Hlavní navigace

Tajné funkce ukryté v běžně používaných programech - 1. díl

4. 8. 2010

Sdílet

V tomto článku vám předkládáme 55 naprosto neznámých parametrů, utajovaných klávesových zkratek, dobře ukrytých funkcí či možností, které vám pomohou dokonale ovládnout běžně používané programy.

Programy, které na počítači používáte nejčastěji, jsou daleko výkonnější a schopnější, než by se mohlo na první pohled zdát. Máme tím na mysli třeba váš internetový prohlížeč, různé nástroje pro optimalizaci výkonu počítače, správce médií, samotná Windows a další nástroje dodávané s tímto operačním systémem. Všechny tyto aplikace často disponují nikde nepublikovanými parametry, jež usnadňují vaši práci s počítačem, reagují na velmi efektivní klávesové zkratky, o nichž jste nikdy neslyšeli, či podporují takové doplňky a zásuvné moduly, které vám ušetří každý den drahocenné minuty či hodiny vašeho vzácného času.

Na tyto utajené funkce a možnosti se dá obvykle přijít pouze velmi pečlivým studiem zaprášených manuálů nebo podrobným procházením položek nápovědy. Přitom řada z těch nejužitečnějších tipů patří mezi ty, o nichž byste si nikdy nepomysleli, že je třeba se na ně zaměřit především. V této chvíli naštěstí nemusíte hledat vůbec nic – všechnu tuto práci jsme provedli za vás. Přečtěte si obsah hlavního zdroje obsahujícího nevídané funkce aplikací, které jsou vhodné nejen pro profesionály.

Tipy pro Windows

Šikovná klávesová zkratka ve Windows jednoznačně usnadní spoustu práce a zvýší efektivitu, a to nezávisle na tom, jak rychlý je váš operační systém. Následující tipy a triky vám umožní rychlejší spouštění aplikací, snazší vyhledávání souborů a jednodušší správu počítače.

Využívejte klávesu Windows

Rychlé zobrazení informací o počítači: Stiskem klávesové zkratky Windows+Pause zobrazíte okno s přehledem základních parametrů počítače. Jedná se o klávesovou zkratku, kterou s výhodou využijete zejména tehdy, když řešíte problémy s počítačem a potřebujete co nejrychleji zobrazit informace o systému.

Spouštění aplikací na hlavním panelu: Umístěním nejčastěji používaných aplikací na Hlavní panel budete moci myš používat zase o něco méně. Klávesová zkratka Windows+<číslo> spustí tu aplikaci, jejíž ikonka se na Hlavním panelu nachází v daném pořadí. Tak například klávesová zkratka Windows+1 spustí ikonku umístěnou jako první hned vedle tlačítka Start (Internet Explorer), klávesová zkratka Windows+2 spustí aplikaci, jejíž ikonka se na Hlavním panelu nachází jako druhá (Průzkumník Windows) apod.


info

 

Zobrazení panelu výběr pro režimu zobrazení: Pokud potřebujete po připojení notebooku k projektoru či dokovací stanici rychle přepínat mezi různými režimy zobrazení, pak vyzkoušejte klávesovou zkratku Windows+P.

 

Režim zobrazení

Spuštění programu odkudkoliv: Programy můžete spouštět i pomocí klávesnice – to samé pak platí i o nastavováním parametrů. Nemusíte tak ztrácet čas hledáním programu v nabídce Start. Dialogové okno pro spuštění programu zobrazíte stiskem klávesové zkratky Windows+R.

Drobná vylepšení

Nepřicházejte o rozdělanou práci kvůli automatickým aktualizacím: Služba Windows Update po instalaci nejnovějších aktualizací operačního systému často vynucuje restartování počítače. Pokud shodou okolností nejste po dokončení instalace aktualizací u počítače, může se stát, že pokud pracujete na nějakém ještě neuloženém dokumentu, pak o něj můžete díky vynucenému restartu přijít. Abyste tomu zabránili, postačí, když v Ovládacích panelech klepnete na ikonku Windows Update, a poté na odkaz Změnit nastavení. Zde v poli Důležité aktualizace vyberte z rozbalovacího menu položku Stahovat aktualizace, ale dotázat se, zda mají být nainstalovány. Poté se vám již nikdy nestane, že by se vám počítač po instalaci aktualizací samovolně restartoval.

Změňte standardně otevíranou složku po spuštění Průzkumníka Windows: Už vás v Průzkumníku Windows unavuje neustálé klepání ve stromu složek, abyste našli tu složku, kterou pravidelně používáte? Čas a úsilí potřebné k nalezení vámi požadované složky můžete ušetřit tím, že si nastavíte, aby se obsah této vámi požadované složky zobrazoval hned po spuštění Průzkumníka Windows. Klepněte proto na Hlavním panelu pravým tlačítkem na ikonku Průzkumníka Windows. V kontextovém menu, které se nyní objeví, pak klepněte znovu pravým tlačítkem myši na položku Průzkumník Windows a z dalšího kontextového menu vyberte položku Vlastnosti. Objeví se dialogové okno, kde vyhledejte pole Cíl:. V něm se nachází výraz %windir%\explorer.exe. Za tento výraz přidejte mezeru a poté název složky, která se má při spuštění Průzkumníka Windows otevřít. V poli Cíl: se nyní bude vyskytovat cesta v tomto tvaru: %windir%\explorer.exe C:\Users\\.


Nastavení výchozí cesty

 

Uložení jednoho typu zobrazení: Windows si pamatují nastavení zobrazení pro každou vámi otevřenou složku, a toto nastavení i dodržují. Jedná se sice o důkaz svědomitosti Windows, který však může být na obtíž, pokud jste zvyklí na jeden typ zobrazení u všech složek. Jednotné nastavení vzhledu všech otevíraných složek nastavíte tak, že otevřete libovolnou složku, klepnete na položku Uspořádat, a poté na položku Možnosti složky a hledání. Na záložce Zobrazení pak stiskněte tlačítko Použít pro složky. Tím máte nastaven typ zobrazení používaný v aktuální složce u všech složek ve Windows.

 

Možnosti zobrazení složky

Zákaz rozpoznávání klepnutí na touchpadu při psaní: Pokud máte touchpad nastaven tak, aby klepnutí na něj se rozpoznávalo jako klepnutí myší, pak se může stávat, že se vám bude kurzor pohybovat po obrazovce kdykoliv při psaní nechtěně zavadíte zápěstím o touchpad. Pomocníkem v tomto případě může být zdarma dostupný nástroj Touchfreeze (http://code.google.com/p/touchfreeze/). Jedná se o utilitu, která při psaní touchpad automaticky deaktivuje, takže se už nikdy nebudete muset podivovat nad tím, kam vlastně píšete.

Používejte na svém počítači složku Knihovna: Knihovny ve Windows 7 usnadňují organizování a přístup k souborům, nicméně ještě lépe fungují ve spojení s nástrojem Win7 Library Tool (http://zornsoftware.talsit.info/?p=3), jež umožňuje do vámi vybrané knihovny přidávat neindexované složky (včetně složek umístěných na síti).

Bezpečné odebírání paměťových karet bez čekání: Možná jste i vy zvyklí používat ikonku Bezpečně odebrat hardware, která se nachází v oznamovací oblasti. Jedná se o ikonku, která vám oznamuje stav připojených zařízení k počítači, a také okamžik, kdy můžete například paměťovou kartu bez problémů vyjmout. Ovšem právě při potřebě vyjmout paměťovou kartu z počítače je třeba často tak dlouho čekat, že již vážně pomýšlíte na to, zda nevyjmout paměťovou kartu z počítače dříve, než vám to ikonka pro bezpečně odebrání hardwaru dovolí.

Chcete-li odebírat paměťové karty co nejrychleji, je třeba pochopit, že zde jde v podstatě o to, že musíte zajistit, aby Windows na kartu nic nezapisovala bez vašeho vědomí. Pokud lze systém nastavit tak, aby se všechna data na kartu zapisovala okamžitě, pak můžete kartu odebírat prakticky kdykoliv, a to aniž by hrozilo riziko poškození dat. Potřebné nastavení provedete takto: Klepněte v Průzkumníku Windows na paměťovou kartu pravým tlačítkem myši, a z kontextového menu, které se objeví, vyberte položku Vlastnosti. Následně se přesuňte na záložku Hardware, kde vyberte ze seznamu vaši čtečku paměťových karet, a stiskněte tlačítko Vlastnosti. Následně se přesuňte na záložku Zásady (je možné, že předtím ještě budete muset stisknout tlačítko Změnit nastavení, aby se záložka Zásady objevila), a zde vyberte položku Rychlé odebrání. Od této chvíle již ikonku pro bezpečné odebrání hardwaru potřebovat nebudete.

Techniky pro práci s Hlavním panelem

Návrat panelu Rychlé spuštění: Ve Windows 7 se v porovnání s předchozími verzemi Windows objevila pro Hlavní panel spousta velmi vydařených funkcí, ovšem zase odtud zmizel panel Rychlé spuštění. Pro všechny milovníky tohoto panelu máme ale dobrou zprávu, protože tento panel je možné používat i ve Windows 7 a jeho obnovení není nijak obtížné. Klepněte na hlavní panel pravým tlačítkem myši a zrušte zatržítko před položkou Uzamknout Hlavní panel. Poté znovu klepněte na Hlavní panel pravým tlačítkem myši, a z kontextového menu, které se objeví, vyberte položku Panely nástrojů/Nový panel nástrojů. Nyní do panelu Adresa zadejte cestu %appdata%\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch a stiskem klávesy Enter se do této složky přesuňte. Po stisku tlačítka Vybrat složku budete mít panel Rychlé spuštění opět zpátky.

soutez_casestudy

Vyčistěte oznamovací oblast: V oznamovací oblasti s největší pravděpodobností najdete spoustu ikonek, z nichž většinu používáte jen velmi výjimečně. Namísto klepnutí na šipku způsobující rozšíření oznamovací oblasti vždy, když potřebujete zobrazit její oblast, prostě jen přetáhněte ty ikonky, které používáte nejčastěji z rozšířené oznamovací oblasti do minimalizované oblasti Hlavního panelu. Pak na tyto ikonky budete moci klepnout prakticky okamžitě a nebudete tak muset nejprve oznamovací oblast rozšiřovat a hledat tu ikonku, kterou právě potřebujete.

Používejte u ikonek aplikací technologii drag&drop: Chování ikonek na Hlavním panelu závisí na tom, kterou pomocnou klávesu použijete při klepání na ně. Pokud budete držet při klepnutí na ikonku na Hlavním panelu klávesu Shift, pak se spustí nová instance programu. Při současném stisku kláves Ctrl a Shift se zase po klepnutí na ikonku spustí program v režimu správce. Při přetažení souboru z pracovní plochy nebo z libovolného okna přes ikonku aplikace na Hlavním panelu dojde k připnutí souboru do vyskakovacího seznamu ikonky. Když při stejné operaci budete držet klávesu Ctrl, pak se soubor v programu představovaném ikonkou otevře.

Byl pro vás článek přínosný?