Hlavní navigace

Stručná historie pevných disků - 3. díl

2. 10. 2013

Sdílet

 Autor: © debert - Fotolia.com
V průběhu pouhých 30 let se cena za uložení gigabajtu dat snížila z více než 100 tisíc amerických dolarů na pouhé centy. Podívejte se společně s námi na postupnou evoluci pevných disků.

Předchozí díl

Seagate Barracuda Serial ATA V

Seagate Barracuda Serial ATA V

Tento disk vám nejspíš připadá povědomý. Barracuda Serial ATA V od Seagate, vyrobená v roce 2003, byla jedním z prvních disků, které se připojovaly pomocí standardu rozhraní SATA (Serial ATA). Dřívější rozhraní, PATA, využíval paralelního zapojení.

Nový disk Barracuda obsahoval až dvě 60GB plotny, čímž dodával na svou dobu skvělých 120 GB úložiště, a stál jen řádově v tisícovkách korun. (Cena pro americký trh byla v době zahájení prodeje 170 dolarů.)

Western Digital Raptor

Western Digital Raptor

Western Digital původně vyvinul Raptor v roce 2003 pro podnikové servery, nicméně tohoto vysokorychlostního disku se rychle chytili herní fanoušci.

S plotnami točícími se rychlostí 10 tisíc otáček za minutu (rpm) – oproti rychlosti 7 200 rpm, kterou nabízejí běžné disky – zůstává Raptor (ve své aktuální verzi Velociraptor) jedním z nejrychlejších mechanických pevných disků na trhu.

Přestože je většina dnešních hráčů vybavena SSD, zůstává rychlý disk od Western Digital populární komponentou pro zvládání na data náročných aplikací, jako je editace videa a vykreslování 3D grafiky.

Toshiba MK2001MTN

Toshiba MK2001MTN

Toshiba toto maličké zařízení nachystala na trh pro rok 2006. Ještě o rok dříve, v roce 2005, byla ale nová Toshiba MK2001MTN zapsána do Guinessovy knihy rekordů jako nejmenší disk světa. Při 0,85 palcích měl disk tehdy kapacitu 2 GB.

V době, kdy Toshiba začala disk prodávat ve velkých objemech, zdvojnásobila se jeho kapacita na 4 GB. Disk byl používán v mobilních telefonech, fotoaparátech a přehrávačích digitálních médií.

SSD disky (Solid-state drives)

SSD disky

Přestože byl úplně první SSD disk vyroben už v roce 1976, trvalo dalších 35 let, než se tato technologie dostala do mainstreamu.

Samsung představil 2,5palcový, 32GB model jako náhradu notebookových hard disků v roce 2006. SanDisk pak představil podobný disk o rok později. Tato tichá a rychlá zařízení byla skvělá, pokud jste si mohli dovolit utratit 699 dolarů za jedno.

Nicméně známý cyklus zvyšující se kapacity a snižujících cen způsobil, že jsou SSD v dnešní době téměř univerzálně dostupné.

Co bude dál?

Všichni experimentujeme s cloudem, ovšem nejlepším způsobem pro soukromé ukládání dat je stále lokální úložiště. Dobrá zpráva tedy je, že se kapacity pevných disků začínají rozšiřovat.

ICTS24

Společnost Seagate v poslední době oznámila své odhodlání prodávat v roce 2013 5TB disk a v roce 2020 pak 20TB disk.

Kdo potřebuje tak velké úložiště? V té době už úplně každý.