Hlavní navigace

Technologická změna v pevných discích

6. 9. 2021

Sdílet

 Autor: Western Digital
Western Digital představil novou architekturu pevných disků posílenou o flash paměť. Tato inovace prolamuje tradiční hranice úložišť. Nová architektura vyžívající technologii OptiNAND optimalizuje a integruje pevné disky HDD společně s vestavěnou flash pamětí iNAND.

První produkty využívající tuto novou architekturu poskytnou kapacitu 2,2 TB na plotnu a rozšíří kapacitní nárůst prověřené technologie ePMR  (Energy-assisted Perpendicular Magnetic Recording). Nové disky dále využívají technologie TSA s trojstupňovým aktuátorem (triple-stage actuator) a HelioSeal.

soutez_casestudy

Na rozdíl od hybridních disků, kde se flash paměť používá pro uložení uživatelských dat, je nová architektura průlomem u úložišť, které pracují odlišně, a umožňuje pokroky u více dimenzionálních ukládacích technologií.

Přidáním vertikálně integrované paměti iNAND do prvotřídních disků HDD, vylepšenými algoritmy firmwaru a inovacemi SoC přinášejí disky rozšířené o flash paměť s technologií OptiNAND rozšířenou kapacitu, výkon a spolehlivost a pomohou zákazníkům naplnit rostoucí požadavky na úložiště. Detailní popis technologie je zde. Mezi hlavní přednosti patří:

  • Kapacita: Disk pracuje lépe díky vylepšenému algoritmu u firmware a využívá výhod rozšířených metadat, která byla uložena na paměť iNAND. To umožní ve výsledku vyšší hustotu záznamu a více stop na palec (TPI)
  • Výkon: Latence disku je vylepšena proprietární optimalizací firmwaru s ohledem na dosažení nižší nutnosti obnovy chyb u stop (ATI) a omezení potřeb dodatečných zápisů do vyrovnávací paměti v uvedeném režimu
  • Spolehlivost: Téměř 50krát více dat může být uchováno v případě náhlého selhání napájení (EPO).

Byl pro vás článek přínosný?