnikový software a mobilní aplikace na zakázku. S4C se specializuje na výkaznictví a e-learning, ve kterém má čtrnáct let zkušeností.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku