Hlavní navigace

Spojení Microsoftu a OpenAI může v Evropě dostat podmíněný souhlas

24. 4. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Evropští regulátoři se k antimonopolním zásahům nevyjádřili oficiálně, dle agentury Reuters je však nepravděpodobné, že by dohoda mezi Microsoftem a OpenAI byla předmětem přezkumu.

Investice Microsoftu do společnosti OpenAI ve výši 13 miliard dolarů by nakonec nemusela vyvolat antimonopolní restrikce ze strany Evropě unie. Pravděpodobně totiž nebude považována za „akvizici“ v právním smyslu.

Jak spravujete více cloudů ve vaší firmě?

Podle poslední zprávy agentury Reuters to znamená, že se Microsoft v důsledku své obří investice do genereativní umělé inteligence nejspíš vyhne formálnějším vyšetřovacím postupům a potenciálním regulačním překážkám. Mluvčí Evropské komise, kterého jsme požádali o komentář, uvedl, že aby transakce byla vnímána jako fúze, musela by představovat změnu kontroly nad dotčenou společností „na trvajícím základě“.

Mluvčí přesto formálnější a přísnější regulační přístup nevyloučil a uvedl, že vyšetřování dohody mezi Microsoftem a OpenAI probíhá. 

„Přestože tato transakce nebyla formálně nahlášena, Komise situaci ohledně kontroly nad společností OpenAI velmi pečlivě sleduje již před nedávnými událostmi týkajícími se jejího vedení, včetně role společnosti Microsoft v představenstvu společnosti OpenAI a investičních dohod mezi společnostmi Microsoft a OpenAI,“ uvedl mluvčí. Zaítm však Evropská komise nedospěla k závěru, že vztah mezi oběma společnostmi dosahuje v důsledku investic Microsoftu úrovně „změny kontroly“.

HP Knowledge HUB pro moderní firemní IT

NOVINKA Navštivte novou speciální on-line zónu CIO Business Worldu, kde vám ve spolupráci s HP budeme průběžně radit, jak snadno a bezpečně pracovat na cestách, jak si usnadnit život používám správných nástrojů, jak zvládnout přechod z kanceláří domů a zase nazpátek a jak se přitom chovat ekologicky.

Pomoc a inspiraci pro moderní IT najdete v našem HP Knowledge HUBu.

Zpráva agentury Reuters uvádí, že britský a americký antimonopolní úřad jsou rovněž stále v předběžné fázi schvalování transakce, přičemž se předpokládá, že jak britský Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy, tak americké ministerstvo spravedlnosti a jeho obchodní komise zvažují své další kroky, pokud jde o formální přezkumy a šetření.

Podle evropského práva EU „spojení“ dvou společností podléhá antimonopolnímu přezkumu, pokud dojde ke změně řízení v jedné z nich. Podle Konsolidovaného oznámení o příslušnosti k tomu může dojít získáním „výlučné kontroly“ nad společností ve smyslu, že ovládající subjekt může vykonávat rozhodující vliv nad druhým subjektem.

soutez_casestudy

Kvíz: Jste znalci Windows 11? Přečtěte si také:

Kvíz: Jste znalci Windows 11?

Výlučná kontrola však může být shledána také na čistě právním nebo faktickém základě, což odráží nesčetné množství úprav představenstva, akcionářů a hlasovacích práv, které mají společnosti podnikající v EU k dispozici. Například většina hlasovacích práv by mohla zajistit skutečnou výlučnou kontrolu, zatímco menšinový akcionář, který pravděpodobně uspěje v dosažení většiny na schůzích akcionářů, by mohl být shledán fakticky kontrolujícím.

Britské a unijní regulační orgány v lednu varovaly Microsoft, že jeho investice do OpenAI by mohly být předmětem přezkumu, přestože společnost trvala na tom, že její pozice v představenstvu je bez hlasovacího práva, a že tedy OpenAI nevlastní.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?