Hlavní navigace

Tajné funkce ukryté v běžně používaných programech - 4. díl

16. 8. 2010

Sdílet

V tomto článku vám předkládáme 55 neznámých parametrů, utajovaných klávesových zkratek, dobře ukrytých funkcí či možností, které vám pomohou dokonale ovládnout běžně používané programy.

Programy, které na počítači používáte nejčastěji, jsou daleko výkonnější a schopnější, než by se mohlo na první pohled zdát. Máme tím na mysli třeba váš internetový prohlížeč, různé nástroje pro optimalizaci výkonu počítače, správce médií, samotná Windows a další nástroje dodávané s tímto operačním systémem. Všechny tyto aplikace často disponují nikde nepublikovanými parametry, jež usnadňují vaši práci s počítačem, reagují na velmi efektivní klávesové zkratky, o nichž jste nikdy neslyšeli, či podporují takové doplňky a zásuvné moduly, které vám ušetří každý den drahocenné minuty či hodiny vašeho vzácného času.

Na tyto utajené funkce a možnosti se dá obvykle přijít pouze velmi pečlivým studiem zaprášených manuálů nebo podrobným procházením položek nápovědy. Přitom řada z těch nejužitečnějších tipů patří mezi ty, o nichž byste si nikdy nepomysleli, že je třeba se na ně zaměřit především. V této chvíli naštěstí nemusíte hledat vůbec nic - všechnu tuto práci jsme provedli za vás. Přečtěte si obsah hlavního zdroje obsahujícího nevídané funkce aplikací, které jsou vhodné nejen pro profesionály.

1. díl článku: http://pcworld.cz/software/tajne-funkce-ukryte-v-bezne-pouzivanych-programech-i-11158

2. díl článku: http://pcworld.cz/software/tajne-funkce-ukryte-v-bezne-pouzivanych-programech-ii-11160

3. díl článku: http://pcworld.cz/software/tajne-funkce-ukryte-v-bezne-pouzivanych-programech-iii-11162

 

Správa médií

Pro řadu uživatelů se počítače stávají vděčným zařízením pro ukládání rodinných fotografií, domácího videa či hudby. Ovšem bez těch správných nástrojů a tipů se tyto sbírky rychle změní na pouhou změť všeho možného.  Na následujících řádcích vám proto nabízíme tipy, jak zachovat iTunes v takové stavu, aby nedocházelo zadrhávání datových proudů (streamů), jak automatizovat načítání fotografií na webové servery a další užitečné tipy a triky pro práci s médii.

Tipy pro iTunes

Automatické přidávání do iTunes: Spravování knihovny pro iTunes může být docela často jen pro zlost, zejména když stahujete mediální soubory z více aplikací. V iTunes 9 se objevila složka „Automatically Add To iTunes“ (Automaticky přidat do iTunes), která se standardně nachází ve složce C:\Users\\Music\iTunes\iTunes Media. Program iTunes sleduje obsah této složky, a jakmile se v ní objeví nové soubory, pak je okamžitě třídí. Pokud tedy budete stahovat novou hudbu a video právě do této složky, pak nebudete muset stažený materiál později nikdy třídit.

Udržujte vlákna v činnosti: Program iTunes automaticky ukončuje aktualizace odebíraných podcastů, pokud je neposloucháte. To způsobuje dosti velké zmatky, pokud například chcete poslouchat soubor podcastů řekněme při běhu na maratónské trati. Tento jednoduchý skript napsaný ve Visual Basicu (http://wperry1.dyndns.org:81/personal/projects/CodeLib/detail.asp?id=48) automaticky označí všechny nepřehrané podcasty jako přehrané, čímž iTunes donutí k tomu, aby pokračoval v jejich aktualizaci. Tento skript pak spouštějte pravidelně, například jednou za týden – k pravidelnému spouštění můžete použít například Plánovač úloh, který je přímo součástí Windows.

Provádějte pravidelný úklid mezi nahrávkami: Určitě nepotřebujete mít v knihovně iTunes stejnou skladbu čtyřikrát, a to ani když se vám opravdu moc a moc líbí. Proto v panelu nabídek klepněte na položku File/Display Duplicates, a všechny duplicitní soubory odstraňte.

Vytváření více knihoven: Ne vždy potřebujete, aby iTunes shromažďovala všechny mediální soubory do jedné knihovny. Možná budete upřednostňovat vytvoření jedné knihovny pro rodinu a druhé knihovny určené pouze pro dospělé, nebo třeba jen nebudete chtít, aby někdo přišel na to, že jste si doslova zamilovali nahrávky od Ruperta Holmese. Ať je důvod jakýkoliv, vždy můžete použít program Libra, který umožňuje využívání více knihoven iTunes a přepínání mezi nimi. Pak při troše štěstí nikoho knihovna s názvem RH+ zajímat nebude.

Vyšší výkon: Při standardním nastavení mají iTunes povoleno několik nastavení, která jejich výkon snižují. Výkon se dá optimalizovat pomocí nabídky Performance, kde zrušíte zatržítka u položek, které nevyužijete. Konkrétně se jedná o položky Look for shared libraries (záložka Sharing), Look for Apple TVs (záložka Apple TV), Look for remote speakers connected with Air Tunes (záložka Devices), a konečně položka Look for iPod touch, iPhone and iPad Remotes (opět na záložce Devices). V nabídce Store pak vypněte položku Genius.

Tajné tipy týkající se synchronizace, streamingu a uspořádání

Nezabývejte se kodeky: Pokud už vás nebaví instalace a aktualizace kodeků pro zvuk a video, kterými se rozšiřují možnosti přehrávání vašeho přehrávače, pak si jako hlavní přehrávač pro soubory médií nastavte program VLC (http://www.videolan.org/vlc/). Jedná se o program, který patří mezi nejšíře kompatibilní dostupné přehrávače, zvládá řadu formátů souborů a streamů vyvinutých pro iTunes, Winamp, Windows Media Player atd.

Zabraňte zadrhávání streamu: Přerušení streamu videa ovlivňuje řada faktorů zvnějšku (zvláště když provádíte streaming z jiného počítače, než z toho, kde běží dedikovaná služba, jako je třeba Netflix či YouTube). Jedním z tipů, který může pomoci, je zvýšení bufferu pro čtení u vašeho počítače. Toto nastavení způsobí, že přehrávání streamu začne o něco později, ovšem na druhou stranu přispívá vyhlazení některých drobných výpadků.

V programu VLC se tento parametr nastavuje v nabídce Open Network Stream, kde se vybere položka Show more options a do položky Caching se zadá nějaké vyšší číslo. V programu Windows Media Player je třeba klepnout do panelu nabídek na položku Nástroje/Možnosti, a poté v dialogovém okně, které se objeví, nastavit příslušnou hodnotu pro položku Ukládat do vyrovnávací paměti x sekund obsahu. Tato položka se nachází na záložce Výkon.


VLC


Zrychlení nebo zpomalení podcastů:
Chcete-li přehrávat audioknihy nebo podcasty ve Windows Media Playeru odlišnou rychlostí, než která je právě nastavena, můžete ji upravit přímo pomocí klávesových zkratek. Klávesovou zkratkou Ctrl+Shift+G přehrávání podcastů urychlíte, klávesovou zkratkou Ctrl+Shift+S zase přehrávání zpomalíte. Klávesová zkratka Ctrl+Shift+N nastaví přehrávání do výchozího nastavení.

Automatizace načítání fotografií: Nové snímky je možné odesílat na webový server automaticky – závisí to pouze na tom, který program pro správu fotografií používáte, a kterým online fotografickým službám dáváte přednost. Nástroj LiveUpload to Facebook (http://liveuploadfacebook.codeplex.com/) dokáže publikovat fotografie z Windows Live Fotogalerie, zatímco Picasa (http://picasa.google.com/) dokáže publikovat cokoliv, co vložíte do webového alba Picasa na webu Picasa. Pokud jste si oblíbili Flickr, pak zkuste Foldr Monitr (http://www.rebeleos.com/FoldrMonitr/), který dokáže sledovat určitou složku, zda se v ní neobjevily nějaké nové snímky, a popřípadě tyto nové snímky publikovat přes váš účet zřízený právě na službě Flickr.

soutez_casestudy

Označování fotografií z prostředí Windows: Pokud máte na svém počítači spoustu fotografií, pak pravděpodobně zatoužíte setřídit je pomocí nějakého programu vytvářejícího fotogalerii (jako je kupříkladu Windows Live Fotogalerie nebo Picasa). Pokud ale nechcete používat žádnou další aplikaci, pak si ve Windows 7 vystačíte i s  podporou metadat integrovanou v tomto operačním systému. Tato metadata vám umožní uspořádat a následně rozpoznat snímky mezi jinými pomocí klíčových slov (například „Děti“, „Prázdniny“ apod.). Pro označkování obrázku jej stačí pouze označit v Průzkumníku Windows a klepnout na položku Klíčová slova, a zapsat sem jedno nebo více klíčových slov. (Při použití více klíčových slov se tato vzájemně od sebe oddělují středníkem). Po označení fotografií je pak později vyhledáte tak, že pře výraz pro vyhledávání zapíšete výraz „tag:“.


Klíčová slova u obrázků

Byl pro vás článek přínosný?