Hlavní navigace

Streamujte počítačové hry pomocí služby Twitch - 2.díl

3. 7. 2018

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Staňte se součástí soudobého trendu streamování her, který až neuvěřitelným způsobem proslavil službu Twitch.

Předcházející díl

 

Není tomu až tak dlouho, kdy jediným způsobem, jak realizovat nějakou interakci s počítačovou hrou bylo vlastní hraní, tj. sedli jste si k počítači či konzoli a prostě jste hráli. Dobře – ještě tu byla možnost dívat se na to, jak hraje váš zkušenější kamarád nebo sourozenec, přičemž jste si pečlivě všímali všech chyb, kterých se při hraní dopustili.Toto se však během posledních let změnilo, a to díky celebritám herního světa na YouTube, náhlému vzrůstu obliby profesionálních e-sportů a možná největší zásluhu na proměně stylu a způsobu hraní počítačových her má služba Twitch zajišťující streaming her. Pojďme se tedy podívat, jak se dá pomocí služby Twitch streamovat hraní počítačových her.

Začínáme s programem OBS Studio

Chcete-li začít vysílat do služby Twitch, budete také potřebovat následující: počítačový program, který dokáže nahrát a streamovat snímky z vašeho herního počítače a účet u služby Twitch. Pojďme se nejprve věnovat softwaru.

Co se týče možností požití softwaru pro streaming pracovní plochy, pak zjistíte, že o tomto tématu se na Internetu vedou dalekosáhlé debaty. My vám však doporučujeme použít balíček, který je zdarma a který se snadno konfiguruje a který se navíc bezproblémově integruje do služby Twitch. Tímto programem je software Open Broadcaster Software Studio (často se zkracuje na OBS Studio), který je náhradou za klasický OBS software.

V tomto návodu budeme řešit klienta OBS Studio pro Windows, nicméně k dispozici jsou i verze pro Mac i Linux.

Rozhraní programu OBS Studio po jeho prvním spuštění.

Po stažení programu OBS Studio a po provedení instalace spusťte klienta. Uvidíte okno s prázdnou plochou ve tvaru poštovní schránky a se zásobárnou nejrůznějších voleb ve spodní části. Zde si konfigurujete scénu a prostředky pro vysílání. Právě scéna je v programu OBS Studio tím výsledným produktem, který uvidíte ve službě Twitch. Prostředky naproti tomu jsou ony nejrůznější základní prvky, které scénu tvoří.

Většina herních streamů ve službě Twitch totiž obvykle nejsou jen vysíláním samotné hry, ale tyto streamy obvykle obsahují daleko více zdrojů, například vlákno z webové kamery hráče v zobrazení picture-in-picture, dále vodoznak a někdy dokonce i animované překryvy obrazovky. Animacemi se však zabývat nebudeme, protože překračují rámec manuálu určeného pro začátečníky. Naopak se zaměříme na čtyři základní prostředky: hru, webovou kameru, zvuk a vodoznak.

soutez_casestudy

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?