Hlavní navigace

Soud: Javou v Androidu porušil Google práva Oraclu

8. 5. 2012

Sdílet

 Autor: © Oracle © Google
Soud v americkém San Francisku rozhodl ve sporu společností Oracle a Google. Obviněný podle něj porušil práva Oraclu, když využil aplikaci Java v mobilní platformě Android.

Verdikt však znamená pro Oracle jen částečné vítězství. Porotci se totiž jednomyslně neshodli, zda se porušení práva pohybovalo v rámci „oprávněného užití“, tedy zákona, který ve Spojených státech za jistých okolností dovoluje i bez souhlasu držitele využít jeho dílo. Firma Oracle bude pravděpodobně muset ještě čekat na obnovu řízení a sledovat, zda se Google sám nevzdá tvrzení, že jednal v rámci oprávněného užití.

Advokát internetové společnosti Robert Van Nest soudci ihned po pondělním vynesení rozsudku řekl, že jeho klient podá žalobu pro zmatečnost. Hodlá přitom použít argument, že o problému autorských práv i posouzení oprávněného užití rozhodovala stejná porota.

Hned po konci jednání se soudci začali zabývat otázkou patentů. Právní zástupci Oraclu měli v tomto ohledu úvodní řeč. Soudní líčení je rozděleno na tři části. Nejprve se projednají autorská práva, poté patenty a nakonec jakékoli újmy, které firma Oracle mohla utrpět.

Zatímco část týkající se patentů právě běží, otázku autorských práv soudní senát v dohledné době neuzavře. Soudce William Alsup totiž musí rozhodnout, zda rozhraní Java API může být v rámci amerického práva vůbec chráněno autorskými zákony.

Z historického hlediska se totiž nepovažovalo za možné chránit API autorským zákonem. Oracle ale argumentuje tím, že „struktura, posloupnost a organizace“ 166 API balíků je komplexem, který má právo na autorskou ochranu.

„Oceňujeme snahy soudce. Víme, že oprávněné užití a porušení práv jsou dvě strany téže mince,“ sdělila společnost Google přes email. „Klíčové je, zda je API možno chránit autorskými zákony. Nechť to rozhodne soud. Myslíme si, že máme silnější argumenty než Oracle,“ dodala internetová firma.

Společnost Oracle poděkovala soudu za rozhodnutí v případu. „Přesvědčivě se ukázalo, že Google věděl, že potřebuje licenci a že že neautorizovanými modifikacemi Javy porušil její základní zásadu možnosti nasazení stejného kódu na libovolné platformě,“ píše se ve vyjádření.

Není ovšem jasné, zda se otázka oprávněného užití dostane znovu k soudu. Soudce William Alsup má v tomto ohledu několik možností. Před týdnem například řekl, že možná problém znovu otevře poté, co se dokončí projednávání části líčení, která se týká patentů. Právníci Oraclu a Googlu jsou ale shodně proti a navrhují začít zcela nové líčení.


Jednání zabývající se patenty, které začalo v těchto dnech, by mělo trvat asi dva týdny. Zástupci firmy Google dnes začnou úvodní řeč a společnost Oracle bude prostřednictvím svých právníků předvolána jako první svědek.

Byl pro vás článek přínosný?