Hlavní navigace

Test: je repasovaný toner horší než originální?

2. 7. 2010

Sdílet

Věčná otázka představující kámen sváru mezi výrobci originálního příslušenství do tiskáren a společnostmi, které se zajímají jejich následnou repasí.

Existují skutečné kvalitativní rozdíly mezi výtisky pocházejícími z originálních tiskových náplní a jejich levnější repasovanou variantou? Názory na toto téma se různí, stejně tak i výsledky nejrůznějších laboratoří, a tak jsme se rozhodli provést vlastní praktický test. Na tento nápad nás přivedla nabídka repasovaných tiskových náplní polské značky Black Point, jež ve svých marketingových proklamacích slibují nejen zachování kvality, ale také zvýšení dostupné kapacity. Rádi bychom čtenáře upozornili, že se jedná o test konkrétního produktu, proto nelze jeho výsledky paušalizovat, spíše bychom touto cestou chtěli čtenáře upozornit na možná úskalí, která je mohou při nákupu repasovaného toneru potkat, a jaká užitek jim mohou naopak přinést.

Do testu jsme obdrželi toner pro starší černobílou laserovou tiskárnu Xerox Phaser 3117, která v rámci naší redakce dosud tiskla pouze z originálních tonerů. Běžný (rozuměj originální) toner pro tuto tiskárnu je určen pro 3000 normovaných výtisků, ale polský výrobce uvádí navýšení kapacity cca o 27%, tj. zhruba na 3600 výstupů. O tom, že se do repasovaného toneru podařilo vtěsnat skutečně o něco více černého prášku než je běžné, svědčí dle našich poznatků minimálně fakt, že vykazuje o několik gramů vyšší hmotnost.

Ale nyní již k praktickým zkušenostem. Po vybalení z krabice a hermeticky uzavřeného plastového obalu na nás vykouknul náhradní toner s polepkami polského výrobce.  Již na první pohled je znát, že se jedná o repasovaný výrobek, neboť na něm při bližším ohledání naleznete jasné stopy používání – ať již se jedná o smítka prachu, skvrnky od zaschlé náplně toneru či drobné oděrky. Z objektivního hlediska se však nejedná o žádné překážky k používání tiskárny – toner totiž vkládáme do jejích útrob, kde by měl především plnit svou hlavní funkci a na jeho sterilní čistotu tedy až tolik dbát nebudeme.

V další fázi ovšem nastává silné rozčarování, neboť tiskárna toner odmítá přijmout za svůj a vytrvale na nás bliká červenou diodou. Při vráceni originálního toneru do tiskárny je však vše v přádku, chyba tedy jednoznačně stojí na straně repasovaného produktu. Po chvíli laborování, kdy se snažíme očistit elektrické kontakty na toneru a napružit je tak, aby měly patřičný kontakt s protikusy umístěnými v útrobách tiskárny, se nakonec toner umoudří a vytiskne první ze série testovacích dokumentů.

Xerox Phaser 3117

Následně tiskneme několik sérií referenčních PDF souborů s kombinací textu a obrázků, pokračujeme s ryze textovými soubory a vynechat nemůžeme ani sérii velkých obrázků. Výsledky srovnáváme s produkcí tiskárny pocházející z originálního toneru.  To vše provedeme na třech různých druzích papíru, abychom vyloučili vliv podkladového materiálu na kvalitu tisku. Část dokumentů následně vystavíme přímému slunci, abychom otestovali odolnost výtisků vůči blednutí. Provádíme rovněž testy rozmazávání výtisku, a to jak suchou, tak i mokrou cestou. Jaké byly výsledky našeho snažení?

V první testované oblasti, tedy kvalitě produkovaného výstupu, si mohou repasovaný toner s originálem podat ruce na znamení smíru. Nezaznamenali jsme totiž žádnou odchylku v přesnosti podání. Toto zjištění platí jak pro text, tak i pro obrázky. Překvapilo nás, že si byly překvapivě podobné i výtisky testující rozsah šedé škály.

V oblasti blednutí výtisků si vedl o něco lépe originální toner, u jehož výstupů jsme trvanlivost vůči slunečnímu svitu vyhodnotili jako subjektivně lepší. Ovšem nepředpokládáme, že byste své dokumenty záměrně vystavovali intenzivnímu slunečnímu svitu po dobu několika týdnů, proto tuto kategorii považujte spíše za zajímavost.

O něco praktičtější pohled může nabídnout vystavení výtisků otěrům a vlivům vlhkosti. Ovšem také v oblasti otěrů si oba účastníci klání připisují shodný počet bodů, neboť jsme zde neshledali žádné signifikantní rozdíly, stejně tak odolnost vůči vlhkosti neměla v našem konfrontačním testu jasného vítěze. Z toho lze usuzovat, že kvalita náplně toneru je v zásadě srovnatelná.

CS24

Verdikt:

Pro nákup originálního toneru dle námi provedeného testu svědčí bezproblémová instalace a pocit, že dostáváte čistý nový výrobek s nezpochybnitelnou zárukou. Pokud přihlížíte především k nákladovému hledisku věci a dokážete se povznést nad výše uvedené dílčí nedokonalosti, může pro vás být výhodné pořízení repasovaného toneru, který produkuje kvalitativně srovnatelný, avšak levnější výstup.

Byl pro vás článek přínosný?