Hlavní navigace

Test: Acronis True Image 11 Home

14. 6. 2008

Sdílet

Acronis True Image 11 Home slouží k zálohování souborů, oddílů pevných disků nebo jiných datových úložišť. Co všechno jsme zjistili při našem redakčním testu?

soutez_casestudy

Softwarový balík Acronis True Image dospěl do své verze s pořadovým číslem 11 a nutno podotknout, že s každou verzí se z něho stává lepší a lepší program. Jedná se o software, jehož úkolem je snadno a rychle zálohovat vybrané soubory nebo celé partitiony pevných disků nebo jiných datových úložišť. True Image je možné pořídit v několika verzích, navzájem se od sebe lišících podporovanými funkcemi. My jsme si pro test vybrali verzi Home, což je nejjednodušší a nejlevnější verze přímo určená do domácností a malých kanceláří. Zmíníme se však i o některých možnostech verze vyšší - Echo Workstation.




Acronis True Image 11 Home nabízí po snadné instalaci čtyři základní možnosti, jak s tímto programem pracovat. První z nich je záloha a obnova dat – v jednoduchém, přehledném a hlavně lokalizovaném menu si můžete pomocí průvodce vybrat, zda chcete zálohovat celý systém (kompletní pevný disk včetně všech partitionů), pouze data, e-maily nebo nastavení systému. Nejpoužívanější funkcí bude bezesporu záloha celého disku, nicméně méně zkušené uživatele potěší možnost snadné zálohy osobních nastavení programů (ICQ, Total Commander, MS Office a jiné) nebo přímý export dat z poštovních klientů MS Outlook či MS Outlook Express.



Při výběru zálohy celého systému jsme tázáni, jaký systém zálohovat a kam. Image systému můžeme uložit na veškerá zařízení připojená k PC přes USB, Firewire, ATA, SATA a jiné rozhraní, je možné image umístit i na připojený síťový disk nebo dokonce na FTP. V následujícím kroku jsme dotázáni na typ zálohy – lze volit mezi plnou, přírůstkovou nebo rozdílovou. Popis těchto možností naleznete na protější straně u recenze Norton Ghost 14. V dalším kroku si vyberete automatické nebo manuální nastavení, přičemž v ručním nastavení lze konfigurovat i úroveň komprese, ochranu heslem, prioritu, odeslání upozornění o dokončení operace a v neposlední řadě i rozdělení zálohy na více souborů a ověření integrity dat. Následuje samotná záloha, provedená v naprosté většině z prostředí Windows. Pokud však systém usoudí, že by mohl nastat problém s přístupem k některým systémovým souborům, naplánuje zálohu před následujícím spuštění OS.



Vytvořit zálohu však lze i mimo prostředí Windows, což je jednoznačné plus tohoto programu. True Image 11 umožňuje vytvořit bootovací CD nebo flash disk, s jehož pomocí lze provádět naprostou většinu operací stejně jako s plnou verzí pro Windows – zejména tedy zálohu a obnovu dat. I v tomto případě program nabízí ukládání na jakékoliv zařízení připojené k PC, se síťovou podporou je to však horší, její plný chod podporuje až verze Echo Workstation.

Kromě zálohování a obnovy dat je True Image 11 Home schopný práce s pevnými disky, kde zaujme především možnost absolutního smazání vybraných dat nebo například „odinstalování“ Windows. Za velmi zajímavou funkci považujeme Try&Decide, která umožňuje uživateli zálohovat všechny potřebné soubory a registry a v případě havárie je snadno vrátit zpět do původního stavu. To umožňuje zvídavým uživatelům instalovat neomezeně aplikace a programy s tím, že po vyzkoušení se jim uvede systém do stavu před zahájením experimentů. Tato funkce je vítaným doplňkem a zvyšuje užitnou hodnotu programu.



Verdikt

Acronis True Image 11 Home je vhodný pro začínající uživatele, má české a přehledné menu, ze kterého lze rychle vybrat požadovanou akci. Verze Home disponuje omezenými funkcemi, vhodnými především do domácnosti a kanceláře s maximálně pěti počítači. Pokud vám scházejí pokročilejší funkce přítomné v konkurenčním Norton Ghost 14, vyberte si Acronis True Image Echo Workstation, což je pokročilejší verze zálohovacího programu. Samotné jádro True Image pracuje svižněji než Norton Ghost 14, stejně tak je mírně rychlejší i vytvoření zálohy. Vynikající funkcí je možnost vytvoření bootovacího média (CD, flash atp.), které můžete použít i bez nainstalovaného operačního systému. Mezi zápory programu patří podle našeho názoru menší podpora síťového připojení a chybějící funkce náležící k vyšší verzi programu – použitelné především pro profesionální nasazení ve firemním prostředí.

- - Petr Matuška

Byl pro vás článek přínosný?