Hlavní navigace

Technologičtí inovátoři, kteří nás opustili v roce 2018 (6)

4. 1. 2019

Sdílet

 Autor: Computerworld/UCSD
Byli zakladateli firem zvučných jmen, jako Atari nebo Microsoft. Postavili hardwarový a softwarový základ pro internet. Byli průkopníky strojové řeči. Následujících 13 mužů a žen si zaslouží svoje místo v učebnicích dějepisu. A všichni nás opustili v roce 2018.

Předchozí díl

 

Kenneth Bowles: Talentovaný lingvista

V dnešní době sice existují pouze tři populární desktopové operační systémy, ovšem ekosystém 70. let 20. století byl rozmanitější – tehdy existovaly desítky mikro- a minipočítačů. Kenneth Bowles chtěl zacelit mezery mezi nimi, a tak vyvinul programovací jazyk UCSD Pascal.

V roce 1965 Bowles spoluzaložil katedru aplikované elektrofyziky na Kalifornské univerzitě v San Diegu (UCSD), která byla předchůdkyní katedry počítačových věd. Právě zde Bowles v roce 1974 započal s vývojem UCSD Pascalu, který uvedl takové prvky jako řetězce s proměnnou délkou. Tenhle jazyk byl také jedním z prvních, který bral v úvahu přenositelnost aplikací – s tím, kolik existovalo vzájemně si konkurujících značek a platforem, chtěl Bowles zajistit, aby překlad jakéhokoliv programu napsaného v UCSD Pascalu do odlišného prostředí vyžadoval co možná nejmenší úsilí.

UCSD Pascal běžel pod Bowlesovým operačním systémem, UCSD p-System, který byl k dispozici při uvedení původního IBM PC. Bill Atkinson, jeden z prvních zaměstnanců Applu, kterému je připisován vývoj grafického rozhraní (GUI) Apple Lisa, si UCSD Pascal přizpůsobil pro populární řadu osobních počítačů Apple II. Díky této rozmanitosti považoval Niklaus Wirth, vynálezce původního Pascalu, UCSD Pascal za variantu zodpovědnou za popularizaci jeho jazyka. Jeho prvky si později našly cestu do dalších jazyků, třeba do jazyků Pascal, Ada a Java.

Počítačová věda přitom byla Bowlesovou druhou kariérou. Tou první byla astrofyzika. Jeho přínosy k technice peruánské observatoře Jicamarca přinášejí důležité objevy až dodnes.

soutez_casestudy

Bowles odešel do důchodu z UCSD v roce 1984. Když zemřel, bylo mu 89 let.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?