Hlavní navigace

Srovnání prohlížečů: Chrome 10 vs. Firefox 4

12. 3. 2011

Sdílet

Který z těchto dvou prohlížečů si bude lépe rozumět s firemními počítači? Odpovědět na tuto otázku není jednoduché.

S webovými prohlížeči jako by se v poslední roztrhl pytel. Nejprve desátá verze Chromu, teď RC Firefoxu 4 a příští týden dokonce Internet Explorer 9. Lépe si to vývojáři naplánovat nemohli. Než se svého vydání dočká i IE9, rozhodli jsme se zatím otestovat schopnosti dvou nejpoužívanějších open source prohlížečů. Test sice může být trochu nespravedlivý, protože finální Firefox 4 na své vydání stále ještě čeká, na druhou stranu od verze RC (kandidáta na vydání) by se již moc lišit neměl. Pro účely testu byl použit notebook s procesorem Intel Core 2 Duo, 2 GB RAM a 32bitovými Windows Vista.

Uživatelské rozhraní
Pro uživatele, kteří jsou kvůli povaze svého zaměstnání neustále v pohybu, jsou Firefox 4 i Chrome 10 dobrou volbou. V obou prohlížečích dostávají nejvíce prostoru webové stránky. Zmizely všelijaké ikonky a lišty, na které jsme byli zvyklí z minulých verzí. Vše se vešlo do jediného tlačítka. Také stavový řádek se nyní objeví pouze tehdy, když je to nutné. To ocení nejen majitelé laptopů, ale zejména menších netbooků, kde se hodí každý milimetr čtvereční navíc. Při detailnějším pohledu možná nabízí o něco více prostoru Chrome 10, třebaže velikost písma v adresním řádku je o něco větší. Přechod na režim celé obrazovky probíhá u obou prohlížečů také bez problémů. Zde žádný jasný vítěz není.

Webové aplikace
Při testování kompatibility prohlížečů se standardy HTML a JavaScript bylo hlavním cílem zjistit, jak si Firefox a Chrome rozumí nejen se současnými webovými aplikacemi, ale i těmi budoucími. Z prvního testu Acid3 vyšel vítězně Chrome 10 se skórem 100/100. Firefox 4 RC však zatím zaostal o pouhé tři body, navíc s příchodem finální verze lze očekávat ještě mírné zlepšení.

Pořadí se nezměnilo ani při testu na stránkách HTML5test.com. Na nový standard HTML5 jsou lépe připraveni v Googlu. Chrome 10 získal skóre 288/400 a k němu ještě 13 bonusových bodů. Firefox 4 RC obdržel skóre 240 s 9 bonusovými body. I v benchmarku Sunspider 0.9.1 bylo Chromu připsáno větší číslo - 375.4 ms, protože však šlo o test rychlosti zpracovávání Javascriptu, jejíž čas má být co nejmenší, vítězem je Firefox s 345.7 ms. Celkově si však lépe vedl Chrome 10.

Proxy přívětivost
Pokud pracujete v kanceláři, pak se možná budete chtít připojit k internetu prostřednictvím proxy serveru. Chrome vlastní nastavení proxy neumožňuje a je závislý na nastavení Windows. Firefox vlastním nastavením disponuje, stejně tak je ale možné se řídit systémovým nastavením. Na rozdíl od Chromu tedy máte v Firefoxu 4 možnost volby.

Práce na více počítačích
Chrome 10 nabízí automatickou synchronizaci dat mezi více počítači, ať už jde o aplikace, záložky, rozšíření, hesla či motivy. Všechny informace si Google ukládá do cloudu a jsou přístupná přes váš Google účet, který možná již vlastníte díky Gmailu nebo Google Docs. Podobnou službu nabízí i Firefox, je však omezená na hesla, záložky a historii. Oproti Googlu pak sice Mozilla umožňuje využít pro synchronizaci alternativního serveru, to však nemusí vždy fungovat zcela správně. Synchronizace v Chromu 10 je zkrátka pohodlnější a rychlejší.

Byl pro vás článek přínosný?