Hlavní navigace

Srovnávací test tabletů: Apple iPad versus Microsoft Surface - 1. díl

13. 3. 2013

Sdílet

 Autor: Apple/pcadvisor.co.uk
Microsoft Surface běžící na systému Windows RT má vše, co od tabletu očekáváte. Stačí to však na lídra trhu, Apple iPad?

V našem testování si Surface RT vedl proti iPadu poměrně dobře – je však třeba si uvědomit, že se jedná o dvě rozdílná zařízení.

Na papíře vypadá Microsoft Surface RT jako přímá konkurence Apple iPadu s Retina displejem. Oba modely začínají na 499 dolarech. Displej je u Surface o trochu větší, s 10,6palcovou úhlopříčkou oproti 9,7 palce u iPadu. Tablety váží téměř stejně. Oba mají „zapečený“ operační systém a spoustu aplikací, které můžete zakoupit pouze ve značkovém online obchodě.

Jsou tu však klíčové rozdíly.

- Zatímco iPad je primárně zařízení konzumující obsah, Surface, který je vybaven kancelářským balíkem Microsoft Office, je určen také k tomu, aby obsah tvořil.

- Ke iPad izoluje uživatele od světa sítí, serverů a podnikových tiskáren, funguje Surface souvisle a bez problémů.

- Kde po vás iPad vyžaduje, abyste s jeho iOS pracovali s rozhraním ve formě mřížky ikon, dává vám Surface na výběr z dlaždic, ikon nebo z nefalšovaného příkazového řádku.

Takže, kdo vítězí? Odpověď zní: přijde na to. iPad má k dispozici téměř čtvrt milionu aplikací, které tomuto tabletu umožňují dělat téměř cokoliv. V tomto ohledu nesahá Surface iPadu ani po kotníky. Na druhou stranu ale nabízí schopnosti, kterým se iPad nemůže rovnat, a jeho app store utěšeně roste.

Pokud bychom si měli vybrat a mohli si to dovolit, asi bychom si koupili od každého jeden kousek.

Pod povrchem

Microsoft Surface RT vypadne ze svého černobílého návleku zabalený v tenké plastové obálce, která vypadá jako nějaké dárkové balení. Není potřeba příliš nastavovat – nejprve musíte přístroj nabít připojením magnetického panelu ke straně zařízení a zapojením nabíječky.

Microsoft Surface RT

Poté řeknete Surface přístupové údaje ke svému účtu Microsoft (jestliže zatím žádné nemáte, vytvoříte je) a vyberete si zdroj Wi-Fi, který chcete používat. Surface funguje s 802.11n Wi-Fi buďto na 2,4 nebo 5 GHz.

Surface se potom sám nastaví, nainstaluje aktualizace a aplikace. Jakmile je hotovo, vyzve vás k přihlášení, což uděláte pouze jednou, potom zahajovací obrazovku smetete z povrchu.

soutez_casestudy

Jestliže jste někdy viděli Windows 8, potom víte, co očekávat od obrazovky Start na Surface. Má totiž úplně stejné dlaždicové rozhraní. Gesty můžete obrazovku posunovat ze strany na stranu, dotyk některé dlaždice pak způsobí, že se provede funkce, příslušná dané... dlaždici.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?