Hlavní navigace

Telefony Huawei budou mít vlastní operační systém

14. 9. 2020

Sdílet

 Autor: Huawei
Druhý největší výrobce chytrých telefonů začne v zimě s testováním vlastního operačního systému. Podaří se mu narušit dominanci Androidu a iOS?

Čínská společnost Huawei bude od příštího roku své telefony prodávat s vlastním operačním systémem Harmony. Jako alternativu k Androidu ho chce nabídnout i dalším výrobcům, byť ve snaze ohrozit dominanci Googlu a Applu už jiní v minulosti pohořeli. Podle loňských dat společnosti IDC je Androidem vybaveno 85,4% telefonů, zbytek běží na iOS. Huaweii může hrát do karet, že je v současnosti druhým největším výrobcem chytrých telefonů na světě, hned po Samsungu, byť ani ten se svým operačním systémem Tizen příliš velkou díru do světa neudělal.

Huawei však zčásti jedná v nouzi, jelikož kvůli obchodní válce a restrikcím na svých nejnovějších telefonech nemůže nabízet googlovské aplikace a služby, třebaže samotný Android zakázaný nemá. Je ovšem také fakt, že v Číně, kde uživatelé nepoužívají obchod Google Play a mnohé ze služeb Googlu tam jsou blokované, dané restrikce firmě až tolik komplikací nezpůsobily.

Na zahraničních trzích však poptávka po telefonech Huawei klesla. Dle Marty Pintové z IDC bude úspěch operačního systému Harmony záviset na tom, zda se firmě podaří přesvědčit také ostatní výrobce, aby ho přijali za svůj. Zejména ty čínské, jako jsou Xiaomi nebo Oppo. Na západních trzích a v Latinské Americe bude mít Huawei situaci podstatně obtížnější.

Původní verze Harmony OS byla představena před rokem, v první fázi určená převážně pro chytré hodinky, televize a další zařízení chytré domácnosti. Plán uvést systém v život taky na telefonech aktuálně společnost Huawei představila na startu vývojářské konference v Šen-čenu. S testy Harmony OS 2.0 na telefonech chce začít v prosinci a oficiálně ho uvést v říjnu příštího roku. Současně Huawei už brzy uvede novou verzi vlastního uživatelského rozhraní EMUI 11, coby další z alternativ k Androidu.

CS24

Dalším aspektem, který bude rozhodovat o úspěchu nového systému, bude ochota vývojářů programovat aplikace specificky pro něj. Dle firmy by však úprava kódů aplikací určených původně pro Android měla být „relativně snadná“. U jiných alternativních systémů však právě neochota ze strany vývojářů byla jednou z příčin jejich neúspěchu, jelikož aplikace na těchto „druhých“ systémech – pokud na nich vůbec jely – postrádaly nejnovější funkce a aktualizace.

Odborníci však připomínají, že Huawei má na své straně jeden podstatný trumf – čínskou vládu. Pokud ta Harmony OS plně podpoří, může firma svou misi na zavedení třetího plnohodnotného operačního systému pro mobilní zařízení dovést do zdárného konce, i kdyby jen na domácí půdě.

Byl pro vás článek přínosný?