Hlavní navigace

Tenis: IBM slouží v reálném čase hráčům i divákům

23. 1. 2012

Sdílet

 Autor:
Analýzy dat pomáhají tenistům hodnotit jejich výkony. Každý jejich úder i pohyb po kurtu totiž sleduje analytická aplikace nazvaná SlamTracker.

Speciální tenisová aplikace poskytuje statistiky všech zápasů na všech dvorcích a doplňuje je o živé textové komentáře a u důležitějších zápasů o další multimediální prvky. Expertní systém navíc využívá databázi 39 milionů bodů, které hráči získali v průběhu uplynulých sedmi let Grand Slamu, a vyhledává vzorce chování a styly jednotlivých hráčů, kteří zápas vyhráli. Tato data jsou kromě hráčů k dispozici i trenérům a novinářům.

 

„Analýza je pro nás velmi důležitá, proto shromažďujeme všechna data o jednotlivých hrách,“ řekl Samir Mahir, ředitel pro informace společnosti Tennis Australia, pořadatele australského Grand Slamu. „V Melbourne i na dalších místech v Austrálii trénujeme mnoho juniorů a díky těmto datům můžeme zdokonalovat jejich hru.“

 

Tennis Australia také využívá privátní cloud od IBM, díky kterému lze podle potřeby navyšovat kapacitu uložených dat shromážděných během turnaje. Jedná se o virtualizované prostředí spuštěné ve třech různých datových centrech v USA, takže všechna data z turnaje jsou dostupná také milionům fanoušků, televizním společnostem i hráčům po celém světě. „Letos jsem využili cloud, protože potřebujeme škálovatelnou a pružnou infrastrukturu,“ vysvětlil Mahir. „Není to naše první využití cloudu, tentokrát bylo hlavním důvodem zlepšení obnovy v případě havárie.“ Potřeba bezproblémového obnovení po havárii vyvstala po US Open v roce 2011, kdy udeřil hurikán Irene. „Tehdy bylo potřeba uzavřít výpočetní centrum na místě a přesunout celou infrastrukturu do cloudu. Když riziko hurikánu pominulo, bylo možno rychle obnovit provoz IT a pokračovat ve hře.“

 

Organizátor australského turnaje dokáže obnovit funkčnost webu během necelých tří minut. Aplikaci pro sběr dat pracující v reálném čase je možno z jednoho serveru na jiný přesunout během necelých pěti minut. „Náš web využívá mnoho návštěvníků, proto musíme mít možnost škálovat jeho výkon v závislosti na jeho zátěži a návštěvnosti,“ řekl Mahir.

CS24

 

IBM rozšířila nabídky mobilních aplikací, nyní mohou všichni majitelé iPhonů nebo telefonů s Androidem sledovat průběh Australian Open naživo - mají přístup k aktuálním výsledkům, souhrnům i zpravodajství z turnaje. Pohodlí návštěvníků ještě zlepšuje síť přístupových bodů Wi-Fi, která je v tenisovém centru k dispozici. Není tedy nutné využívat mobilní datové připojení.

Byl pro vás článek přínosný?