Hlavní navigace

Tablety na vzestupu. Proč už nepotřebujeme notebooky a telefony.

23. 9. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Možná, že je pořád ještě vyžadujeme, už je ale nepotřebujeme. Tablety dokážou zcela zastoupit telefony a notebooky.

Tablet je dráždivá mašinka. Udělejte ho příliš velký a lidi se začnou dohadovat, zda by mohl nahradit notebook. Udělejte ho malý a někteří uživatelé z něj budou chtít mít obří telefon. Tyhle diskuze jsou evergreenem od dob, kdy Steve Jobs v roce 2010 představil průlomové zařízení jménem iPad. Tehdy však takové debaty ještě nedávaly smysl, jelikož jen ti největší nerdi se specifickými potřebami mohli byť jen zvažovat, že by nahradili telefon nebo notebook tabletem.

A i tak, jen minimum se jich o to pokusilo. Ani svět ani tablety na to tenkrát nebyly připraveny, a tak iPad a jemu podobné byly odsouzeny k tomu, stát se zařízeními pro konzumaci obsahu. Dnes však představa využití tabletu coby pracovního tabletu či telefonu opět ožívá, některým dává smysl a pro většinu je zcela reálná. Zvlášť uvážíme-li možnosti nových iPadů Pro či iPadů Mini.

Proč může iPad Mini 6 nahradit pracovní telefon

 Nový iPad Mini 6 podporuje datový standard 5G, telefonovat se s ním však nedá. (A narozdíl od iPhonu ani nefunguje v souladu s Apple Watch a nerozjedete na něm aplikace vyžadující telefonní číslo jako je třeba WhatsApp.) Přesto má s iPhonem mnoho společného. Ať už je to SOC A15 Bionic nebo oslnivá výdrž baterie. Navíc podporuje Apple Pencil a je zařízením, kterým se Apple dosud nejvíc přiblížil řadě Galaxy Note od Samsungu. Nový iPad Mini 6 tak může nahradit telefon nikoliv proto, že může využívat telefonní síť (což nemůže), ale proto, že tuto síť nepotřebuje. Stačí data.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Během pandemie bylo množství osobních setkání či pracovních hovorů nahrazeno Zoomem nebo jinými videokonferenčními řešeními. Zesílení touhy po jednotných komunikačních nástrojích, které obsáhnou audio hovory, video hovory, textové zprávy a nástroje pro spolupráci, posílilo pozici digitálu oproti analogu, bez ohledu na typ zařízení. Abyste vše z uvedeného mohli praktikovat, nepotřebujete telefonní síť. Dnešní obchodní komunikace probíhá vesměs na Zoomu, Slacku, FaceTimeu, Google Meetu, vyberte si.

Možná si říkáte, že telefonujete a píšete SMS pořád. Ano, ale musíte? Není to jen o zvyku? I kdyby váš kolega, partner nebo potenciální zákazník nepoužívali telefonní systém, stále je snadné se s nimi spojit. Dotyčný vůbec nemusí tušit, že se při tom obejdete bez telefonu. Vždyť telefonní číslo si můžete pořídit virtuální, třeba přes aplikace, které už dávno používáte, jako jsou Google Voice nebo Skype. Jen uvažte, co je dnes v práci větší nevýhoda – nemít přístup k telefonnímu systému, nebo nemít přístup k Zoomu? Dnes?

Jednoznačně druhá varianta je správně, protože zatímco telefonní hovoroy můžete nahradit skrz VoIP či jiné služby, bez Zoomu se do videokonference nezapojíte. Jinými slovy, bavíme se tu o technologii, systému a síti, kterou lze dnes plně duplikovat aplikacemi. A jestliže ty nejlepší aplikace pro zvukové spojení zajistí lepší audio než v telefonním hovoru, používat Zoom je lepší na tabletu než na telefonu, protože zatímco přední kamera má stejnou kvalitu, obrazovka je na tabletu větší. Stejně jako před lety skončily pevné linky, končí dnes podobně mobilní sítě.

Proč může iPad Mini 6 nahradit pracovní notebook

 Když byl vydán iPad Pro s čipem M1, v práci jsem jím plně nahradil svůj starý notebook. Krom kvalitnější obrazovky a elegantnějšího rozhraní těžím z flexibilních módů užití, přičemž při běžné práci si poradím s bezdrátovou myší a klávesnicí, tak jako při práci na počítači. Plynně mezitím přecházím k ovládání hlasem nebo perem. A všiml jsem si, že když používám iPad, telefon nepotřebuju a mám tendence ho vypínat.

Přes tablet přijímám „hovory“, používám Zoom i Meet, upravuju fotky i videa a tak dále. Dostal jsem se do bodu, kdy telefon používám jen ke dvěma věcem. Coby „server“ pro Apple Watch a pro focení. Nutnost vlastnit iPhone, aby člověk mohl používat Apple Watch, je uměle vytvořená Applem, nejspíš za účelem prodeje iPhonů. Protože samozřejmě, Apple Watch jsou pro většinu uživatelů k práci zbytné, stejně jako focení.

Prakticky většinu běžných činností, které dnes člověk dělá na telefonech či počítačích, lze realizovat už i na tabletu. Přece tu jsou ale jistá omezení. Řada profesně specifických činností na tabletu být dělána nemůže, případně to je tak krkolomné, že to nedává smysl. Ať už jde o činnosti, ke kterým potřebujete obří monitor nebo takové, které vyžadují aplikace, jež na operačním systému tabletu nerozběhnete. V tomto tablety skutečně nejsou pro každého. Druhým omezením je skutečnost, že lidé se jen neochotně učí dělat věci jinak, než jak byli dosud zvyklí. Taková je holt lidská nátura.

Faktem nicméně je, že výkonné čipy typu M1 s dostatkem RAM a podpora myši činí iPad pro většinu lidí naprosto reálnou alternativou k notebooku.

Pro firmy dávají tablety stále větší smysl

 Většina lidí nerada mění své zvyky a způsob práce. Platí však i to, že dnešní generace absolventů je zvyklá používat telefony a tablety víc než notebooky a víc si rozumí s dotykovým displejem než s myší a klávesnicí. Každý rok z trhu práce odchází jedna generace uživatelů počítačů a vstupuje na něj generace dotykových displejů. Každý rok se telefonní síť stává méně významnou a tablety se stávají výkonnějšími. A tady se dostávám k pointě.

soutez_casestudy

Zaměstnanci si mohou pro své osobní využití vybrat jakékoliv zařízení. Pro firmy a zaměstnavatele však každým dnem dává větší smysl používat tablety. Tablet dokáže fungovat jako unifikované komunikační zařízení a nahradit telefon bez nutnosti telefonní sítě. A dokáže fungovat i jako notebook. Navíc, proč utrácet za chytrý telefon a notebook k tomu, když firma může zaměstnance vybavit tabletem, který vyjde levněji. S tablety firmy nejen ušetří, ale snáz implementují bezpečnostní opatření pro vzdálené pracovníky, zajistí mobilitu a uspokojí zkušené zaměstnance i ty nově příchozí. Možná pro vaši firmu nejde o ideu na první pohled přívětivou, je však dobré se zastavit a zamyslet se nad tím, jak se svět a s ním tablety v posledních pár letech proměnily.

Spousta lidí bude dál preferovat telefony a notebooky, to je jisté. Dnešní realita je však taková, že poprvé v historii už je vlastně vůbec nepotřebujeme.

Byl pro vás článek přínosný?