Hlavní navigace

Svatý grál šifrování: Intel a DARPA na výpravě za neprolomitelným šifrováním

9. 3. 2021

Sdílet

 Autor: aloha @Fotolia.com
Program DPRIVE si klade za cíl vyvinou akcelerátor pro plně homomorfní šifrování. Hlavním sponzorem je DARPA, nyní se však přidal i americký čipový obr.

Intel podepsat smlouvu s americkou vojenskou bezpečnostní agenturou DARPA na vývoj homomorfního šifrování v rámci programu Data Protection in Virtual Environments – DRIVE. Finálním cílem je vývoj akcelerátoru pro plně homomorfní šifrování (FHE).

Homomorfní šifrování

FHE je přístup k datové bezpečnosti, který přináší matematické důkazy o šifrování pomocí kryptografie, a DARPA ho hodlá využít pro zlepšení bezpečnosti dat jak při jejich uložení, tak zároveň během transferu, což je jejich nejzranitelnější fáze.

Současný problém šifrování dat je, že pro jejich čtení je nutné je dešifrovat – což je, i přes značná bezpečnostní opatření, vždy problematické, a data mohou být snadno ohrožena. FHE umožňuje „číst“ i zašifrovaná data relevantní straně, což je teoreticky nejlepší cestou. Problémem je ovšem to, že homomorfní šifrování vyžaduje příliš mnoho výpočetní síly, a tudíž času.

soutez_casestudy

Výpočet by byl rychle zvládnutelný na běžném laptopu, servery by s ním však měly problém, trvalo by to klidně týdny. Program DPRIVE má tuto dobu o mnoho snížit.

Partnerem projektu je Microsoft, jehož cloudový ekosystém bude využit k testování homomorfních řešení – už se tak v minulosti stalo na serverech Azure a cloudu JEDI.

Byl pro vás článek přínosný?