Hlavní navigace

SSD serverový disk

12. 11. 2008

Sdílet

Společnost Violin Memory, zabývající se výrobou paměťových úložišť pro servery, představila nové pole s kapacitou až 4TB tvořené z flashových pevných disků.

Obvykle vás o dění ve světě serverů neinformujeme, ale tentokrát musíme udělat výjimku. Společnost Violin Memory totiž představila speciální datové pole pro servery, které tvoří flashové pevné disky. Těch je v celém poli velké množství a dle přání zákazníka může mít celkovou kapacitu od 320 GB až do 4 TB. Celé pole se následně vměstná do U2 slotu pro uložení v serverových skříních.

V čem je toto pole natolik specifické, že o něm musíte vědět i vy? No přece v oněch flashových discích, které výrobce použil namísto klasických elektromagnetických. A protože mluvíme o serveru, použil SLC paměti, jež se vyznačují extrémní rychlostí a také trvanlivostí (velký počet možných cyklů čtení/zápis). Díky těmto charakteristikám uvedené pole výkonnostně strčí do kapsy téměř libovolného konkurenta.

Kromě toho výrobce sází i na spotřebu a nároky na prostor, obojí je totiž ve světě serverů v poslední době čím dál důležitější. Jen prodejní cena asi odradí mnoho zákazníků, za největší 4TB variantu totiž výrobci zaplatíte několik set tisíc korun.

- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?