Hlavní navigace

Taktování snadno a bezpečně - 2.díl

2. 7. 2011

Sdílet

 Autor: © MaksymFilipchuk - Fotolia.com
Nemáte dostatečné finanční prostředky na upgrade svého počítače? Zkuste z něj vymáčknout maximum! Je to jednoduché, zdarma, a když se to dělá s rozumem, tak i bezpečné.

Pokud už nějaký ten čas toužíte po výkonnějším stroji, ale nemůžete si ho dovolit, neházejte flintu do žita a vyzkoušejte bezpečnou metodu zvýšení výkonu procesoru, grafické karty a paměti RAM vašeho počítače.

1. díl článku: http://pcworld.cz/hardware/taktovani-snadno-a-bezpecne-1-dil-20496

 

Přetaktování GPU

Přetaktování moderní grafické karty je jednodušší než kdykoli předtím, většinou k tomu totiž stačí pohnout několika posuvníky v aplikaci ovládající její nastavení.

Nejprve se ujistěte, že máte aktuální verzi ovladačů. Poslední verze pro Nvidii můžete stáhnout pod následujícím odkazem a pro AMD zde. AMD poskytuje základní nástroje pro přetaktování grafických karet ATI do ovladače Catalyst Control Center. Pokud vlastníte kartu Nvidia, budete si pro nastavení jiných hodnot GPU muset stáhnout aplikaci Nvidia System Tools.

Spusťte příslušnou aplikaci a najděte si nastavení rychlosti taktování GPU a paměti. U karet AMD/ATI je nastavení ukryto pod názvem Overdrive, u Nvidie je to potom Performance menu. Nyní stačí jen nepatrně zvýšit vybrané hodnoty - přibližně o 5 až 10 MHz. Stejně jako při taktování procesoru následně nastavení uložte, restartujte počítač a pořádně otestuje nové hodnoty benchmarkem. Doporučit vám můžeme například Heaven 2.0. Zkuste také spustit a po nějaký čas hrát náročnou (3D) hru. Pokud nedojde k výpadkům grafiky nebo zatuhnutí počítače, můžete se směle pustit do dalších úprav.

Pokud na monitoru vidíte jednolité oblasti svítících barev nebo podivné shluky barevných pixelů, potom jste to s taktováním maličko přepískli, restartujte tedy počítač a trochu uberte. Většina dnešních počítačů takové drsné zacházení bez problému přežije. Pokud jste pozměnili nastavení a nic podivného se s obrazem ani počítačem neděje, potom by již vše mělo být v pořádku.

Přetaktování paměti RAM

Ano, dokonce i paměť RAM můžete celkem snadno přetaktovat. Nejprve se ovšem ujistěte, že jsou všechny paměti od stejného výrobce, stejné frekvence atd. Mnohem jednodušší a bezpečnější je sice dokoupit nové paměti, ale pokud jste již dospěli až sem a přetaktovali jak procesor, tak grafickou kartu, zřejmě jste ochotni podstoupit i následující riziko.

Spusťte program CPU-Z a podívejte se do záložky SPD (Serial Process Detection) na konkrétní specifikace vašich pamětí. Restartujte počítač, při bootování najeďte do BIOSu a vyhledejte menu s názvem Performance nebo Configuration, záleží na výrobci vaší desky.

V daném menu zakažte výchozí default profil pamětí. Upravte hodnotu multiplikátoru výběrem některé z možností nebo ručním vypsáním hodnoty taktovací frekvence paměti RAM. Postupujte po krocích a zvyšujte výhradně na základě daných frekvencí (u pamětí DDR3 jsou to obvykle 800, 1066, 1333, 1600, 1867 a 2133). Změny uložte a ukončete BIOS. Nyní přicházejí na řadu opět zátěžové testy, pro jejichž účely poslouží například aplikace MemTest.

Slovo závěrem

Pokud jste postupovali opatrně a každou dílčí změnu otestovali a vyzkoušeli, můžete dokupování nových komponent ještě na nějaký ten pátek odložit. Dále připomínáme, že skutečně efektivní chlazení je v takovém případě doslova nezbytné a jakékoliv pokusy o přetaktování provádíte zcela na vlastní zodpovědnost.

soutez_casestudy

 

Úvodní foto: © MaksymFilipchuk - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?