Hlavní navigace

Mobilní telefony pro děti

Sdílet

Mobilní telefon se stal neodmyslitelnou součástí každodenního života nejen pro dospělé, ale i pro děti. Děti jsou dnes často pokročilejšími uživateli mobilních technologií než jejich rodiče. Nemít mobilní telefon by pro ně znamenalo být "out".

Děti chtějí být "in"


Podle výkonného orgánu Evropské unie vlastní 50% desetiletých a 87% třináctiletých dětí v unii mobilní telefon. A jejich množství se neustále zvyšuje. Navíc se neustále snižuje  věk, v němž děti získávají svůj první mobilní telefon.

Některé společnosti si všimly, že v oblasti dětských mobilních telefonů je velký komerční potenciál a vytvořily speciální modely mobilních telefonů pro děti. Jejich předností je obvykle jednoduché ovládání, nastavitelné možnosti rodičovské kontroly a speciální nouzové a bezpečnostní funkce pro případ, že by se dítě ocitlo v nebezpečí.


Mobilní telefon už od školky

Mezi předškoláky jsou mobilní telefony zatím výjimkou, nicméně již nyní lze koupit přístroje určené právě této věkové kategorii. Mezi jejich hlavní znaky patří velmi omezené množství funkcí, jednoduché ovládání a vzhled, který spíše než mobilní telefon připomíná hračku. Příkladem je v Česku dostupný TeddyPhone.


TeddyPhoneTeddyPhone

TeddyPhone, neboli Teddymobil, je mobilní telefon ve tvaru medvídka určený dětem od čtyř let. Malé děti zaujme svým provedením a velmi snadným ovládáním.

Má celkem osm tlačítek, ale klasická klávesnice a displej zcela chybí. Teddymobil umožňuje vytočit až čtyři přednastavená telefonní čísla, nebo poslat předem uloženou SMS. Tlačítka rychlé volby se skrývají na medvídkových tlapkách. Na tlamičce je umístěna dvojice tlačítek pro přijmutí a vytočení hovoru. Na boku se pak nacházejí SOS tlačítka, která odešlou na tři přednastavená čísla předdefinovanou SMS zprávu a automaticky vytočí jedno předvolené číslo. V uších medvídka jsou zabudovány LED diody, které několika barvami signalizují různé stavy telefonu.

Rodiče jistě uvítají také funkce pro kontrolu dětí. Pokud na telefon odešlou SMS zprávu, sám jim zavolá zpět. Pomocí SMS zpráv telefon automaticky informuje například o vybití baterie. Může také pracovat v jednosměrném režimu, kdy je aktivní pouze mikrofon. Tak snadno poslouží i jako dětská chůvička.

Teddymobil má desetkrát menší vyzařování než běžné telefony, takže by měl být pro malé děti nejen praktický, ale i bezpečný. V České republice je k dostání za cenu okolo 1 500 Kč.


Telefony pro začínající školáky

Řada dětí dostane svůj první mobilní telefon s nástupem na základní školu, nebo v průběhu prvních školních let. Rodiče většinou chtějí mít se svým potomkem kontakt a zároveň i možnost jeho snadné kontroly. Jako první telefon pro své dítě pak často kupují nejlevnější telefony se základní výbavou, protože v České republice jsou zatím speciální telefony pro děti spíše raritou. Například v Americe jsou však již dětské mobily běžnou záležitostí.


Firefly glowPhoneglowPhone

Na segment dětských mobilních telefonů je zaměřena například americká společnost Firefly Mobile (fireflymobile.com). Ta nabízí několik typů mobilních telefonů pro děti, za cenu od 50 do 100 USD.

Mobilním telefonem pro nejmladší děti školního věku je Firefly glowPhone. GlowPhone má oproti "dospěláckým" kouskům menší rozměry, protože je velikostí i tvarem přizpůsoben dětské ruce. Hlavní funkcí jeho klávesnice je umožnit rychlé spojení s rodiči. Proto obsahuje dvě velká tlačítka s obrázky panáčka a panenky, která slouží jako horké klávesy pro volání rodičům. Na boční straně pak nechybí nouzová klávesa pro okamžité vytočení asistenční služby v případě nouze (v USA číslo 911). Telefon nabízí dětem různé vyzváněcí tóny, animace displeje a dětské hry. Baterie vydrží až pět hodin hovoru, nebo 210 hodin v pohotovostním režimu.

Rodiče ocení možnost informačních SMS zpráv pro kontrolu výdajů. S pomocí speciálního hesla mohou určovat limity pro příchozí a odchozí hovory na jednotlivá čísla v telefonu, zakázat přijímání hovorů z neznámých čísel i přidávání nových telefonních kontaktů bez jejich souhlasu.

GlowPhone je prodáván ve dvou barvách (černá, růžová) za cenu 49,99 USD (cca 950 Kč).


Mobilní telefony pro větší děti

Na druhém stupni základní školy již děti začínají u telefonu vyžadovat složitější funkce. Rády poslouchají hudbu a proto ocení FM rádio a vestavěný MP3 přehrávač. Zajímá je také, jak přístroj vypadá, protože se pro ně stává důležitým doplňkem.


Samsung S3030 TobiSamdung_Tobi

Na začátku tohoto roku se v Česku začal prodávat Samsung S3030 Tobi, první mobilní telefon na českém trhu určený přímo dětem školního věku. Díky svému designu, funkcím a použitým materiálům nejen zaujme i náctileté školáky, ale potěší i jejich rodiče.

Samsung Tobi je vyroben z ekologických bioplastů, antialergenního materiálu, který je dle výrobce zcela nezávadný pro zdraví dětí. Jeho povrch kryjí netoxické barvy. Plochy, které přicházejí do styku s obličejem, jsou vyrobeny bez PVC.

Protože Samsung Tobi byl vyroben speciálně pro děti, obsahuje také řadu bezpečnostních funkcí, které může dítě využít v případě nebezpečí:

SOS hovor – Na boku telefonu je umístěno SOS tlačítko, které je možné aktivovat jedním delším stisknutím. Po jeho oživení začne telefon vytáčet až pět předem zadaných čísel.

SOS zprávy – V případě ohrožení lze čtyřnásobným stiskem regulátoru hlasitosti odeslat tísňovou zprávu na předem předvolená čísla. Pokud příjemce SOS zprávy zavolá zpět, hovor bude automaticky přijat.Samsung_Tobi_I

Falešný hovor – Zajímavou funkcí je možnost použití falešného hovoru, který má v případě ohrožení vyděsit případného útočníka. Po stisknutí klávesové zkratky začne telefon vyzváněním imitovat příchozí hovor. Po přijetí hovoru by měl dokonce i předstírat volající osobu.

Stopař – Stopař je funkce telefonu, která se aktivuje v případě odcizení telefonu. Pokud někdo vymění v telefonu SIM kartu, přístroj automaticky odešle neviditelnou zprávu s číslem nově vložené karty až na dvě čísla. Funkci lze deaktivovat pouze po zadání hesla.

Samsung Tobi má výsuvnou klávesnici, barevné kryty a zaoblený design. Jeho specialitou jsou tři verze animovaného uživatelského prostředí. Hlavní menu obsahuje dvanáct ikon. Každá ikona má vlastní animovanou postavičku, která upozorňuje na aktivní položky. Výbava tohoto telefonu potěší i náročnější dětské uživatele, kteří vyžadují i multimediální funkce.

Patří k ní FM rádio, MP3 přehrávač, 1,3 Mpx fotoaparát, Bluetooth, GPRS a slot pro paměťové karty microSDHC. Na tobi.samsungmobile.com si navíc každé dítě může stahovat nové trendy tapety, spořiče obrazovky a speciální obrázky, které se vkládají do rámečku na zadní straně telefonu.

Samsung S3030 Tobi je u nás k dostání ve čtyřech barvách za cenu okolo 2500 Kč.


Kajeet mobile phones

Na starší děti je zaměřena například i americká společnost Kajeet (kajeet.com), která k pěti prodávaným typům mobilních telefonů nabízí zdarma rozsáhlou službu rodičovské kontroly.

Mobilní telefony je možné zakoupit za cenu od 20 do 170 USD (400 - 3400 Kč). Nutností je zaplatit si jeden z nabízených tarifů, z nichž nejlevnější ale stojí 5 USD měsíčně (100 Kč). Tarif lze navíc kdykoliv zrušit. Rodiče mají také možnost připlatit si 10 USD měsíčně (200 Kč) za GPS lokátor kupovaného telefonu. Na speciálních internetových stránkách pak mohou kdykoliv během dne sledovat, kde se jejich dítě pohybuje. Kajeet_mobiles

ICTS24

 

Mobilní telefony pro děti představují poměrně velké pole působnosti. Proto je více než jisté, že jejich množství bude narůstat i u nás. Na bezpečnost dětí myslí stále více i mobilní operátoři, kteří začínají nabízet speciální služby pro ochranu dětí při používání mobilního telefonu. Speciální dětské zámky znemožňující například mobilní připojení k internetovým stránkám s nebezpečným nebo nevhodným obsahem.

Ať už tedy jste, nebo nejste, příznivci mobilních telefonů pro děti, pokud vaše ratolest navštěvuje první stupeň základní školy, jistě vás v blízké budoucnosti nemine otázka: "Mami, tati, koupíte mi mobil?"